Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
30.Κύριλλος και Μεθόδιος: Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς 32.Η ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική σήμερα Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
31
Ιεραποστολή στην Ανατολή παρουσίαση

Οι χριστιανοί διαδίδουν
το λόγο του Θεού
στην Ινδία, Κίνα,
Ιαπωνία και Κορέα

Mιλήσαμε στο προηγούμενο μάθημα για το ιεραποστολικό έργο του Κύριλλου και του Μεθόδιου, οι οποίοι κήρυξαν στις βόρειες χώρες το λόγο του Θεού και την αγάπη που μας δίδαξε ο Χριστός.

Xριστιανοί ιεραπόστολοι απ’ όλα τα σημεία της γης έφτασαν και στις μακρινές χώρες της Ανατολής. Θέλησαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους όλων των εθνών να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, προσφέροντάς τους ένα πολύτιμο δώρο: την πίστη στο Χριστό.

Σχέδιο 1

Στην Ινδία, στην πολύβουη* Καλκούτα, οι ιεραπόστολοι δημιούργησαν χριστιανικές κοινότητες. Η φτώχεια όμως και η εξαθλίωση της περιοχής έκαναν τις ιεραποστολές να ασχολούνται κυρίως με την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση των πολιτών.

Στην Κίνα, τη «χώρα των δράκων», ο χριστιανισμός προσπαθεί ακόμη και σήμερα να γίνει γνωστός. Οι Κινέζοι είναι άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση και τις τέχνες, γι’ αυτό και οι ορθόδοξοι ιεραπόστολοι προσπαθούν με την ενημέρωση και με τη λατρεία να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.

Στην Κορέα έκλεισαν κιόλας εκατό χρόνια από τότε που η «χώρα της πρωινής γαλήνης»** γνώρισε το χριστιανισμό, όταν στην πρωτεύουσα της χώρας Σεούλ έφτασε ο πρώτος ιεραπόστολος, που ήταν μάλιστα Ρώσος. Από τότε έως σήμερα πλήθος ιεραποστολές απ’ όλο τον κόσμο φτάνουν στη χώρα με τη δυσκολότερη ίσως γλώσσα και τις παγωμένες χειμωνιάτικες μέρες, για να κτίσουν ναούς και σχολεία.

Στην Ιαπωνία επίσης ένας Ρώσος ιεραπόστολος ξεκίνησε για πρώτη φορά την ιεραποστολική δράση. Χωρίς να κάνει κριτική στις θρησκείες που συνάντησε εκεί, όπως ήταν ο βουδισμός, συνήθιζε να λέει: «Είμαι χριστιανός, πίστεψε αν θέλεις». δραστηριότητα εργασία

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

επικοινωνήσουν (επικοινωνώ): Mιλήσουν και ανταλλάξουν ιδέες με ανθρώπους.

περίθαλψη: Φροντίδα, περιποίηση.

βουδισμός: Ασιατική θρησκεία βασισμένη στη διδασκαλία του Βούδα.  * πολύβουη: Η περιοχή που έχει πολύ θόρυβο.
** Όπως Ιαπωνία στα ιαπωνικά σημαίνει «η χώρα του ανατέλοντος ηλίου», έτσι και στα κορεατικά Κορεά σημαίνει «η χώρα της πρωινής γαλήνης» .

Διαβάζω ποιήματα

Το παρακάτω ποίημα ανήκει σε έναν Ινδό ποιητή και μιλάει για την αγάπη. Μπορείς να βρεις και να γράψεις ένα ποίημα Έλληνα ποιητή που να αναφέρεται στην αγάπη;

«Ω Καλκούτα!

Το φύλλο η αγάπη το κάνει λουλούδι.

Το λουλούδι η λατρεία το κάνει καρπό»

(Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, από τα «Παραστρατημένα πουλιά»)

.....................................................................................

.....................................................................................

Η ορθόδοξη κοινότητα της Σεούλ

εικόναΤα κατηχητικά και τα κατασκηνωτικά προγράμματα, οι μεταφράσεις εκκλησιαστικών κειμένων αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις της ορθόδοξης χριστιανικής ιεραποστολής στην Κορέα.

Ειδικά στην πόλη της Σεούλ είναι συγκινητικό να μαθαίνουμε πως ο πρώτος χριστιανικός ναός κτίστηκε το 1903.

Ο πρώτος και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, καθώς και τα πολλά εσωτερικά προβλήματα, διέκοψαν κατά καιρούς την ιεραποστολική δράση. Όμως η Σεούλ παρέμεινε ένας σημαντικός σταθμός στον οποίο κατέφταναν αποστολές από τη Ρωσία, την Αμερική, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σερβία και απ’ όσες χώρες υπήρχαν ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες.

 

Βρίσκω φωτογραφίες παρουσίαση

Να συγκεντρώσεις με τους συμμαθητές σου φωτογραφίες από το διαδίκτυο (www.apostoliki-diakonia.gr) ή το περιοδικό «Πάντα τα Έθνη» (που εκδίδει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος) για την ορθόδοξη κοινότητα της Σεούλ (Κορέα). Στη συνέχεια μπορείς να τις κολλήσεις σε χαρτόνι και να διακοσμήσεις την τάξη σου.

 

Πηγή φωτ.: π. Kων/νος Tσίλης. Πηγή φωτ.: www.apostoliki-diakonia.gr
Πηγή φωτ.: π. Kων/νος Tσίλης.

Πηγή φωτ.: www.apostoliki-diakonia.gr

Πηγή φωτ.: Προσωπικό φωτογραφικό αρχείο π. Kων/νου Tσίλη, www.apostoliki-diakonia.gr

Πηγή φωτ.: Προσωπικό φωτογραφικό αρχείο π. Kων/νου Tσίλη, www.apostoliki-diakonia.gr

 

Βρίσκω στο χάρτη

Προσπάθησε να βρεις στην υδρόγειο σφαίρα την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Φτιάξε μαζί με τους συμμαθητές σου ένα μεγάλο χάρτη των περιοχών αυτών και βάζε σημαιάκια με το σύμβολο του σταυρού στις χώρες ή στις πόλεις της Ανατολής που έμαθες ότι υπάρχει ιεραποστολικό έργο.

  • Οι ιεραπόστολοι συνεχίζουν το έργο των Αποστόλων και φέρνουν νέα μέλη στην ορθόδοξη Εκκλησία από τη μακρινή Ανατολή.

  • Στην Ινδία, στην Κορέα και στην Κίνα, οι ιεραπόστολοι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και τις σκληρές συνθήκες της καθημερινής ζωής.

  • Οι ιεραπόστολοι στις χώρες της Ανατολής οργανώνουν τις χριστιανικές κοινότητες, ιδρύουν ναούς και σχολεία και προσφέρουν ιατρική φροντίδα.

εικόνα
Με μία φράση

Όπου κι αν ζουν, οι ιεραπόστολοι βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής.