Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
18.Η μαρτυρική πορεία του Παύλου από τα Ιεροσόλυμα στη Ρώμη 20.Ο Άγιος Χριστοφόρος Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
19
Δρόμος πίστης και θυσίας: Ο Άγιος Ιγνάτιος παρουσίαση

 

Ένας Άγιος «θεοφόρος»

Δεν ήταν μόνο ο Aπόστολος Παύλος που συνάντησε το Χριστό και από τότε η ζωή του μπήκε σε νέο δρόμο. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Ιγνάτιος από μικρός γνώρισε το Χριστό. Ήταν το παιδί που σήκωσε στα χέρια του ο Χριστός και είπε: «Όποιος δεν υπερηφανεύεται, αλλά είναι ταπεινός σαν αυτό το παιδί, αυτός είναι ο ανώτερος στον καινούριο κόσμο του Θεού». Επειδή λοιπόν τον κράτησε στα χέρια του ο Κύριος, ονομάστηκε και «Θεοφόρος». ήχος

Στο δρόμο του Κυρίου

Αργότερα, όταν μεγάλωσε, ποτέ δεν ξέχασε τα λόγια του Χριστού. Γνώρισε τους Αποστόλους και ιδιαίτερα τον Ιωάννη. Έγινε επίσκοπος στην Αντιόχεια περίπου το 70 μ.Χ. Ο Ιγνάτιος δε δίσταζε να κηρύττει και να δείχνει την αγάπη του προς όλους, όπως έκανε και ο Χριστός. Όλοι του έδειχναν σεβασμό και εμπιστοσύνη. Όχι μόνο οι χριστιανοί της Αντιόχειας, αλλά και οι Μικρασιάτες και οι Ρωμαίοι χριστιανοί.

Στους ειδωλολάτρες όμως δεν άρεσε η συμπεριφορά του Ιγνατίου. Έτσι, βρήκαν την ευκαιρία στο διωγμό εναντίον των χριστιανών, που εξαπέλυσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός, να τον συλλάβουν και να τον καταδικάσουν σε θάνατο. Τον οδήγησαν στη Ρώμη αλυσοδεμένο, περνώντας τον από αρκετές πόλεις της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας. Είχαν σκοπό να φοβίσουν τους χριστιανούς, αφού θα έβλεπαν τον αγαπημένο τους επίσκοπο να βαδίζει προς το μαρτύριο. Όμως συνέβη το αντίθετο. Ο Ιγνάτιος δυνάμωνε την πίστη των χριστιανών και προκαλούσε το θαυμασμό των ειδωλολατρών.

Εικόνα

Το μαρτύριο του Aγίου Ιγνατίου

Όταν έφτασε στη Ρώμη, οι χριστιανοί θέλησαν να τον σώσουν. Αυτός όμως είχε αποφασίσει να πορευτεί το δρόμο της θυσίας. Τους εμπόδισε λοιπόν λέγοντας: «Είμαι ένας σπόρος σιταριού του Κυρίου μου, που τα δόντια των λιονταριών θα αλέσουν για να γίνω καθαρό ψωμί». Στις 20 Δεκεμβρίου −ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του− το 107 μ.Χ., τον οδήγησαν στο Κολοσσαίο *, στα άγρια θηρία. δραστηριότητα εργασία

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

επίσκοπος: Ο ανώτερος βαθμός στην ιεροσύνη, ο αρχιερέας.

θεολόγος: Αυτός που μελετά και εξηγεί το λόγο του Θεού.

Πατέρας: Αυτός που συμβουλεύει τους πιστούς και τελεί τα Mυστήρια της Εκκλησίας.

Διδάσκαλος: Αυτός που έχει το χάρισμα από το Θεό να εξηγεί σωστά τις αλήθειες της πίστης στους χριστιανούς.

εικόνα

Ιγνάτιος

 

Εξηγώ στίχους του ποιήματος

Άτρομα εσύ στο στίβο γονατίζεις κι αδάκρυτος: «Ιησού δέξου με πάλι στη θεία και πολυπόθητη αγκάλη, συ που το θάνατο αθανατίζεις».

Ιωάννης Πολέμης

  Γιατί ο Άγιος λέει στο δεύτερο στίχο: «… δέξου με πάλι…»; Τι σημαίνει: «… το θάνατο αθανατίζεις»;
εικόνα
  • Ο Άγιος Ιγνάτιος ονομάστηκε «Θεοφόρος» γιατί, όταν ήταν μικρός, τον κράτησε στα χέρια του ο Χριστός.

  • Ο Άγιος Ιγνάτιος έγινε επίσκοπος στην Αντιόχεια, ήταν μεγάλος θεολόγος και ο πρώτος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας.

  • Ενώ οι ειδωλολάτρες τον οδηγούσαν στη Ρώμη για να μαρτυρήσει, ο Άγιος Ιγνάτιος ενίσχυε την πίστη των χριστιανών στις πόλεις που περνούσε.

  • Μαρτύρησε στη Ρώμη και η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 20 Δεκεμβρίου, ημέρα του μαρτυρίου του.

Με μία φράση

Ο Άγιος Ιγνάτιος ακολούθησε το δρόμο του Χριστού και βάδισε άφοβα μέχρι το μαρτύριο.