Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
29.Πορευθείτε σε όλα τα έθνη 31.Ιεραποστολή στην Ανατολή Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
30
Κύριλλος και Μεθόδιος: Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς παρουσίαση

Η ζωή και το έργο
του Κύριλλου
και του Μεθόδιου
Σχέδιο 1

Όπως είπαμε και στο προηγούμενο μάθημα, η Εκκλησία είναι αποστολική και καθολική. Δηλαδή κηρύττει το Ευαγγέλιο σε κάθε γωνιά της γης.

Ακολουθώντας λοιπόν αυτή την παράδοση, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ κατά τα βυζαντινά χρόνια, έστειλε στους σλαβικούς λαούς της βόρειας Ευρώπης δυο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, για να διαδώσουν τη χριστιανική πίστη. Αυτοί ήταν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος που είχαν πολύ μεγάλη μόρφωση. ήχος

Το έργο τους ήταν πολύ δύσκολο, γιατί οι λαοί αυτοί δεν είχαν δικό τους αλφάβητο και επομένως δεν μπορούσαν ούτε να διαβάσουν ούτε να γράψουν. Έτσι λοιπόν πριν ξεκινήσουν την ιεραποστολή ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, επινόησαν ένα νέο αλφάβητο, το σλαβικό (ή κυριλλικό), για να μπορέσουν οι σλαβικοί λαοί να γνωρίσουν τη χριστιανική διδασκαλία. Πράγματι, πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Οι δυο αδελφοί μετέφρασαν στη σλαβική γλώσσα τα κείμενα της Αγίας Γραφής και της Θείας Λειτουργίας.

Η γραπτή γλώσσα είναι σημαντικό

Η γραπτή γλώσσα
και ο πολιτισμός

στοιχείο κάθε πολιτισμού. Γι’ αυτό, το έργο των δυο αδελφών από τη Θεσσαλονίκη στους σλαβικούς λαούς ήταν διπλό. Δε διέδωσαν μόνο το Ευαγγέλιο, αλλά βοήθησαν πολύ και στην ανάπτυξη του πολιτισμού των λαών αυτών. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δεν επέβαλαν στους Σλάβους την ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Σεβάστηκαν τον πολιτισμό τους και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Σιγά σιγά, χάρη στο σλαβικό αλφάβητο ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Τσεχία, την Ουγγαρία και αργότερα στη Βουλγαρία και τη Ρωσία. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος είναι Άγιοι της Εκκλησίας. Οι σλαβικοί λαοί τους αγαπούν πολύ και τους ονομάζουν προστάτες και φωτιστές* τους. δραστηριότητα εργασία

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

πολιτισμός: Το σύνολο των υλικών (κτίρια, μνημεία) και των πνευματικών στοιχείων (λογοτεχνία, τέχνες, επιστήμες) ενός λαού.

ανάπτυξη: Η πρόοδος, η εξέλιξη και η βελτίωση των στοιχείων του πολιτισμού ενός λαού.

ιδιαίτερο χαρακτήρα (του πολιτισμού): Τα στοιχεία ενός πολιτισμού που τον κάνουν να διαφέρει, να ξεχωρίζει από τους άλλους* φωτιστής: Ο άνθρωπος που προσφέρει στα γράμματα και στον πολιτισμό

 

Tο Σλαβικό Aλφάβητο εικόνα

 

Συζητώ και απαντώ

Συζητήστε τη σημασία της δημιουργίας του σλαβικού αλφάβητου από τον Κύριλλο και το Μεθόδιο και μετά απαντήστε στις ερωτήσεις:

1. Ποιό στοιχείο είναι σημαντικό για κάθε πολιτισμό;


2. Ποιό ήταν το διπλό έργο του Κύριλλου και του Μεθόδιου;

α)
β)

3. Τι σεβάστηκαν στους Σλάβους ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος;


4. Πώς ονομάζουν οι Σλάβοι τον Κύριλλο και το Μεθόδιο;
* οινοχόος: Αυτός που σερβίρει κρασί, ο κεραστής.
** με ζήλο: Με ενθουσιασμό και προθυμία.

 

εικόναΒλέπω και μαθαίνω δραστηριότητα

Οι δυο αδελφοί, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη, ταξίδεψαν προς το βορρά περνώντας από διάφορες χώρες όπου κήρυξαν το Ευαγγέλιο. Όπως βλέπουμε στο διπλανό χάρτη έδρασαν κυρίως στη Σλοβακία, τη Μοραβία και τη Βοημία.

Βρες κι εσύ σε ένα σύγχρονο χάρτη τις περιοχές αυτές. Μπορείς τώρα ν’ αντιγράψεις το χάρτη και να τον χρωματίσεις με χρώματα που εσύ προτιμάς.

 

  • Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος είναι οι ιεραπόστολοι των Σλάβων.

  • Για να πετύχει το έργο τους, οι δυο αδελφοί δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο.

  • Με το νέο αλφάβητο δε διέδωσαν μόνο το Ευαγγέλιο, αλλά βοήθησαν και στην ανάπτυξη του σλαβικού πολιτισμού.

  • Σεβάστηκαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των σλαβικών λαών κι έγιναν φωτιστές τους.

Με μία φράση

Από την ιεραποστολή του Κύριλλου και του Μεθόδιου μπόρεσαν οι σλαβικοί λαοί να γνωρίσουν το δρόμο του Χριστού χωρίς να χάσουν την ταυτότητα του έθνους και του πολιτισμού τους.