Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
10.Ο Χριστός θεραπεύει αρρώστους 12.Tο Ευαγγέλιο είναι πυξίδα στην πορεία μας Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
11
Η συνάντηση του Χριστού με το Ζακχαίο παρουσίαση

 

 

εικόναΣτην πόλη Ιεριχώ κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε, για να δει και ν’ ακούσει τον Ιησού. Ανάμεσά τους και ο Ζακχαίος, που ήταν τελώνης, δηλαδή φοροεισπράκτορας. Οι τελώνες ήταν περιφρονημένοι, γιατί έπαιρναν περισσότερο φόρο από εκείνον που έπρεπε να πληρώσουν οι άνθρωποι. Επειδή ο Ζακχαίος ήταν κοντός και δεν ήταν εύκολο να διακρίνει το Χριστό, σκαρφάλωσε σε μια συκομουριά* και με ανυπομονησία προσπαθούσε να τον ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος.

Ξαφνικά ο Ιησούς γύρισε προς το μέρος του και του είπε:

− Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, γιατί σήμερα θα έρθω στο σπίτι σου.

Γεμάτος έκπληξη και χαρά ο Ζακχαίος κατέβηκε και έτρεξε να ετοιμάσει το σπίτι του, για να υποδεχτεί τον Ιησού. Κάποιοι όμως που βρέθηκαν μπροστά στο περιστατικό απόρησαν κι άρχισαν να διαμαρτύρονται ταραγμένοι:

− Καλά, στο σπίτι αυτού του αμαρτωλού βρήκε να μείνει ο Διδάσκαλος;

Ο Κύριος όμως, που βλέπει στις καρδιές των ανθρώπων, ήξερε. Ήξερε πως ο Ζακχαίος δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος από τη ζωή του και ζητούσε μια ευκαιρία ν’ αλλάξει τρόπο ζωής, δηλαδή να μετανοήσει. Ο ερχομός του Ιησού στο σπίτι του Ζακχαίου έμοιαζε μ’ ένα απλωμένο χέρι σε κάποιον που ζητάει βοήθεια.

Κι ο Ζακχαίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιησού. Μπροστά σε όλους εκείνους που τον γνώριζαν και ήξεραν την παλιά ζωή του είπε:

− Κύριε, υπόσχομαι να δώσω τα μισά από τα υπάρχοντά μου στους φτωχούς και ν’ ανταποδώσω στο τετραπλάσιο όσα πήρα με αδικίες.

Τότε ο Ιησούς είπε σ’ όσους ήταν εκεί μαζεμένοι:

− Σήμερα μπήκε η σωτηρία σ’ αυτό το σπίτι. Γιατί ο Yιός του Ανθρώπου ήρθε στον κόσμο, για να σώσει τους ανθρώπους που έχουν χάσει το δρόμο τους. δραστηριότητα εργασία παιχνίδι

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

περιφρονημένοι (περιφρονώ): άνθρωποι που οι άλλοι δεν τους εκτιμούν.

Yιός του Ανθρώπου: Με τη φράση αυτή ο Χριστός αναφέρεται στον εαυτό του που, αν και Θεός, έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία του κόσμου.

Πώς ένιωθε ο Ζακχαίος

«…Τελώνης ήταν και ο Ζακχαίος. Αδίκησε και εκμεταλλεύτηκε τον κόσμο. Ήταν πλούσιος. Από την άγρια εκμετάλλευση έγινε πλουσιότερος. Ήταν όμως ευτυχής; Από την ομολογία που κάνει μπροστά στο Χριστό φαίνεται ότι ήταν δυστυχισμένος. Ο ιδρώτας και το αίμα τού φτωχού λαού που εκμεταλλευόταν δεν τον άφηναν ήσυχο. Τον βασάνιζαν. Ένιωθε το βάρος της ενοχής του. Ένιωθε τις τύψεις της συνείδησής του. Δεν αντέχει πια το βάρος που πλακώνει τα στήθη του. Δεν αντέχει το σκουλήκι που κατατρώει τα σωθικά του. Πηγαίνει στο Χριστό. Εκείνος καταλαβαίνει το δράμα του. Τον επισκέπτεται στο σπίτι του. Και εκεί με τρεμάμενη φωνή ομολογεί ο Ζακχαίος: Κύριε, πλούτισα με άδικα μέσα. Yπάρχουν άνθρωποι στην Ιεριχώ, που φτώχυναν εξαιτίας μου. Σ´ αυτούς δίνω τη μισή περιουσία μου. Και όσους αδίκησα με απάτες σ´ αυτούς θα δώσω το τετραπλάσιο της ζημιάς που τους προξένησα. Το θαύμα είχε συντελεσθεί….»

Γεώργιος Χ. Τσακαλίδης., «Λόγος οικοδομής», Περιοδικό Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

 

Συζητώ στην τάξη
α) Γιατί ο Ιησούς πήγε στο σπίτι ενός περιφρονημένου;
β) Τι σήμαινε η φράση του Ιησού: «Σήμερα μπήκε η σωτηρία σ´ αυτό το σπίτι»;

εικόνα

 

  • Ο Ζακχαίος ζητούσε μια ευκαιρία, για ν’ αλλάξει τρόπο ζωής.

  • Ο Ιησούς είδε στην καρδιά του Ζακχαίου την επιθυμία του για μετάνοια.

  • Ο Ζακχαίος όχι μόνο αλλάζει τρόπο ζωής, αλλά κι επανορθώνει τις αδικίες που έκανε.

Με μία φράση

Ο Ζακχαίος δεν έμεινε στην αμαρτωλή ζωή του, αλλά δέχτηκε το κάλεσμα του Ιησού κι άλλαξε τρόπο ζωής