Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
23.Εκδρομή στο εξωκλήσι 25.Αναζητώντας το χαμένο πρόβατο Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
24
Επίσκεψη στο μοναστήρι παρουσίαση

 

Ιστορία, ζωή
και τέχνη
στα μοναστήρια

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά μοναστήρια. Εδώ η ζωή των μοναχών είναι αδερφική, όπως και στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες, τις Αγάπες. Έτσι αποτελούν παράδειγμα για τη ζωή όλων των χριστιανών. Συνδέονται με την ιστορία του τόπου που βρίσκονται, γιατί σε δύσκολους καιρούς οι άνθρωποι έβρισκαν εκεί καταφύγιο. Συχνά μέσα σ’ αυτά λειτούργησαν νοσοκομεία και σχολεία.

Με τα χρόνια έχουν συγκεντρωθεί στα μοναστήρια πολλά κειμήλια. Εικόνες απαράμιλλης τέχνης, παλαιά χειρόγραφα, ξυλόγλυπτα, βιβλία. Yπάρχουν επίσης πολύτιμα αφιερώματα, δώρα αρχόντων, βασιλέων αλλά και απλών ανθρώπων. Αυτά δείχνουν μέχρι σήμερα την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων για τη βοήθεια που έλαβαν από το μοναστήρι και τους Αγίους σε δύσκολες στιγμές.

Η λατρεία
στα μοναστήρια

 

 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στα μοναστήρια καθημερινά τελείται η Θεία Λειτουργία και οι Ακολουθίες, που ενώνουν τους μοναχούς στον κυριότερο σκοπό τους: να προσεύχονται για το καλό όλου του κόσμου.

Σήμερα πολλοί προσκυνητές έρχονται στα μοναστήρια, όχι μόνο για να θαυμάσουν τη σπουδαία τέχνη, αλλά και για να εκκλησιαστούν και ν’ ασπαστούν τα λείψανα των Αγίων και τις εικόνες. Επιπλέον, για να ζήσουν λίγο την κοινωνία της αγάπης και να φύγουν με τη χάρη του Θεού να τους συνοδεύει στον αγώνα τους μέσα στον κόσμο.

 

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

μοναστήρια: Πολλά κτίρια ενωμένα μεταξύ τους με κέντρο το ναό (καθολικό όπως λέγεται), όπου εκεί ζουν οι μοναχοί.

κειμήλια: Αντικείμενα με μεγάλη ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική αξία.

εκκλησιαστούν (εκκλησιάζομαι): Συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία και άλλες Aκολουθίες.

λείψανα: Τα οστά ή το σώμα Αγίου ή Μάρτυρα.

Το περιβόλι της Παναγίας

Σχέδιο 1

Έτσι ονομάζεται αλλιώς το Άγιο Όρος*. Εκεί ζουν μόνο ορθόδοξοι** μοναχοί από διαφορετικές χώρες σε είκοσι μοναστήρια, εδώ και έντεκα αιώνες. Προστάτιδά τους είναι η Παναγία.

Ο προσκυνητής θα φθάσει εδώ με το καραβάκι, αφού πρώτα πάρει άδεια, και θα πάει σε όποιο μοναστήρι θέλει. Εκεί θα τον κεράσουν στο αρχονταρίκι*** του μοναστηριού. Μετά θα του δώσουν δωμάτιο για να μείνει και θα ακολουθήσει τη ζωή του μοναστηριού.

 

Τα μοναστήρια
των Μετεώρων

Στο βορειοδυτικό άκρο της Θεσσαλίας οι πέτρινοι γίγαντες των Μετεώρων, σιωπηλοί και ακίνητοι, προκαλούν το δέος και το θαυμασμό.

εικόνα
Εκεί βρήκαν καταφύγιο πριν από δέκα αιώνες και περισσότερο οι πρώτοι μοναχοί που αναζητούσαν ήσυχο τόπο για προσευχή. Σαν τους αετούς ζούσαν στα σπήλαια των βράχων και προσεύχονταν διαρκώς. Αργότερα πολλοί απ´ αυτούς έκτισαν μοναστήρια για να μένουν όλοι μαζί. Η προσφορά τους ήταν μεγάλη στα χρόνια της σκλαβιάς. Λεηλατήθηκαν από τους κατακτητές και πολλοί μοναχοί μαρτύρησαν. Σήμερα λειτουργούν έξι μοναστήρια. Οι προσκυνητές θαυμάζουν τα κειμήλια και ωφελούνται πολύ από το κατανυκτικό**** περιβάλλον. δραστηριότητα δραστηριότητα εργασία

 


* Άγιο Όρος: Το βουνό Άθωνας στην άκρη της ανατολικής χερσονήσου της Χαλκιδικής.
** ορόδοξοι: Οι πιστοί που ανήκουν στην ανατολική χριστιανική Εκκλησία και έχουν την ορθή (σωστή) πίστη.
***αρχονταρίκη: Αίθουσα που υποδέχονται τους επισκέπτες στα μοναστήρια.
**** κατανυκτικό: Περιβάλλον που σε συγκινεί,που συγκεντρόνεσαι στον εαυτό σου και έτσι προσεύχεσαι καλύτερα.

 

Τα μοναστήρια του τόπου μου

α) Συγκεντρώνουμε πληροφορίες και άλλο υλικό (π.χ. φωτογραφίες) για τα μοναστήρια που βρίσκονται κοντά στον τόπο μας και τα παρουσιάζουμε στην τάξη.

β) Συγκεντρώνουμε πληροφορίες και άλλο υλικό (π.χ. φωτογραφίες) για τα μοναστήρια που συνδέονται ιδιαίτερα με την ιστορία της χώρας μας. Τέτοια είναι: η Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο στην Πελοπόννησο, του Νταού στην Πεντέλη, το μοναστήρι του Προυσού στην Ευρυτανία, τα μοναστήρια του νησιού των Ιωαννίνων, του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες, το Αρκάδι στην Κρήτη και πολλά άλλα. παρουσίαση

εικόνα

 

 

  • Στα μοναστήρια η ζωή των μοναχών είναι αδερφική, όπως και στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες, τις Αγάπες.

  • Οι προσκυνητές στα μοναστήρια θαυμάζουν τα λαμπρά κειμήλια και ωφελούνται από τις Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία.

  • Ξακουστά μοναστήρια στη χώρα μας είναι των Μετεώρων και του Αγίου Όρους. παρουσίαση

Με μία φράση

Με την επίσκεψή μας στα μοναστήρια, γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας και παίρνουμε δύναμη για τον αγώνα μας μέσα στη ζωή.