Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
3.Βαδίζουμε όλοι μαζί 5.Oι προφήτες Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
4
Κανόνες πορείας παρουσίαση
εικόνα

Οι κανόνες
είναι
απαραίτητοι

Σ

το προηγούμενο μάθημα είδαμε πως οι χριστιανοί βαδίζουμε όλοι μαζί αδελφικά στο δρόμο που μας έδειξε ο Χριστός. Είμαστε δηλαδή μια μεγάλη οικογένεια, που, για να μπορέσει να ζήσει ειρηνικά, χρειάζεται τις συμβουλές και τους κανόνες του Θεού Πατέρα της.

Οι κανόνες είναι απαραίτητοι στη ζωή των ανθρώπων, για να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ τους. Είναι σημαντικοί, γιατί τους προφυλάσσουν από κακοτοπιές και τους δείχνουν τον κίνδυνο. Όταν κάποιος οδηγεί, για παράδειγμα, πρέπει να φοράει τη ζώνη ασφαλείας. Αν δεν τη φορέσει, τότε σε κάποιο απότομο φρενάρισμα ή τρακάρισμα μπορεί να χτυπήσει. Ή αν τον σταματήσει η τροχαία, θα πληρώσει πρόστιμο.

Σε κάθε παιχνίδι υπάρχουν κανόνες. Σκεφθείτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που ο καθένας παίζει όπως θέλει και δεν υπάρχει διαιτητής. Πώς θα μας φαινόταν αλήθεια το κρυφτό, το κυνηγητό και τόσα άλλα ομαδικά παιχνίδια χωρίς εκείνους τους κανόνες που τα κάνουν διασκεδαστικά;

Oι εντολές
του Xριστού

Στην προηγούμενη τάξη μιλήσαμε για τις Δέκα Εντολές του Θεού προς τους ανθρώπους. Με τον ερχομό όμως του Χριστού ανάμεσά μας γνωρίσαμε και άλλες εντολές πολύ σημαντικές αλλά και απαραίτητες για την πορεία μας ως χριστιανών. Για να βαδίσουμε σωστά λοιπόν στο δρόμο του Χριστού, χρειάζεται να υπακούσουμε στις εντολές και στους κανόνες που μας δίδαξε. Αυτοί οι κανόνες μοιάζουν με τις συμβουλές ενός στοργικού πατέρα στα παιδιά του, για να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους. Μοιάζουν με το φως του φάρου, που προειδοποιεί τα καράβια για τα επικίνδυνα βράχια δραστηριότητα

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις δραστηριότητα

κανόνες: Απαραίτητες οδηγίες για τη σωστή λειτουργία του σχολείου, του παιχνιδιού, της ζωής, της οικογένειας, της γραμματικής κ.λπ.

κακοτοπιές: Δυσκολίες, επικίνδυνες καταστάσεις.

Bρίσκω τους σωστούς κανόνες
Ο Θοδωρής και η αδελφή του η Μαρία έχουν μπερδέψει τους κανόνες. Βοήθησέ τους να ξεχωρίσουν τους σωστούς από τους λανθασμένους. εικόνα

Kανόνας

Σωστό

Λάθος

1. Μιλώ μέσα στην τάξη, όταν ο δάσκαλος κάνει μάθημα.    
2. Πλένω τα χέρια μου πριν από το φαγητό.    
3. Όταν κάνω ζημιές, λέω ψέματα για να τις καλύψω.    
4. Στην ενεργητική φωνή τα ρήματα λήγουν σε − ω.    
5. Μιλάω πάντα με αγνώστους που με πλησιάζουν στο δρόμο.    
6. Δένομαι πάντα και στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.    
7. Το τετράγωνο έχει περισσότερες γωνίες από το παραλληλόγραμμο.    
8. Σύμφωνα με τις Δέκα Εντολές του Θεού επιτρέπεται να κλέβεις.    
9. Μέσα στην εκκλησία προσέχω και προσεύχομαι.    
  Η εντολή της αγάπης

