Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
31.Ιεραποστολή στην Ανατολή 33.Eργαζόμαστε για την ενότητα όλων Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
32
Η ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική σήμερα παρουσίαση

Οι ιθαγενείς
της Αφρικής
ανακαλύπτουν
την ορθοδοξία

Θυμόμαστε από τις προηγούμενες ενότητες πως ιεραπόστολοι είναι όλοι εκείνοι που ακολουθούν την εντολή του Χριστού, να διαδώσουν το Ευαγγέλιο στα πέρατα της οικουμένης.

Σχέδιο 1


Στην Αφρική η ιεραποστολική δράση ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Ιεραπόστολοι από την Ευρώπη και την Αμερική συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κηρύττουν ότι ο Χριστός αγαπάει το ίδιο όλους τους ανθρώπους σε όποια φυλή κι αν ανήκουν, όποιο χρώμα κι αν έχουν. Αλλά δεν περιορίζονται μόνο στο κήρυγμα. Βοηθούν τους Αφρικανούς και στα προβλήματά τους. Οργανώνουν σχολεία όπου μαθαίνουν τα παιδιά τους γράμματα, ιατρεία όπου τους ενημερώνουν για θέματα υγείας, συσσίτια για όλους. Οι Αφρικανοί μέσα από αυτές τις πράξεις προσφοράς γνωρίζουν το Χριστό της αγάπης και της ελευθερίας.

Όσοι πιστεύουν στο Χριστό βαπτίζονται, μετέχουν στα Μυστήρια, καταλαβαίνουν το χριστιανικό γάμο, γίνονται ιερείς. Εκδηλώνουν την πίστη και τα συναισθήματά τους στη χριστιανική λατρεία. Δε διστάζουν μάλιστα να ζωγραφίζουν το Χριστό …μαύρο. Το ίδιο ζωγραφίζουν και την Παναγία, τη μεγάλη μητέρα όλων μας, όπως την αποκαλούν. δραστηριότητα

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

ιθαγενείς (ο ιθαγενής): Αυτοί που κατοικούν στον τόπο γέννησης και καταγωγής τους.

φυλή: Σύνολο ανθρώπων με κοινή καταγωγή και κοινό χρώμα.

Μυστήρια: Καθεμιά από τις επτά ιερές Ακολουθίες της ορθόδοξης Εκκλησίας (Βάπτισμα, Χρίσμα, Θεία Ευχαριστία, Εξομολόγηση, Ευχέλαιο, Γάμος, Ιεροσύνη).

Διαβάζω ποιήματα

Διαβάζω το ποίημα για το μαύρο Χριστό και στη συνέχεια βρίσκω και ανακοινώνω στην τάξη ποιήματα για το Χριστό ή την Παναγία.

Ο μαύρος Χριστός

εικόναΓυρεύω έναν ντόπιο ζωγράφο,

για να μου φτιάσει ένα μαύρο Χριστό.

Να μου ζωγραφίσει τον Κύριό μου και Πατέρα μου

μ’ έναν όμορφο χιτώνα

σαν κι αυτόν που φοράει ο δικός μου γονιός.

Άκουσέ με, Χριστέ μου και Πατέρα μου:

οι λευκοί σε παράστησαν

σαν έναν ωραίο άντρα από τη δική τους φυλή,

οι κόκκινοι Ινδιάνοι σε ζωγράφισαν

ίδιο μαζί τους,

οι κίτρινοι σου δάνεισαν το χρώμα τους.

Θα αρνηθείς τώρα

να πάρεις και το δικό μου χρώμα,

το μαύρο;

(Aφρικανική ποίηση από το περιοδικό «Πάντα τα Έθνη», τεύχος 3, 1982)

Η ορθόδοξη ιεραποστολή στην Ουγκάντα και στην Κένυα

Σχέδιο 1

H Ουγκάντα και η Κένυα αποτελούν δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα ιεραποστολικής δράσης στην Αφρική, που αξίζει να μελετήσουμε με προσοχή.

