Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
5.Oι προφήτες 7.Παλαιστίνη: O τόπος που περπάτησε ο Χριστός Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
6
Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος παρουσίαση

O Ιωάννης γεννήθηκε στη Ναζαρέτ από αγίους γονείς, το Ζαχαρία και την Ελισάβετ, παρότι εκείνοι ήταν σε μεγάλη ηλικία. Ενώ ήταν ακόμη νέος, εγκατέλειψε τον κόσμο κι αποτραβήχτηκε στην έρημο του Ιορδάνη ποταμού όπου δίδασκε το λαό και τους καλούσε να μετανοήσουν. Οι ψυχές των ανθρώπων −κουρασμένες και ταλαιπωρημένες− βρήκαν ανάπαυση στο κήρυγμά του, που σαν το γάργαρο νερό δρόσισε τη διψασμένη ψυχή τους. Ζούσε με προσευχή και νηστεία. Η τροφή του ήταν ακρίδες −αγριόχορτα− και μέλι.

Αρκετοί άνθρωποι μετανόησαν και πίστεψαν στη διδασκαλία του. Τους βάπτιζε στα νερά του Ιορδάνη ποταμού, εκεί όπου αργότερα αξιώθηκε να βαπτίσει τον ίδιο το Χριστό. Μια φορά κάποιοι τον ρώτησαν αν είναι ο Μεσσίας, ο Σωτήρας του κόσμου που όλοι περίμεναν. Ο Ιωάννης το αρνήθηκε: «Είμαι μόνο αυτό που γράφει ο Ησαΐας. Μια φωνή που βροντοφωνάζει στην έρημο: Eτοιμάστε το δρόμο του Κυρίου. Ισιώστε το μονοπάτι να περάσει».

Επειδή ο Ιωάννης καλούσε τον άρχοντα της περιοχής, τον Ηρώδη, να πάψει την αμαρτωλή ζωή που ζούσε και να μετανοήσει, τον συνέλαβαν, τον έβαλαν στη φυλακή και τον θανάτωσαν με αποκεφαλισμό.

Ήταν, λοιπόν, αυτός που προετοίμασε το δρόμο για να δεχτούν οι άνθρωποι το Χριστό, γι’ αυτό και ονομάστηκε Πρόδρομος. Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 7 Ιανουαρίου και την «αποτομή» της κεφαλής του στις 29 Αυγούστου. Επειδή προφήτεψε τον ερχομό του Χριστού στον κόσμο και είχε τόσο άγια ζωή, ονομάστηκε ο «σεβασμιότερος των προφητών» και είναι ο τελευταίος προφήτης. δραστηριότητα

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

Πρόδρομος: Αυτός που άνοιξε το δρόμο του Θεού.

αποτομή (αποκεφαλισμός): Κόψιμο της κεφαλής.

σεβασμιότερος των προφητών: Ο περισσότερο άξιος σεβασμού ανάμεσα στους προφήτες.

εικόνα

Ο Ιησούς κι ο Ιωάννης

  ήχος

Ο Ιωάννης συνήθιζε να λέει στους ανθρώπους για τον Ιησού: «Σ’ αυτόν που θα ’ρθει μετά από μένα, δεν είμαι άξιος ούτε τα κορδόνια από τα σανδάλια του να λύσω».

Όταν ο Ιωάννης είδε για πρώτη φορά τον Ιησού, είπε στους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι και τον άκουγαν: «Να ο Αμνός * του Θεού που σηκώνει πάνω του την αμαρτία του κόσμου».

Κι ο Κύριος όμως αγαπούσε και εκτιμούσε ιδιαίτερα τον Ιωάννη και είπε γι’ αυτόν στους μαθητές του: «Αλήθεια σας λέω, δε γεννήθηκε από γυναίκα άνθρωπος σπουδαιότερος από τον Ιωάννη το Βαπτιστή». εργασία

Η ακροστιχίδα του Βαπτιστή δραστηριότητα

Β − − − − − − − − − − − − Μια φωνή …………………. στην έρημο».
Α − − − − − − Ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη.
Π − − − − − − − − Προετοίμασε το δρόμο, για να έρθει ο Ιησούς.
Τ − − − − − Σ’ αυτό βλέπουμε την εικόνα του Ιωάννη.
Ι − − − − − − Στην έρημό του ζούσε και δίδασκε ο Ιωάννης.
Σ − − − − − − Μερικοί πίστευαν πως ο Ιωάννης ήταν ...(αντίστροφα).
Τ − − − − Ήταν γι’ αυτόν τ’ αγριόχορτα.
Η − − − − − Ο άρχοντας που διέταξε τον αποκεφαλισμό του.
Σ − − − − − − − − − − − − Ήταν ο ….. των προφητών
εικόνα
  • Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ζούσε στην έρημο του Ιορδάνη με προσευχή και νηστεία. Καλούσε τους ανθρώπους σε μετάνοια και προετοίμαζε το δρόμο για τον ερχομό του Χριστού.

  • Δε δίστασε να ελέγξει ακόμη και την αμαρτωλή ζωή του άρχοντα Ηρώδη.

  • Η Εκκλησία μας τον τιμά ως τον πιο σεβάσμιο από τους προφήτες και ως Βαπτιστή του Χριστού.

Με μία φράση

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος προετοίμασε το δρόμο του Χριστού με το κήρυγμά του, τη ζωή του και το μαρτυρικό του τέλος.


  *  Αμνός (αρνί): Παρομοιάζει τον Ιησού με άκακο αρνί.