Θρησκευτικά (Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή
34. Ο Aπόστολος Ανδρέας 36. Ιωάννης ο Χρυσόστομος:Πορεία γεμάτη αγώνες Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
35
Ο Ιησούς διωκόμενος καταφεύγει στην Αίγυπτο

εικόνα

Η φυγή
στην Αίγυπτο

Όταν οι Μάγοι προσκύνησαν το νεογέννητο Χριστό, παρουσιάστηκε Άγγελος Κυρίου στο όνειρο του Ιωσήφ και του είπε: «Σήκω, πάρε το παιδί και τη μητέρα του και πήγαινε στην Αίγυπτο. Να μείνετε εκεί μέχρι να σου πω, γιατί ο Ηρώδης θα ζητήσει να βρει το παιδί και να το σκοτώσει». Ο Ιωσήφ πήρε αμέσως τη μητέρα και το παιδί και νύχτα έφυγαν για την Αίγυπτο.

Περπάτησαν για πολλές μέρες, πέρασαν μεγάλες ταλαιπωρίες κι εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες σε ξένη γη. Έμειναν στην Αίγυπτο μέχρι που έμαθαν πως πέθανε ο Ηρώδης. Τότε μόνο επέστρεψαν. Έτσι επαληθεύτηκε ο λόγος του προφήτη Ωσηέ, που αιώνες πριν είχε πει: «Από την Αίγυπτο κάλεσα τον Yιό μου».

Πρόσφυγες

Ο μικρός Χριστός εξαναγκάζεται να φύγει, για να γλιτώσει από την απειλή του θανάτου. Καταδιωγμένος, κουρασμένος, πεινασμένος, τρομαγμένος, πρόσφυγας. Πρόσφυγες είναι και σήμερα χιλιάδες παιδιά και μεγάλοι, που υποχρεώνονται ν’ αλλάξουν τόπο διαμονής, γιατί στην πατρίδα τους κινδυνεύουν.

Πρόσφυγες... Μάτια τρομαγμένα, ανήσυχα. ψυχές κουρασμένες και φοβισμένες. Ζητούν ένα στοργικό βλέμμα, ένα φιλικό χέρι, λίγο ζεστό φαγητό, έναν καλό λόγο. Κάποιοι μιλούν σκληρά ή κοροϊδευτικά γι’ αυτούς. Ο λόγος του Χριστού όμως είναι ξεκάθαρος: «Ξένος ήμουν και με φροντίσατε… Αν κάνατε κάποιο καλό σ’ έναν από τους ταπεινούς αδελφούς μου, είναι σαν να το κάνατε σ’ εμένα…».

 

 

Εικόνα
Μαθαίνω τις λέξεις

πρόσφυγες: Άνθρωποι που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, γιατί κινδυνεύει η ζωή τους

 

Βρίσκω πληροφορίες

Οι Έλληνες γνώρισαν παλαιότερα την προσφυγιά. ψάξε από προφορικές διηγήσεις ή από άλλες πηγές (εγκυκλοπαίδειες, ιστορικά βιβλία κ.λπ.) πότε έγινε αυτό.

εικόνα

Συζητώ μέσα στην τάξη

Σήμερα στην Ελλάδα δεχόμαστε πρόσφυγες. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα μια οικογένεια που υποχρεώνεται, επειδή κινδυνεύει, να εγκαταλείψει το σπίτι και τη χώρα που ζει; Πώς εμείς τους αντιμετωπίζουμε;

Πηγή φωτ.: UNICEF. Πηγή φωτ.: UNICEF.

Πηγή φωτ.: UNICEF.

Πηγή φωτ.: UNICEF.

 

  • Ο Ιωσήφ πήρε την Παναγία και το μικρό Χριστό και κατέβηκαν στην Αίγυπτο, για να γλιτώσουν από την απειλή του Ηρώδη.

  • Και στις μέρες μας χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, επειδή κινδυνεύει η ζωή τους.

  • Ο Χριστός είπε: «Εφόσον κάνατε κάτι καλό σ’ αυτούς τους ταπεινούς αδελφούς μου, είναι σαν να το κάνατε σ’ εμένα».

εικόνα

Με μία φράση

Και ο Χριστός, όταν ήταν μικρό παιδάκι, γνώρισε την προσφυγιά.