Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
6.Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος 8.«Εγώ είμαι η οδός» Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
7
Παλαιστίνη: O τόπος που περπάτησε ο Χριστός παρουσίαση

Σχέδιο 1

Η θέση και οι πόλεις
της Παλαιστίνης

Στα ανατολικά της Μεσογείου, εκεί που κυλάει ο ποταμός Ιορδάνης, βρίσκεται η Παλαιστίνη. Η περιοχή που έζησε και δίδαξε ο Χριστός έχει πολλούς λόφους, βράχια και την έρημο της Ιουδαίας. Έχει ακόμη τη θάλασσα της Γαλιλαίας, η οποία δεν είναι άλλη από τη μεγάλη λίμνη της Γεννησαρέτ. Εκεί πρωτοξεκίνησε ο Χριστός το κήρυγμά του. Η θάλασσα αυτή είναι γνωστή και από τους ψαράδες της, που τόσο συχνά αναφέρονται στα θαύματα του Ιησού. Tα μέρη αυτά της Παλαιστίνης ονομάζονται και «Άγιοι Τόποι», γιατί εκεί περπάτησε ο Χριστός.

Στην Παλαιστίνη συναντάμε και την πόλη Βηθλεέμ. Εκεί γεννήθηκε ο Ιησούς, ενώ στην πόλη Ναζαρέτ μεγάλωσε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του πάνω στη γη. Σημαντική πόλη της Παλαιστίνης είναι η Ιερουσαλήμ. Εδώ έγινε η είσοδος του Χριστού πάνω σε ένα γαϊδουράκι την Κυριακή των Βαΐων λίγο πριν από τη σταύρωσή του.

Η ζωή στην Παλαιστίνη
τα χρόνια του Χριστού

Τα χρόνια που ζούσε ο Χριστός, η Παλαιστίνη ήταν στην κυριαρχία των Ρωμαίων. Εκεί κατοικούσαν πολλές και διαφορετικές φυλές. Οι έμποροι πουλούσαν στις αγορές την πραμάτεια τους. Στο Ναό του Σολομώντα οι ραβίνοι δίδασκαν και εξηγούσαν τις Γραφές στο λαό. Στους δρόμους βάδιζε κι ο Χριστός, ενώ πολλοί ήταν οι άνθρωποι που τον ακολουθούσαν. Τα ταξίδια τους στις πόλεις και στα χωριά της Παλαιστίνης ήταν δύσκολα αλλά και γεμάτα εκπλήξεις. Έβλεπαν τα θαύματα του Χριστού και μάθαιναν για τη δύναμη της αγάπης. δραστηριότητα εργασία

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

ραβίνοι: Οι μορφωμένοι Ισραηλίτες που εξηγούσαν τα ιερά κείμενα.

Γραφές: Τα ιερά κείμενα των Ισραηλιτών, πριν από τον ερχομό του Χριστού στη γη και τη διδασκαλία του.

εικόνα

Βλέπω, βρίσκω, φτιάχνω δραστηριότητα

Σε έναν παγκόσμιο χάρτη βρίσκω μαζί με τους συμμαθητές μου την Παλαιστίνη. Στη συνέχεια σχεδιάζω με τη βοήθεια διάφανου χαρτιού το χάρτη που έχω στο βιβλίο μου ή προσπαθώ να τον κάνω ανάγλυφο με τη βοήθεια πλαστελίνης. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αρνάκια, φοίνικες και βάρκες, από τα παιχνίδια μου, για να κάνω την αναπαράσταση πιο φυσική.

Συζητώ μέσα στην τάξη

Βλέπουμε το χάρτη της Παλαιστίνης. Βρίσκουμε την Ιερουσαλήμ, την Ιουδαία, τη Γαλιλαία, τη Ναζαρέτ. Ενώνουμε με μια γραμμή στο χάρτη τα μέρη αυτά στα οποία ο Χριστός περπάτησε και έκανε τα θαύματά του.

 

εικόνα Σκηνές από τους Αγίους Τόπους

Από το διαδίκτυο, από την εγκυκλοπαίδεια ή από ένα τουριστικό γραφείο φέρνω στην τάξη εικόνες από την Παλαιστίνη, τη Βηθλεέμ, τη Γαλιλαία. Φτιάχνω μ´ αυτές ένα φωτογραφικό λεύκωμα. ψάχνω και βρίσκω τι φορούσαν οι άνθρωποι που ζούσαν στους Αγίους Τόπους, τι έτρωγαν, πού ταξίδευαν. Με τη βοήθεια των εικόνων που έχω μαζέψει «παίζω» στην τάξη κάνοντας μια σκηνή από την εποχή εκείνη.

  • Ο Χριστός και οι Απόστολοι έζησαν και δίδαξαν στην Παλαιστίνη, δηλαδή στους «Αγίους Τόπους», όπως λέμε σήμερα.

  • Η Παλαιστίνη βρίσκεται στα νοτιανατολικά της Μεσογείου.

  • Η Βηθλεέμ, η Ιερουσαλήμ, η Ναζαρέτ, η έρημος της Ιουδαίας, η Γαλιλαία είναι μερικές περιοχές της Παλαιστίνης.

Με μία φράση

Ο Χριστός έζησε και δίδαξε στην Παλαιστίνη.