Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
13.H Πεντηκοστή 15.Ένας ταξιδιώτης Αιθίοπας γίνεται χριστιανός Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
14
Οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες αγάπης παρουσίαση

 

Εικόνα

 

Η ζωή των πρώτων
χριστιανών

Mετά την Πεντηκοστή το Άγιο Πνεύμα φώτισε τους ανθρώπους και τους ένωσε σε μια νέα κοινωνία, την Εκκλησία. Άρχισαν σιγά σιγά να δημιουργούνται οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Δηλαδή οι πρώτες ομάδες χριστιανών που ακολουθούσαν ένα νέο τρόπο ζωής βασισμένο στην αδελφοσύνη και στην αγάπη. Ζούσαν αγαπημένοι και μοιράζονταν ό,τι είχαν. Έτσι δεν υπήρχε κανένας που να στερείται. Όλοι αισθάνονταν ενωμένοι μεταξύ τους σαν ένα σώμα με μια καρδιά και μια ψυχή, που κεφαλή είχε τον ίδιο το Χριστό.

Η κοινή προσευχή,
η Θεία Ευχαριστία
και τα κοινά δείπνα

Πολλά κοινά ένωναν τους πρώτους χριστιανούς. Κάθε βράδυ μαζεύονταν όλοι μαζί, για να προσευχηθούν και να τελέσουν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Κάθονταν όπως τα αδέλφια γύρω από ένα κοινό τραπέζι και μοιράζονταν όλα τα αγαθά. Κι επειδή τα δείπνα αυτά ήταν γεμάτα από την αγάπη που τους ένωνε, ονομάστηκαν Αγάπες.

Η ζωή σήμερα
στην ενορία

Τα χρόνια που πέρασαν έφεραν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής των χριστιανών. Τίποτα όμως δεν άλλαξε πραγματικά. Και σήμερα οι χριστιανοί ζουν ενωμένοι με αδελφοσύνη και αγάπη μέσα στην ενορία. δραστηριότητα εργασία

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

χριστιανικές κοινότητες: Μικρές ομάδες χριστιανών που ζουν σύμφωνα με τον τρόπο που δίδαξε ο Χριστός.

αδελφοσύνη: Να ζει κανείς με αγάπη για τον άλλο και να τον στηρίζει στις δύσκολες στιγμές του.

δείπνα (το δείπνο): Tα βραδινά γεύματα.

Tότε και σήμερα δραστηριότητα

 

Οι πρώτοι χριστιανοί

Σήμερα στην ενορία
Ζούσαν με αδελφοσύνη και αγάπη

Ακολουθούμε το παράδειγμα αγάπης των πρώτων χριστιανών.

Μοιράζονταν ό,τι είχαν, χρήματα ή κτήματα, να μην στερείται κανείς. Προσφέρουμε χρήματα, ρούχα, για τρόφιμα και εθελοντική εργασία, για να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη.
Αισθάνονταν ενωμένοι μεταξύ τους σαν ένα σώμα με μια καρδιά και κεφαλή το Χριστό. Αισθανόμαστε ενωμένοι μεταξύ μας σαν ένα σώμα με κεφαλή το Χριστό.
Κάθε βράδυ μαζεύονταν, για να προσευχηθούν και να τελέσουν τη Θεία Ευχαριστία. Κάθε Κυριακή στην εκκλησία τελούμε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, προσευχόμαστε και μεταλαμβάνουμε.
Μετά τη Θεία Ευχαριστία κάθονταν σε ένα κοινό τραπέζι και μοιράζονταν τα αγαθά. Σε πολλές ενορίες μετά την κυριακάτικη Λειτουργία οι χριστιανοί μοιράζονται ένα κέρασμα.

Μικροί δημοσιογράφοι

εικόνα Φτιάξτε μικρές ομάδες με τους συμμαθητές σας κι επισκεφθείτε το ναό της ενορίας σας. Με τη βοήθεια των επιτρόπων του ναού συγκεντρώστε πληροφορίες για το ενοριακό σας κέντρο και βρείτε με ποιους τρόπους συνεχίζει σήμερα τον τρόπο ζωής των πρώτων χριστιανών (συντροφιά σε μοναχικούς ανθρώπους, φροντίδα σε αρρώστους, συσσίτιο σε φτωχούς, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς). Παρουσιάστε την έρευνά σας στην τάξη.

  • Οι πρώτοι χριστιανοί ζούσαν με αδελφοσύνη και αγάπη.

  • Μοιράζονταν ό,τι είχαν, χρήματα ή άλλα αγαθά, για να μην στερείται κανείς.

  • Κάθε βράδυ μαζεύονταν, για να προσευχηθούν και να τελέσουν τη Θεία Ευχαριστία.

  • Μετά τη Θεία Ευχαριστία ακολουθούσαν τα κοινά δείπνα που ονομάζονταν Αγάπες.

Με μία φράση

Οι πρώτοι χριστιανοί ακολουθούσαν ένα νέο τρόπο ζωής που βασιζόταν στην αδελφοσύνη και την αγάπη.