Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
24.Επίσκεψη στο μοναστήρι 26.Η συνάντηση του Ιησού με τον πλούσιο νέο Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
Εικόνα
25
Αναζητώντας το χαμένο πρόβατο παρουσίαση

Σχέδιο 1

Οι Φαρισαίοι
κατηγορούν τον Ιησού

O Χριστός δε δίσταζε να κουβεντιάζει, καμιά φορά και να τρώει, με ανθρώπους που όλοι θεωρούσαν πολύ αμαρτωλούς. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι έβρισκαν τότε την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Ιησού γι’ αυτό.

Για να καταλάβουν λοιπόν όλοι ότι ο Θεός φροντίζει κάθε άνθρωπο και μάλιστα αυτόν που κινδυνεύει να χάσει το δρόμο του, ο Κύριος είπε κάποτε αυτή την παραβολή.

Η παραβολή
του χαμένου πρόβατου

Ένας βοσκός είχε εκατό πρόβατα. Κάποια στιγμή, ενώ βοσκούσαν, ανακάλυψε ότι του έλειπε ένα. Αμέσως άφησε τα ενενήντα εννιά και έτρεξε να βρει το χαμένο. Όταν το βρήκε, το έβαλε χαρούμενος στους ώμους του και αφού ήρθε στο σπίτι, προσκάλεσε τους φίλους και τους γείτονες λέγοντάς τους:

− Χαρείτε μαζί μου, γιατί ξαναβρήκα το πρόβατό μου που είχε χαθεί.

Και ο Χριστός συμπλήρωσε, για να μην έχει κάποιος απορία για την ιστορία αυτή: «Σας βεβαιώνω πως τέτοια χαρά γίνεται και στον ουρανό όταν μετανοήσει ένας μόνο αμαρτωλός, παρά για ενενήντα εννιά δικαίους, που δεν έχουν ανάγκη από μετάνοια». δραστηριότητα εργασία

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις

παραβολή: Μικρή ιστορία με διδακτικό περιεχόμενο. Αναφέρεται σε μεγάλες αλήθειες για τη Βασιλεία του Θεού, που είναι σημαντικές για τη ζωή κάθε ανθρώπου.

Οι παραβολές του Χριστού

Ο Χριστός συνήθιζε να μιλάει με παραβολές, γιατί έτσι όλοι καταλάβαιναν αυτό που ήθελε να πει και κανείς δεν ξεχνούσε τις μεγάλες αλήθειες που κρύβονταν πίσω από τις μικρές ιστορίες. Εξάλλου σ’ όλους τους ανθρώπους, μικρούς ή μεγάλους, αρέσει ν’ ακούν ιστορίες.

εικόνα

Διηγούμαι παραβολές που γνωρίζω

Στη Γ’ δημοτικού γνωρίσαμε δυο ακόμη παραβολές: Του σπλαχνικού πατέρα (του ασώτου υιού) και του καλού Σαμαρείτη. Επιλέγω μια απ’ αυτές, τη γράφω με δικά μου λόγια και την παρουσιάζω στην τάξη.

 

Ο Καλός Ποιμένας*

Σχεδιάζω και χρωματίζω την εικόνα του Xριστού ως Kαλού Ποιμένα. Mπορώ να προσπαθήσω και μόνος μου σε ένα μεγαλύτερο χαρτί.

εικόνα

  • Επειδή κατηγορούσαν το Χριστό ότι δέχεται κοντά του αμαρτωλούς ανθρώπους, είπε την εξής παραβολή:

    «Ένας βοσκός αφήνει το κοπάδι του, για να ψάξει το πρόβατο που χάθηκε και όταν το βρίσκει, χαίρεται μαζί με τους φίλους του».

  • Ο βοσκός είναι ο Θεός που θέλει να φέρει κοντά του τους ανθρώπους που ξεστράτισαν από το δρόμο τους και μοιάζουν έτσι με τα πρόβατα που απομακρύνθηκαν από το κοπάδι.

Με μία φράση

Ο Χριστός αγαπά τον καθένα μας ξεχωριστά, φροντίζει για όλους μας και ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν χάσει το δρόμο τους

εικόνα

*Ποιμένας:Βοσκός.