εικόνα «Αγαπάτε αλλήλους» είπε ο Χριστός στους μαθητές του. Δηλαδή να αγαπάει ο ένας τον άλλο, όπως κι εκείνος τους αγάπησε. Έτσι θα μπορούσαν να λέγονται μαθητές του. Ακόμη είπε να αγαπούν οι άνθρωποι και τους εχθρούς τους και να προσεύχονται γι´ αυτούς. Γιατί ποια αξία έχει να αγαπάει ο άνθρωπος μόνο αυτούς που τον αγαπούν; Αυτό μπορούν όλοι οι άνθρωποι να το κάνουν. Για τους χριστιανούς όμως αγάπη σημαίνει να ξεπεράσουν τον εγωισμό τους και να αγαπήσουν και να συγχωρήσουν τους εχθρούς τους, όπως έκανε κι ο Χριστός.

 
εικόναεικόνα

Ο Aπόστολος Παύλος μίλησε για την αγάπη

«Εκείνος που αγαπάει έχει καλοσύνη. Εκείνος που αγαπάει δεν έχει ζήλια. Εκείνος που αγαπάει δεν υπερηφανεύεται, δεν είναι εγωιστής και ούτε θυμώνει εύκολα. Ξεχνάει το κακό που του έχουν κάνει, δε χαίρεται για το στραβό που γίνεται, αλλά χαίρεται για το σωστό. Εκείνος που αγαπάει, όλα τα ανέχεται, έχει σε όλα εμπιστοσύνη, για όλα ελπίζει και όλα τα υπομένει.» εργασία

Α’ Κορ. 13, 4-7

εικόνα
 
Oι σχέσεις μας με τους άλλους
Εικόνα

Ο Χριστός μάς δίδαξε επίσης ένα χρυσό κανόνα για τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους: Να μην κάνουμε στους συνανθρώπους μας, αυτό που δε θα θέλαμε να κάνουν σε μας. Δηλαδή, να μην είμαστε άδικοι, κακοί με τους άλλους. Σκεφτείτε πόσο πιο ειρηνικός θα ήταν ο κόσμος μας, αν όλοι οι άνθρωποι ακολουθούσαν τη συμβουλή αυτή!

Το κρυπτόλεξο της αγάπης παιχνίδι

Ανάμεσα στις λέξεις που είναι στο κουτί βρίσκω πόσες φορές κρύβεται η λέξη αγάπη!

εικόνα

Παρέα με τους κανόνες - Χειροτεχνία

Χωριζόμαστε μέσα στην τάξη σε ομάδες. Γράφουμε κάποιους κανόνες από την καθημερινή μας ζωή σε χρωματιστό χαρτί κανσόν (π.χ. προστατεύουμε τη φύση και το περιβάλλον, προσέχουμε την ώρα του μαθήματος στην τάξη κ.λπ.). Κάθε ομάδα χρησιμοποιεί διαφορετικό χρώμα. Στο τέλος της ομαδικής εργασίας αναρτούμε τα χαρτιά κανσόν στους τοίχους της τάξης μας.

  • Οι κανόνες είναι απαραίτητοι στη ζωή των ανθρώπων, για να μην υπάρχουν προβλήματα.

  • Ο Χριστός μάς δίδαξε εντολές και κανόνες, για να βαδίζουμε στο δρόμο του.

  • Οι εντολές του Χριστού μοιάζουν με το φως του φάρου, που προειδοποιεί τα καράβια για τα επικίνδυνα βράχια.

  • Ο Χριστός μάς έδωσε τη μεγάλη εντολή της αγάπης, δηλαδή να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, όπως κι εκείνος μας αγάπησε πολύ.

Με μία φράση

Οι εντολές του Χριστού μάς προφυλάσσουν και μας στηρίζουν να βαδίσουμε το δρόμο που χάραξε εκείνος.

εικόνα
εικόνα