Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
27.Αγκάθια στο δρόμο 29.Πορευθείτε σε όλα τα έθνη Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
28
Τα μικρά λάθη γίνονται μεγάλα παρουσίαση

εικόνα

Οι εντολές του Θεού
μάς προστατεύουν
από τα λάθη

ΠΠολλές φορές εμείς οι άνθρωποι κάνουμε μερικά λάθη στη ζωή μας, γιατί έχουμε ξεχάσει τα λόγια του Θεού. Οι εντολές και ο δρόμος που μας έδειξε ο Χριστός αλλά και οι Άγιοι μάς προστατεύουν και μας απομακρύνουν από σφάλματα που μπορεί να κάνουμε.

Αν, για παράδειγμα, συνηθίσουμε να λέμε μικρά ψέματα στους φίλους μας, στο τέλος θα τους στενοχωρήσουμε, γιατί κάποτε θα μάθουν την αλήθεια και δε θα μας εμπιστεύονται πια. Το ψέμα λοιπόν, είναι ένα λάθος, όπως είναι και η αδικία ή η ζήλια μας για τους άλλους.

Μπορούμε ν’ αποφύγουμε τα λάθη στη ζωή μας, αν θυμόμαστε πάντα τις συμβουλές που μας έδωσε ο Θεός και προσπαθούμε να τις τηρούμε. Όμως, ακόμη κι αν δυσκολευτούμε, μπορούμε να τα ξεπεράσουμε ζητώντας ειλικρινά συγγνώμη. Όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται, όταν βρίσκουμε τη δύναμη και το θάρρος να παραδεχτούμε τα σφάλματά μας και θελήσουμε να τα διορθώσουμε.

Λάθη για τα οποία δε μετανιώνουμε, δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα και τότε αυτά είναι πιο δύσκολο να λυθούν. δραστηριότητα εργασία

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

εμπιστεύονται (εμπιστεύομαι): Πιστεύουν ότι τους λένε την αλήθεια.

αποφύγουμε (αποφεύγω): Απομακρυνόμαστε από κάτι.

Συζητώ μέσα στην τάξη

Θυμάμαι τις Δέκα Εντολές που έμαθα στη Γ’ τάξη. Συζητώ με τους συμμαθητές μου δυο απ’ αυτές και βρίσκω από ποια λάθη μάς προστατεύουν.

Ένας μύθος του Αισώπου

εικόναΠριν από πολλά χρόνια ο Αίσωπος, ένας μεγάλος παραμυθάς, έγραψε μια ιστορία για ένα μικρό βοσκό που ήθελε να κοροϊδέψει τους συγχωριανούς του, για να γελάσει με τον πανικό τους. Έκανε λάθος όμως με τον τρόπο που αντιμετώπιζε τον κόσμο και στο τέλος ο λύκος του έφαγε τα πρόβατα. Με τις λέξεις που δίνονται παρακάτω γράφω το μύθο με διάλογους όπως τον θυμάμαι και τον ξέρω:

   βοσκός, φωνές, πρόβατα, λύκος, κοροϊδεύω, χωριανοί.


εικόνα

Στη συνέχεια παίρνω ρόλους και παίζω με τους συμμαθητές μου την ιστορία.

  • Η τήρηση των εντολών του Θεού μάς απομακρύνει από λάθη που μπορεί να κάνουμε στη ζωή μας.

  • Είναι σπουδαίο να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται.

Με μία φράση

Τα μικρά λάθη όταν δε διορθώνονται, γίνονται μεγάλα και δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην πορεία της ζωής που μας έδειξε ο Χριστός.