Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
11.Η συνάντηση του Χριστού με το Ζακχαίο 13.H Πεντηκοστή Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
12
Tο Ευαγγέλιο είναι πυξίδα στην πορεία μας παρουσίαση

 

εικόνα

Η πυξίδα
γι’ αυτούς
που ταξιδεύουν

Ηπυξίδα είναι το εργαλείο που μας βοηθάει να μη χαθούμε. Τα καράβια, τα αεροπλάνα, οι πεζοπόροι που ταξιδεύουν τη χρειάζονται, για να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους και να συνεχίζουν την πορεία τους.

Ο Χριστός, όπως κάθε καλός καπετάνιος και οδηγός, μας έδωσε τη δική του πυξίδα. Είναι τα τέσσερα Ευαγγέλια, που με τα ιερά τους λόγια μας βοηθούν να μη χάσουμε το δρόμο μας στην πνευματική πορεία. Αυτοί που έγραψαν τα Ευαγγέλια, οι ευαγγελιστές, είναι τέσσερις: ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης. ήχος ήχος ήχος ήχος

Το Ευαγγέλιο έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή της Εκκλησίας και για τη ζωή του κάθε χριστιανού. Γι’ αυτό στις εκκλησίες μας η θέση του είναι πάνω στην Αγία Τράπεζα. Τοποθετείται εκεί με σεβασμό σαν να ήταν ο ίδιος ο Χριστός. Όταν ο ιερέας παίρνει από την Αγία Τράπεζα το Ευαγγέλιο και διαβάζει στους πιστούς τα ιερά κείμενα, πρέπει να θυμόμαστε πως εκείνη τη στιγμή μιλάει ο ίδιος ο Χριστός. Με το στόμα του ιερέα διδάσκει τους ανθρώπους λόγια αγάπης και τους δείχνει το δρόμο για το ταξίδι της καινούριας τους ζωής. δραστηριότητα

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

πυξίδα: Ένα όργανο προσανατολισμού που δείχνει το Βορρά.

Ευαγγέλιο: Είναι η καλή είδηση για τον ερχομό του Σωτήρα στον κόσμο. Ευαγγέλια είναι τα βιβλία που περιέχουν τη ζωή και τη διδασκαλία του Χριστού.

πνευματική πορεία: Όλα όσα σκεφτόμαστε και πρέπει να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, για να βαδίσουμε σωστά το δρόμο του Θεού.

Αγία Τράπεζα: Το τραπέζι που βρίσκεται μέσα στο Ιερό κάθε ορθόδοξου χριστιανικού ναού. Πάνω σ’ αυτό τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Συζητώ στην τάξη

Διαβάζω το παρακάτω κείμενο με το περιεχόμενο των τεσσάρων Ευαγγελίων. Κάνω μια δική μου ερώτηση για κάθε Ευαγγέλιο στους συμμαθητές μου:

Οι τέσσερις ευαγγελιστές δραστηριότητα

εικόνα

Το Ευαγγέλιο του Μάρκου: Είναι το πρώτο Ευαγγέλιο που γράφτηκε. Στο Ευαγγέλιο αυτό στηρίχθηκαν ο Ματθαίος και ο Λουκάς. Ο Μάρκος παρακολουθούσε τον Aπόστολο Πέτρο, το μαθητή του Χριστού. Βρισκόταν συνεχώς κοντά του κι έτσι κατέγραφε τα γεγονότα από το στόμα ενός μαθητή που έζησε μαζί με το Χριστό.

Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου: Ο Ματθαίος γράφει για το Χριστό από τη Γέννησή του ως τη στιγμή που ξεκίνησε τη διδασκαλία του. Στη συνέχεια, μας περιγράφει τα θαύματα και τη δράση του όσο βρισκόταν πάνω στη γη, κοντά στους ανθρώπους. Ο Ματθαίος στο τέλος παρουσιάζει τα γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Κυρίου.

Το Ευαγγέλιο του Λουκά: Ο Λουκάς ήταν γιατρός. Έγραψε τα γεγονότα από το έργο του Χριστού όπως τα άκουγε από τον Παύλο. Έδωσε επίσης μεγάλη σημασία σε όσα έγιναν πριν αλλά και μετά τη Γέννηση του Ιησού.

Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη: Ο Ιωάννης ήταν ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού κι έγραψε όσα είδε να συμβαίνουν και να λέει ο ίδιος ο Yιός του Θεού. Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη μας μιλάει για τη ζωή του Χριστού στη γη αλλά και για την επιστροφή του στον ουρανό.

Όλα τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα και μέχρι σήμερα έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Μια φράση από το Ευαγγέλιο του Λουκά

Θα χρειαστούμε μια Καινή Διαθήκη. Γράφουμε και συζητάμε μια φράση από το Ευαγγέλιο του Λουκά: «Κύριε, δίδαξέ μας πώς να προσευχόμαστε… και τους είπε: Όταν προσεύχεστε να λέτε, Πάτερ ?μ?ν, ? ?ν το?ς ο?ρανο?ς…» (Λουκ. 11, 2) Μπορείς να βρεις κι άλλες φράσεις από την Καινή Διαθήκη και να τις σχολιάσεις.

 


 


 


 


Ένα λεύκωμα για την τάξη μου

Στα βιβλία τέχνης, βυζαντινής αγιογραφίας, ιστορίας ή στο διαδίκτυο μπορείς να αναζητήσεις εικόνες ή πίνακες ζωγραφικής με τους τέσσερις ευαγγελιστές. Ένωσε τις εικόνες με κείμενά σου και φτιάξε λευκώματα που θα τα παρουσιάσεις στους συμμαθητές σου.
Tο ήξερες αυτό;
εικόνα

Σε κάθε ορθόδοξο χριστιανικό ναό οι τέσσερις ευαγγελιστές είναι ζωγραφισμένοι στα τέσσερα σημεία που ενώνουν τον τρούλο του ναού με τις κολόνες. Οι αγιογράφοι θέλουν να πουν με τον τρόπο αυτό πως οι ευαγγελιστές είναι στηρίγματα της πίστης μας

εικόνα
  • Τα τέσσερα Ευαγγέλια γράφτηκαν από το Ματθαίο, το Μάρκο, το Λουκά και τον Ιωάννη.

  • Στα Ευαγγέλια, οι ευαγγελιστές γράφουν τα γεγονότα από τη ζωή, το έργο και τη διδασκαλία του Χριστού.

  • Τα Ευαγγέλια μοιάζουν με πυξίδα που μας δείχνει την πνευματική πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε.

  • Η θέση του Ευαγγελίου είναι στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας και δείχνει έτσι την κεντρική θέση που έχει στη ζωή των χριστιανών.

Με μία φράση

Τα τέσσερα Ευαγγέλια είναι η πυξίδα, για να βαδίσουμε με ασφάλεια στο δρόμο της καινούριας ζωής που χάραξε ο Χριστός.

εικόνα

 

XAPTHΣ ΠAΛAIΣTINHΣ
εικόνα