Έκφραση Έκθεση (Β΄ Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα
Εικόνα

Ο τίτλος της είδησης

Ημερήσιος και εβδομαδιαίος τύπος [πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα] Π. Πολίτης, «Η λειτουργία των τίτλων [headlines] στον τύπο και την τηλεόραση» [πηγή: Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα]

Να παρατηρήσετε τους τίτλους μιας εφημερίδας, καθώς και αυτούς που ακολουθούν παρακάτω, και να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

-     Ποιες λέξεις παραλείπονται συνήθως από τον τίτλο;

-     Τι παρατηρείτε σχετικά με:

  1. α) τα ρήματα (τη σύνταξη, το χρόνο, το πρόσωπο);
  2. β) τη στίξη;
  3. γ) το ύφος (δραματικό, χιουμοριστικό, σοβαρό κτλ.);
  4. δ) τη λογική και την ποιητική λειτουργία της γλώσσας;

Να συζητήσετε τη λειτουργία των τίτλων και να τη συσχετίσετε με τις παρατηρήσεις που κάνατε.

  • Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • ΣΕΙΣΜΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
  • ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΙΜΕΣ
  • ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟ ΝΕΦΟΣ
  • 155.000 ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ!
    Άρχισαν χθες οι Γενικές Εξετάσεις...
  • ΑΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ
    Όσο πλησιάζει η βραδιά του πρώτου ημιτελικού αγώνα για το κύπελλο. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους...
  • «ΧΡΥΣΑ» ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
    Τζίρος που ξεπερνά τα 6,3 δισ. δολάρια το χρόνο
  • ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ «ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΝ»
    Παιδιά κατά παραγγελίαν και στη χώρα μας, καθώς οι γονείς μπορούν πλέον να επιλέγουν το φύλο του παιδιού τους, ενώ οι γιατροί επιλέγουν τα βιολογικά χαρακτηριστικά που θα τους προστατέψουν από διάφορες ασθένειες.
  • ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
    Από τις «τρελές» αγελάδες στα καρκινογόνα κοτόπουλα.
  • ΔΡΟΜΟ... ΛΟΓΙΑ ΑΣΤΕΓΩΝ
    Ένα διαφορετικό περιοδικό κυκλοφορεί από το Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Τα «Δρομολόγια» δίνουν τη δυνατότητα στους άστεγους, στους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο της πόλης, να αισθανθούν χρήσιμοι, κερδίζοντας έστω το ελάχιστο ποσό των 200 δρχ. που κοστίζει το κάθε τεύχος του περιοδικού.
  • ΣΤΕΡΗΣΗ ...ΠΑΓΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
    Μαθήματα σε μικρά παιδιά για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου. Στους παραβάτες επιβάλλεται ως ποινή η στέρηση παγωτού.

Εικόνα

Εικόνα

Με βάση τα συμπεράσματα από την προηγούμενη εργασία σας, να βάλετε τίτλους στα δημοσιεύματα της διπλανής στήλης προσπαθώντας να αποδώσετε την οπτική γωνία και το ύφος (σοβαρό, δραματικό, χιουμοριστικό κτλ.) της είδησης.

Εικόνα Από τότε που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, το Ίντερνετ έγινε για πολλούς Σέρβους πολίτες ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, ένα μέσο για να σπάσουν την απομόνωση που βλέπουν να τους επιβάλλεται από τα Μ.Μ.Ε. της Δύσης σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο. Στέλνουν μηνύματα σε ιστοσελίδες εφημερίδων και περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, πολιτικών κομμάτων και ανθρωπιστικών οργανώσεων, μιλώντας για τη ζωή τους κάτω από τις βόμβες, για την αγανάκτηση που αισθάνονται, για την προσπάθεια να μην τους καταβάλει ο τρόμος και η απόγνωση.

Εικόνα

Εικόνα

Ο «ιππότης» και η σελίδα του στο Ιντερνετ

ΕικόναΣτο πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» χρησιμοποιήθηκε και η σύγχρονη τεχνολογία. Σε πολλά σχολεία έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου έχει αναλάβει τη δημιουργία ενός οπτικού δίσκου (CD-Rom) για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Επιστημονική υπεύθυνη για τη δημιουργία του οπτικού δίσκου, που φέρει τον τίτλο «Ο ιππότης Ρουλεμάν και το Κάστρο των Γραμμάτων» είναι η κ. Μ. Τζεβελέκου, τα κείμενα είναι του Ε. Τριβιζά και τα σκίτσα των Α. Γλάρου και Α. Σπηλιωτοπούλου. Στο κείμενο που ακολουθεί ο Ε. Τριβιζάς εξηγεί την ιστορία του οπτικού δίσκου και το πώς τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας.

«Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο ιππότης Ρουλεμάν, ο οποίος, για να αποκρυπτογραφήσει τα μυστηριώδη μηνύματα μιας πεντάμορφης πριγκίπισσας, την οποία ελπίζει ότι θα παντρευτεί, πρέπει να βρει διάφορα γράμματα της αλφαβήτας τα οποία βρίσκονται κρυμμένα στα μαγικά και απρόσιτα δωμάτια του μυθικού Κάστρου των Γραμμάτων. Ο ιππότης και μαζί του ο μαθητής ανοίγει μία από τις πόρτες των δωματίων, αντικρίζοντας τα πιο παράξενα πλάσματα που μπορεί να φανταστεί κανείς και ζώντας τις πιο απίστευτες περιπέτειες. Για να καταφέρουν, μεταξύ των άλλων να πάρουν ένα θήτα από το θεόρατο θηρίο, ένα δέλτα από το δεινόσαυρο, ένα σίγμα από το σχολείο των σκαντζόχοιρων και ένα ξι από το ξενοδοχείο των ξιφομάχων πρέπει να αντιμετωπίσουν χίλιους δυο κινδύνους».

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων (επίσημος δικτυακός τόπος) Ένας ιππότης στο κάστρο των γραμμάτων - Ένας ιππότης στο κάστρο των λέξεων (περιγραφή της μεθόδου) [πηγή: Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων] Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (επίσημος δικτυακός τόπος)

Εικόνα

ΕικόναΗ μουσική βγάζει εκτός μάχης φαρμακευτικές θεραπείες. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια νέα πραγματικότητα, που κερδίζει έδαφος σιγά-σιγά, όχι μόνο στα ιατρεία των ψυχαναλυτών, αλλά και στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες των Πανεπιστημίων της Αμερικής έδειξαν ότι η μουσική ακρόαση συνδέεται με ομαλότερη και ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε by­pass. Είναι γνωστό ότι ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μακντί Γιακούμπ χειρουργεί υπό τους ήχους της μουσικής, ενώ ένας Έλληνας καρδιολόγος, ο Θανάσης Δρίτσας, εισάγει για πρώτη φορά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνασείου, τη δική του θεραπευτική μουσική.

Εικόνα

ΕικόναΣτην Έδεσσα καθηγητές, μαθητές και γονείς του 2ου Ενιαίου Λυκείου της πόλης αποφάσισαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στην κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς Σερβία. Η σκέψη για κάτι τέτοιο γεννήθηκε πολύ πριν από το τέλος των βομβαρδισμών. Τα παιδιά συγκέντρωσαν χρήματα για τους Σέρβους, ενώ παράλληλα ανησυχούσαν για το τι θα γίνει μετά, πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Έτσι πήραν την πρωτοβουλία να διαθέσουν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους 15 ημέρες η κάθε ομάδα, ώστε να προσφέρουν εθελοντική εργασία μεταβαίνοντας στη Σερβία. Ο καθένας θα κάνει ό,τι μπορεί, μικροεπισκευές, βάψιμο, και οποιαδήποτε εργασία θεωρείται απαραίτητη.

Εικόνα

ΕικόναΣε δεκάδες χώρες του κόσμου σήμερα, στο κατώφλι του 20ου αιώνα δημοσιογράφοι και εκδότες εφημερίδων δέχονται βίαιες επιθέσεις και διωγμούς, φυλακίζονται, βασανίζονται, δολοφονούνται. Τα ΜΜΕ που προορίζονται για να ενημερώνουν το κοινό κλείνουν ή λογοκρίνονται. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μέσα στο 1998, 28 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε 17 χώρες ανεβάζοντας σε περισσότερους από 500 τους θανάτους δημοσιογράφων για τις απόψεις τους ή κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους την τελευταία δεκαετία.

Εικόνα

Εικόνα"ESOPOS" είναι το όνομα ενός ηλεκτρονικού προγράμματος που έχει την ικανότητα να διαβάζει με φυσική ανθρώπινη φωνή, κείμενα γραμμένα στην ελληνική γλώσσα. Το όνομα του προγράμματος θυμίζει τον Αίσωπο του 6ου π.Χ. αιώνα και τους διάσημους μύθους του. Το θαύμα επετεύχθη στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, έπειτα από εργασία τεσσάρων ετών από τρεις νέους ανθρώπους στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους κ. Γιώργου Σεργιάδη. Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ακοής, ομιλίας και με κινητικά προβλήματα, αλλά και όλους εμάς που θα μπορούμε πλέον να ακούμε ένα κείμενο, αντί να το διαβάζουμε στην οθόνη του υπολογιστή.

ΕικόναΈδρασαν πάλι οι τσαντάκηδες στην Αθήνα. Θύμα τους αυτή τη φορά μια τριαντάχρονη γυναίκα, που εργαζόταν σκληρά, για να θρέψει τα τρία παιδιά της. Της έκλεψαν την τσάντα στην οποία είχε 70.000 δρχ., τους κόπους από μισθούς, υπερωρίες και διπλές βάρδιες.

Συγκεντρώστε από εφημερίδες και περιοδικά τους κατάλληλους τίτλους, για να συνθέσετε ένα χιουμοριστικό ποίημα. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στη σύνθεση και τίτλους της δικής σας επινόησης.

Εικόνα