Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
36.Ιωάννης ο Χρυσόστομος:Πορεία γεμάτη αγώνες 38.Από το Πάθος στην Ανάσταση Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
37
Η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα παρουσίαση

Με το γαϊδουράκι
στα Ιεροσόλυμα

Πλησίαζε το ιουδαϊκό Πάσχα. Ο Ιησούς με τους μαθητές του πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα για τη γιορτή. Κόντευαν να φτάσουν, όταν ο Ιησούς είπε σε δύο μαθητές του: «Πηγαίνετε στο απέναντι χωριό και μόλις μπείτε σ’ αυτό θα βρείτε ένα πουλάρι δεμένο, στο οποίο κανείς άνθρωπος δεν έχει καθίσει. Λύστε το και φέρτε το». Οι μαθητές έκαναν ό,τι τους είπε ο Ιησούς. Όταν έφεραν το πουλάρι, ο Κύριος κάθισε πάνω σ’ αυτό και ξεκίνησαν για τα Ιεροσόλυμα.

Ευλογημένος
ο ερχόμενος

Η πόλη ήταν γεμάτη κόσμο που είχε έρθει για τη γιορτή. Όταν άκουσαν ότι ο Ιησούς έρχεται στα Ιεροσόλυμα, βγήκαν να τον προΰπαντήσουν φωνάζοντας: «Ευλογημένος να είναι αυτός που έρχεται σταλμένος από τον Κύριο! Δόξα στον ύψιστο Θεό!». Κι έστρωναν το δρόμο με τα πανωφόρια τους και με βάγια που είχαν κόψει από τα δέντρα.

Την ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος γιορτάζει η Εκκλησία μας την Κυριακή πριν από το Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων. Tην ημέρα αυτή, παρ’ όλο που είναι περίοδος νηστείας, συνηθίζεται να τρώμε ψάρι.

Η απλότητα
των παιδιών

εικόνα Την επόμενη μέρα ο Κύριος πήγε στο Ναό του Σολομώντα. Εκεί οι αρχιερείς και οι γραμματείς άκουσαν τα παιδιά να δοξάζουν το Θεό για τα θαύματα που πραγματοποιούσε ο Ιησούς. Τότε ρώτησαν τον Κύριο: «Ακούς τι λένε;» Κι ο Ιησούς τους απάντησε: «Ναι! Δε διαβάσατε ποτέ στους ψαλμούς του Δαβίδ πως ο Θεός θα φωτίσει βρέφη και νήπια, ώστε να τον δοξάσουν με ύμνους;».Η φράση αυτή του Χριστού αναφερόταν στην αθωότητα και στην καθαρότητα της ψυχής των μικρών παιδιών για την οποία, όπως ξέρουμε, είχε μιλήσει πάλι ο Ιησούς. Με αυτή την απλότητα και την αγνότητα τα παιδιά αναγνώριζαν τον Ιησού ως Σωτήρα και πανηγύριζαν τον ερχομό του. δραστηριότητα

 

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

Πάσχα: Για τους Ισραηλίτες είναι η ανάμνηση της σωτηρίας τους από την αιγυπτιακή σκλαβιά και το πέρασμά τους από την Ερυθρά θάλασσα. Για τους χριστιανούς Πάσχα σημαίνει πέρασμα από το θάνατο στη ζωή, τη χαρά και την ελπίδα. Γιατί ο Χριστός δέχτηκε να σταυρωθεί, για να νικήσει το θάνατο με την Ανάστασή του.

πουλάρι: Λέγεται και το νεαρό άλογο, γαϊδουράκι ή μουλάρι.

βάγια: Κλαδιά φοινίκων, δάφνης και μυρτιάς. εργασία

 

Το πανάγιο Πνεύμα, που δίδαξε και τους Αποστόλους να μιλούν ξένες γλώσσες, αυτό το ίδιο παρακινεί τα παιδιά, αυτά που δε γνώριζαν το κακό, να φωνάζουν: Δόξα στον ύψιστο Θεό! Ευλογημένος να είναι αυτός που έρχεται!

Τροπάριο από τον εσπερινό της γιορτής των Βαΐων σε απόδοση στην νεοελληνική γλώσσα

Ήθη και έθιμα του τόπου μας

Την ηεικόναμέρα των Βαΐων τα παιδιά συνηθίζουν να τριγυρνούν στις γειτονιές και να τραγουδούν:

Βάγια βάγια των Βαγιών

τρώνε ψάρι και κολιό

και την άλλη Κυριακή

κόκκινο αυγό κι αρνί

Από εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά, το διαδίκτυο ή ρωτώντας κάποιους μεγαλύτερους ψάξε και βρες μερικά ακόμη έθιμα της Κυριακής των Βαΐων και παρουσίασέ τα στην τάξη.

 

  • Ο Ιησούς μπήκε στα Ιεροσόλυμα πάνω σ’ ένα γαϊδουράκι και τον συνόδεψε πολύς κόσμος.

  • Πλήθος λαού −ανάμεσά τους πολλά παιδιά− έδειχναν τη χαρά τους για τον ερχομό του, κρατώντας κλαδιά και δοξολογώντας το Θεό.

  • Αυτό το γεγονός το γιορτάζουμε την Κυριακή πριν από το Πάσχα, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων.

Με μία φράση

Ο λαός έδειξε τον ενθουσιασμό του για τον ερχομό του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και τα παιδιά συμμετείχαν στη χαρά των μεγάλων, επειδή αναγνώριζαν τον Ιησού για Σωτήρα τους.