Στην Ουγκάντα, μια περιοχή ταλαιπωρημένη από τις συχνές πολεμικές συγκρούσεις, οι κάτοικοι κάνουν προσπάθειες να ξεπεράσουν τα καθημερινά προβλήματά τους. Με τη βοήθεια ορθόδοξων ιεραποστόλων απ’ όλο τον κόσμο, η Ουγκάντα προσπαθεί να αναπτύξει τις γεωργικές καλλιέργειές της, να κτίσει ναούς, σχολεία και να γιατρέψει τις πληγές από τους πολέμους.

εικόναΣτην Κένυα, το έργο αγάπης της ορθόδοξης ιεραποστολής κάνει έντονη την παρουσία του. Παρέχονται φάρμακα, τρόφιμα και κάθε δυνατή φροντίδα στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Xτίστηκαν νηπιαγωγεία, σχολεία, Πολυτεχνική σχολή στην περιοχή των Μασσάι. Iδρύθηκε Γυμνάσιο και Iερατική Σχολή. Βέβαια, μη φανταστεί κανείς πως όλα αυτά είναι πάντα καλοφτιαγμένα, όπως τα συναντούμε στη χώρα μας. Σχολείο εκεί μπορεί να είναι ένα υπόστεγο ή ένα δέντρο με μερικούς πάγκους για θρανία. Εκκλησία μπορεί να είναι μια καλύβα από ξερό χορτάρι*. Κι όταν λένε οι Κενυάτες Χαραμπέ**, εννοούν «προσφορά αγάπης σε χρήμα ή σε είδος από το υστέρημά μου», που σημαίνει πως ο χριστιανισμός υπάρχει στις καρδιές των ανθρώπων όλου του κόσμου, μόνο που δεν το γνωρίζουν πάντα!

 * Παρατήρησε και στην ενότητα "Πορευθείτε σε όλα τα έθνη", τη φωτογραφία στην παράγραφο βλέπω και μαθαίνω, σελ 80.
** Χαραμπέ: Λέξη στα Σουαχίλι.

 

Βρίσκω τις παροιμίες

Οι παροιμίες που ακολουθούν είναι αφρικανικές. Προσπάθησε να τις διατυπώσεις με δικά σου λόγια ή να βρεις και αντίστοιχες ελληνικές παροιμίες. Διαβάστε στην τάξη και συζητήστε όσες παροιμίες σας εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα:

  • Ο πραγματικός πλούτος δεν είναι το χρυσάφι (φυλές Μπαντού).

  • Μια ζώνη σήμερα είναι καλύτερη από ένα παντελόνι αύριο (φυλή Μόσι).

  • Ο πλούτος αγοράζει δούλους, όχι όμως αγάπη (Τόγκο).

Μια μικρή θεατρική παράσταση … χωρίς λόγια! παρουσίαση

Φέρε στην τάξη μουσική και ήχους από την Αφρική, φωτογραφίες και αντικείμενα που θυμίζουν την αφρικανική ήπειρο. Στη συνέχεια προσπάθησε να κάνεις μια αναπαράσταση και να δείξεις σκηνές από την καθημερινή ζωή των φυλών της Αφρικής με όποιο τρόπο θέλεις. Μπορείς να γίνεις εσύ ο ίδιος ο ήρωας, μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις το κουκλοθέατρο για την παράστασή σου.


Η συμβολή Ελλάδας και Κύπρου στις προσπάθειες της ιεραποστολής

Σχέδιο 1

Όπως ήδη έχουμε μάθει, η ορθόδοξη ιεραποστολή δεν αρνείται και δεν απορρίπτει τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των λαών. Διδάσκει την αλήθεια του Ευαγγελίου με το παράδειγμα της αγάπης. Όπου οι λαοί δεν είχαν αλφάβητο, οι ιεραπόστολοι βοήθησαν να δημιουργηθεί γραφή. Όπου δεν υπήρχαν σχολεία, φτιάχτηκαν.

Οι Εκκλησίες της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν πλούσια ιεραποστολική δράση.

