Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
15.Ένας ταξιδιώτης Αιθίοπας γίνεται χριστιανός 17.Ο ακούραστος οδοιπόρος Παύλος κηρύττει στην Ελλάδα Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
16
Παύλος: Aπό διώκτης Απόστολος παρουσίαση

Σχέδιο 1 παιχνίδι δραστηριότητα

 

Σαούλ, ένας
φανατικός Ιουδαίος

Eνας οδοιπόρος, ο Φίλιππος, σταλμένος από το Θεό, έγινε αιτία να γνωρίσει ο Αιθίοπας αξιωματούχος το Χριστό και το Ευαγγέλιο. Έναν Ιουδαίο από την Ταρσό της Κιλικίας*, το Σαούλ, ο Θεός τον έκανε Απόστολό του με εντυπωσιακό τρόπο, σε ένα ασυνήθιστο περιστατικό.

Ήταν φανατικός Ιουδαίος ο Σαούλ. Απέκτησε μεγάλη μόρφωση και δίδασκε στους συμπατριώτες του το Νόμο του Θεού. Όταν όμως συναντούσε χριστιανούς ή άκουγε να μιλούν γι’ αυτούς, γινόταν άλλος άνθρωπος. Τους κυνηγούσε με πάθος, έπαιρνε μέρος σε συλλήψεις και τους οδηγούσε στη φυλακή. Πίστευε πως έτσι υπερασπιζόταν την πίστη των πατέρων του.

Ο Σαούλ γίνεται
χριστιανός και
ονομάζεται Παύλος

Μόλις πληροφορήθηκε πως κάποιοι χριστιανοί είχαν καταφύγει από τα Ιεροσόλυμα στην πόλη Δαμασκό της Συρίας για να γλιτώσουν, ξεκινάει με μια ομάδα ανθρώπων, για να τους συλλάβει. Πλησιάζοντας όμως τα τείχη της Δαμασκού, άστραψε γύρω του φως λαμπρό από τον ουρανό. Έπεσε καταγής ο Σαούλ κι άκουσε μια φωνή να του λέει: «Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;». Ταραγμένος ο Σαούλ είπε: «Ποιος είσαι, Κύριε;» Και η φωνή του απάντησε: «Εγώ είμαι ο Ιησούς, τον οποίο συ καταδιώκεις. Πήγαινε στην πόλη κι εκεί θα σου φανερωθεί τι πρέπει να κάνεις».

Όταν ο Σαούλ κατάφερε να σηκωθεί, κατάλαβε πως είχε χάσει το φως του. Οι συνοδοί του έκπληκτοι, οδηγώντας τον από το χέρι μπήκαν στη Δαμασκό. Τρεις ημέρες έμεινε βυθισμένος στο σκοτάδι, κάνοντας προσευχή και σκεπτόμενος την παλιά του ζωή και όσα του είχαν συμβεί.

Στη Δαμασκό ζούσε ένας πιστός χριστιανός, μαθητής των Αποστόλων, ο Ανανίας. Αυτός υπακούοντας σε εντολή του Θεού κατευθύνθηκε στο μέρος που βρισκόταν ο Σαούλ. Του μίλησε με πολλή αγάπη και του αποκάλυψε πως ο Κύριος τον έστειλε, για να τον θεραπεύσει και για να του μιλήσει για τον Ιησού Χριστό. Μετά έβαλε το χέρι του στο κεφάλι του Σαούλ και προσευχήθηκε. Ο Σαούλ ξαναβρήκε την όρασή του! Ύστερα δέχτηκε το Άγιο Βάπτισμα από τον Ανανία. Ήταν έτοιμος να ακολουθήσει τον καινούριο δρόμο που του έδειχνε το σχέδιο του Θεού. Το δρόμο που θα τον έκανε Απόστολο του αληθινού Θεού. δραστηριότητα


* Κιλικία: περιοχή νότια της Μικράς Ασίας

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

φανατικός: Αυτός που πιστεύει υπερβολικά σε κάτι χωρίς ν’ ακούει τη γνώμη των άλλων.

Ιουδαίος: Αυτός που πίστευε στον αληθινό Θεό, αλλά δε δεχόταν το Χριστό ως Yιό του Θεού και Σωτήρα των ανθρώπων

Ύμνος για τον Απόστολο Παύλο

Σαν το λιοντάρι όρμησε άγρια να κατασπαράξει την Εκκλησία του Χριστού, αυτός που κάποτε ονομαζόταν Σαύλος. Μα τον δάμασε η θεϊκή φωνή και τον έκανε Απόστολο της Εκκλησίας που καταδίωκε. Κι εκείνος, ο διώκτης, σαν ποιμένας τώρα τους φροντίζει.

(Τροπάριο της Δ’ ωδής από τον κανόνα του όρθρου).

 

 

 

 

Βάζω τα γεγονότα με τη σειρά που φαίνονται στο μάθημα: εργασία

Ο Σαούλ βαπτίζεται από τον Ανανία.

Ο Ανανίας κατευθύνεται στο σπίτι που έμενε ο Σαούλ.

Ένα λαμπρό φως άστραψε γύρω από το Σαούλ.

Ο Σαούλ κατευθύνθηκε προς τη Δαμασκό.

Ο Σαούλ οδηγείται από τους συντρόφους του στο σπίτι του Ιούδα.

Μια φωνή απευθύνεται προς το Σαούλ.

 


** Σαύλος: Το όνομα του Σαούλ στα Ελληνικά
***ποιμένας: Βοσκός. Βτη γλώσσα της Βκκλησίας σημαίνει πνευματικός πατέρας

 

Πηγή φωτ.: UNICEF.

Συζητώ μέσα στην τάξη

  • Γιατί ο Σαούλ καταδίωκε τους χριστιανούς;
  • Τι ήταν αυτό που έκανε το Σαούλ να μετανοήσει;

 

 

εικόναεικόνα

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για την είσοδο
του Σαούλ στη Δαμασκό

«Αυτός ο οποίος ήθελε να αιχμαλωτίσει άλλους, αυτός τώρα οδηγείται σαν να ήταν αιχμάλωτος. Πόσο διαφορετικά, λοιπόν, μπαίνει στην πόλη απ’ όσο νόμιζε! Αυτός ο οποίος ερχόταν, για να χτυπήσει την πίστη, μπαίνει στην πόλη, για να διδαχθεί την πίστη.»

 

εικόνα

εικόνα
  • Ο Σαούλ ήταν φανατικός Ιουδαίος, παθιασμένος διώκτης των χριστιανών.

  • Ο Κύριος, με το περιστατικό της Δαμασκού, κάλεσε το Σαούλ σε μετάνοια και αλλαγή πορείας.

Με μία φράση

Ένας φανατικός διώκτης των χριστιανών γίνεται ο ίδιος χριστιανός και μεταδίδει το μήνυμα του Ευαγγελίου σ’ όλο τον κόσμο.

 

εικόνα