Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
12.Tο Ευαγγέλιο είναι πυξίδα στην πορεία μας 14.Οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες αγάπης Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
Εικόνα
13
H Πεντηκοστή παρουσίαση

 

Η ζωή είναι
μία περιπέτεια

ΠΠενήντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού, είχαν μαζευτεί στα Ιεροσόλυμα πιστοί Ιουδαίοι από διαφορετικούς τόπους, για να προσκυνήσουν στο Ναό. Στην πόλη βρίσκονταν και οι μαθητές του Χριστού, οι οποίοι ζούσαν όλοι μαζί και προσεύχονταν περιμένοντας, όπως τους είχε πει ο Κύριος.

Το γεγονός
της Πεντηκοστής

Ξαφνικά από το βάθος του ουρανού ακούστηκε μια δυνατή βοή, σαν να φυσούσε δυνατός άνεμος. Η βοή αυτή ήρθε και μπήκε στο σπίτι που ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές του Χριστού. Τότε είδαν να κάθονται πάνω στα κεφάλια τους παράξενες φλόγες σαν πύρινες γλώσσες. Αμέσως ένιωσαν να γεμίζουν με δύναμη. Το μυαλό τους φωτίστηκε και θάρρος πλημμύρισε την καρδιά τους. Ήταν το Άγιο Πνεύμα που έφερε αυτή τη μεγάλη αλλαγή πάνω τους. Την ίδια ώρα έφτασε πλήθος ανθρώπων έξω από το σπίτι των μαθητών, γιατί κατάλαβαν ότι εκεί σταμάτησε το βουητό που άκουσαν. Οι Απόστολοι γεμάτοι από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος χωρίς να φοβούνται πια, βγήκαν έξω και άρχισαν να μιλούν για το Χριστό σε διαφορετικές γλώσσες, για να τους καταλαβαίνουν όλοι.

Η ίδρυση
της Εκκλησίας

Αυτό ήταν το πρώτο κήρυγμα των Αποστόλων. Περίπου τρεις χιλιάδες πίστεψαν και βαπτίσθηκαν εκείνη την ημέρα. Γι´ αυτό και η Πεντηκοστή δεν είναι μόνο η μέρα που φωτίστηκαν οι Απόστολοι από το Άγιο Πνεύμα. Θεωρείται και η ημέρα που ιδρύθηκε η Εκκλησία μας. δραστηριότητα εργασία

Εικόνα

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις

ιδρύθηκε (ιδρύω): Δημιουργήθηκε, έγινε για πρώτη φορά.

εικόνα

Λόγια Πατέρων της Eκκλησίας

εικόναΓλώσσες σαν φλόγες φωτιάς κάθισαν στον καθένα από τους Αποστόλους και γέμισαν όλοι από το Άγιο Πνεύμα. Γιατί όσοι φορούν το Πνεύμα του Θεού, φορούν φως. Κι αυτοί που φορούν φως, έχουν φορέσει το Χριστό.

Μέγας Αθανάσιος

εικόναεικόνα

Απολυτίκιο

Ευλογητός εί, Χριστέ, ο Θεός ημών, ό πανσόφους τούς αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς τό Πνεύμα το Άγιον και δι'αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας, φιλάνθρωπε, δόξα σοι. ήχος

Απόδοση στη νεοελληνική γλώσσα

Ευλογημένος να ’σαι, Χριστέ, ο Θεός μας, εσύ που έκανες σοφούς τους ψαράδες στέλνοντάς τους το Άγιο Πνεύμα και μ’ αυτούς γνώρισε το λόγο σου όλος ο κόσμος. Δοξασμένος να είσαι, φιλάνθρωπε.

 

δραστηριότητα 2002 Συλλογή Διονυσίου Λοβέρδρου, B.X.M.

Πηγή φωτ.: 2002 Συλλογή Διονυσίου Λοβέρδρου, B.X.M.

Περιγράφω την εικόνα της Πεντηκοστής

Θα σε βοηθήσουν οι παρακάτω ερωτήσεις: Ποια πρόσωπα βλέπεις; Πού βρίσκονται; Πώς εικονίζεται το Άγιο Πνεύμα; Ποιο είναι το πρόσωπο στο κάτω μέρος της εικόνας;

.......................................................................

.......................................................................

.......................................................................

.......................................................................

.......................................................................

  • Οι μαθητές του Χριστού προσεύχονται και περιμένουν να πραγματοποιηθεί η υπόσχεσή του.

  • Το Άγιο Πνεύμα εμφανίζεται σαν πύρινες γλώσσες πάνω στους μαθητές και τους γεμίζει με δύναμη, θάρρος και σοφία.

  • Με το πρώτο κήρυγμα των Αποστόλων πιστεύουν και βαπτίζονται πολλοί στο όνομα του Χριστού και έτσι ιδρύεται η Εκκλησία μας.

Με μία φράση

Όπως το Άγιο Πνεύμα φώτισε τότε τους μαθητές του Χριστού για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τους λαούς της γης, έτσι και σήμερα βρίσκεται στην Εκκλησία για να μας φωτίζει, να μας ενώνει και να μας οδηγεί στην πορεία μας προς το Χριστό.