Το ιεραποστολικό τμήμα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στέλνει ανθρώπους που βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, για να δώσουν βοήθεια με φάρμακα και γνώσεις, σε χωριά και φυλές που τα χρειάζονται. Οι μεταφράσεις ιερών κειμένων, οι ιερατικές σχολές, τα σχολεία είναι ελάχιστα από όσα θα μπορούσαμε να πούμε για το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας σ’ ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Αφρική.

εικόναΗ Εκκλησία της Κύπρου με τη δυναμική της παρουσία στην Αφρική, μοιάζει με κιβωτό αγάπης και σωτηρίας, που ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο, για να διδάξει την ελευθερία και τη χαρά της πίστης. εργασία

 

 

Πες το με μια λέξη

Βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή: −−−−−−−−−−−−−−−−−

ειικόνα

Μαζεύω γραμματόσημα!

Συγκέντρωσε όσο περισσότερα γραμματόσημα μπορείς να βρεις από την Ελλάδα και την Κύπρο, που να μπορούν να χωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες.

1. Θρησκευτικές γιορτές.

2. Μοναστήρια, εκκλησίες.

3. Θησαυροί από την αρχαιότητα.

4. Κομψοτεχνήματα της λαϊκής τέχνης.

5. Τοποθεσίες, κράτη, πόλεις όπου έχει αναπτυχθεί το ιεραποστολικό έργο.

ειικόνα

Παίζω με τους φίλους μου

Τα παιδιά των Βεδουίνων της Αφρικής παίζουν, όπως κι εσείς, το παιχνίδι της σκυταλοδρομίας.

Οδηγίες του παιχνιδιού:

Για να δείτε το δικό τους τρόπο παιχνιδιού, θα χωριστείτε σε τρεις ομάδες, κάνοντας τρεις σειρές ο ένας πίσω από τον άλλον. Στη μια άκρη της αυλής, την αφετηρία, θα βάλετε μπροστά από κάθε ομάδα μια πέτρα και στην άλλη άκρη της αυλής, στο τέρμα, επίσης από μια πέτρα για κάθε ομάδα. Με το σύνθημα ξεκινούν οι ομάδες. Ο πρώτος που θα φτάσει στην πέτρα του τέρματος φωνάζει Ake-akob και μένει εκεί. Οι υπόλοιποι κατευθύνονται προς το τέρμα. Ο πρώτος που θα φτάσει φωνάζει την ίδια λέξη και μένει εκεί. Νικάει η ομάδα της οποίας οι παίκτες θα τελειώσουν πιο γρήγορα και θα φτάσουν πρώτοι στο τέρμα

Αγαπώ τα παραμύθια

Συγκέντρωσε παραμύθια από χώρες της Ανατολής και της Αφρικής και φτιάξε ένα λεύκωμα με αυτά στην τάξη, για να τα διαβάζεις κάθε φορά που έχεις ελεύθερο χρόνο μαζί με τους συμμαθητές σου.

 

Συζητούμε μέσα στην τάξη

Με τη βοήθεια εφημερίδων, περιοδικών ή του διαδικτύου (internet), βρείτε στοιχεία για σύγχρονες ιεραποστολικές ή φιλανθρωπικές δράσεις στην Αφρική. Αφού συγκεντρώσετε το υλικό, μπορείτε να συζητήσετε στην τάξη τις εντυπώσεις σας σχετικά με το έργο τους.

  • Το έργο και η προσφορά των ιεραποστόλων στις μαύρες φυλές της Αφρικής φανερώνει πως μπροστά στο Θεό είμαστε όλοι ίσοι και πως έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη ζωή.

  • Τα σχολεία, τα φάρμακα, η περίθαλψη και η αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών είναι τα βασικά έργα των ιεραποστόλων, με κύρια παραδείγματα την Ουγκάντα και την Κένυα.

  • Οι Εκκλησίες της Ελλάδας και της Κύπρου με το σημαντικό ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό τους έργο έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της χριστιανικής πίστης στη Μαύρη ήπειρο.

Με μία φράση

Οι ιεραπόστολοι στις μέρες μας εργάζονται με αυτοθυσία και αγάπη σε χώρες της Αφρικής, πέρα από διακρίσεις χρώματος και φυλής.