|
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
Βασικές έννοιες μαθήματος |
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
Βασικές έννοιες μαθήματος |
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
|
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων στα Κοινοβούλια, τα οποία με αυτό τον τρόπο αποτελούν μια «μικρή εικόνα του λαού». Δεν δημιουργούνται όμως πάντα σταθερές Κυβερνήσεις, εφόσον συνήθως προκύπτουν Κυβερνήσεις συνεργασίας μικρών κομμάτων. Για το λόγο αυτό σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες δημοκρατίες, εφαρμόζονται περισσότερο περίπλοκα αναλογικά συστήματα, με στόχο την ενίσχυση των μεγαλύτερων κομμάτων. γ. Μικτά Συστήματα: Με τα μικτά συστήματα επιδιώκεται ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των δύο παραπάνω συστημάτων, όπως το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ισχύει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σήμερα για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στη Βουλή, απαιτείται να έχει συγκεντρώσει το 3% των ψήφων πανελλαδικά.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΕΔΡΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔYΟ ΒΑΣΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣYΣΤΗΜΑΤΑ Μία εκλογική Περιφέρεια εκλέγει 10 βουλευτές. Στις βουλευτικές εκλογές υπήρξαν 100.000 έγκυρα ψηφοδέλτια. Τα τέσσερα κόμματα που συμμετείχαν έλαβαν: Α′ Κόμμα: 40.000, Β′ κόμμα: 30.000, Γ′ κόμμα 20.000 και Δ′ κόμμα 10.000 ψήφους. 1α. Απόλυτα πλειοψηφικό σύστημα: Δεν εκλέγεται κανένας, εφόσον κανένα κόμμα δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του 50%+1. Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ του Α′ και του Β′ κόμματος και εκλέγεται το κόμμα που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. 1β. Σχετικά πλειοψηφικό σύστημα: Οι 10 βουλευτές εκλέγονται από το Α′ κόμμα, το οποίο έλαβε τις περισσότερες ψήφους. 2. Σύστημα Απλής Αναλογικής: Το εκλογικό μέτρο είναι 100.000:10=10.000. Επομένως, Το Α′ κόμμα εκλέγει 4 βουλευτές (40.000: 10.000=4), το Β′ κόμμα εκλέγει 3 βουλευτές (30.000:10.000=3), το Γ′ κόμμα εκλέγει 2 βουλευτές (20.000:10.000=2) και το Δ′ κόμμα 1 βουλευτή (10.000:10.000=1).
Βασικές έννοιες μαθήματος
9.4 Τα πολιτικά κόμματα Τα κόμματα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία του αντιπροσωπευτικού συστήματος, αφού ο εκλογικός αγώνας για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του λαού διεξάγεται κατά κανόνα μεταξύ των κομμάτων. Τι είναι σήμερα ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα; Είναι μια ένωση πολιτών, που προορίζεται να έχει μεγάλη διάρκεια και έχει σκοπό να αποκτήσει, μέσα από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. |
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
|
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
∗Διαφάνεια: Φανερή διαδικασία στη λήψη αποφάσεων από τα όργανα της Πολιτείας. |
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
Βασικές έννοιες μαθήματος
|
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
Βασικές έννοιες μαθήματος |
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
Εργασίες-δραστηριότητες 1. Να καταγράψετε την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων σας στις μαθητικές κοινότητες. Τι εκλογικό σύστημα ακολουθείται; 2. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις σχετικές ιστοσελίδες (www.ypes.gr και www.politiki.gr ) και να πάρετε τα τελικά αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών και να τα συγκρίνετε με τα αποτελέσματα του 2000 που είναι επίσης καταχωρισμένα ως προς τα ποσοστά αποχής. Να σχολιάσετε τα αποτελέσματα. Πόσο αντιπροσωπευτική μπορεί να είναι η εκλογή των αντιπροσώπων με υψηλά ποσοστά αποχής; 3. «Η κοινωνία πολιτών περιλαμβάνει νέες συμπεριφορές, τόσο από τον πολίτη, όσο και από την εξουσία». Να αναφέρετε τέτοιες συμπεριφορές. 4. Να επιλέξετε ένα σημαντικό επίκαιρο κοινωνικό θέμα που σας ενδιαφέρει. Να διαβάσετε τον τρόπο που το παρουσιάζουν δύο ημερήσιες εφημερίδες και δύο τηλεοπτικά κανάλια. Να σχολιάσετε τα αποτελέσματα της μικρής σας έρευνας σε σχέση με την αντικειμενικότητα της πληροφόρησης. 5. Μετά τον προβληματισμό σας από την ενότητα αυτή, μπορείτε να ετοιμάσετε με μιαν ομάδα συμμαθητών σας μιαν εκπομπή κοινωνικής παρέμβασης για θέματα που σας ενδιαφέρουν στον τοπικό Δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ετοιμάζοντας την εκπομπή να προβληματιστείτε για τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας των ΜΜΕ που μάθατε και πρέπει να εφαρμόσετε. Η εφαρμογή τους σας δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με την ακροαματικότητα που θέλετε να εξασφαλίσετε; Να σχολιάσετε τους προβληματισμούς σας. 6. Στον παραπάνω πίνακα βλέπετε τα αποτελέσματα των εθνικών βουλευτικών εκλογών του 2000, που έγιναν με μικτό εκλογικό σύστημα. Σε διπλανή στήλη θα δείτε πώς θα διαμορφώνονταν τα αποτελέσματα με το αναλογικό εκλογικό σύστημα. Να συγκρίνετε και να σχολιάσετε τα αποτελέσματα σε σχέση με: Α. Τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγουν τα κόμματα με τα δύο συστήματα. Β. Τον αριθμό των κομμάτων που εκλέγονται. |
ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΜΕ 9
7. Mπορείτε να πραγματοποιήσετε μικρή έρευνα για τη χρήση των διάφορων ΜΜΕ, με δείγμα τους συμμαθητές σας στο σχολείο. Πόσο συχνά είναι θεατές κινηματογράφου, τηλεθεατές, ακροατές ραδιοφώνου, αναγνώστες βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, χρήστες του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Τα αποτελέσματα της έρευνάς σας μπορείτε να παρουσιάσετε και να σχολιάσετε στην τάξη. Κριτήριο αυτοαξιολόγησης του μαθητή Α. Τελειώνοντας τη μελέτη και συζήτηση του κεφαλαίου και αφού κατανόησες τις έννοιες, θα πρέπει να μπορείς να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις. Όπου συναντάς δυσκολία, μπορείς να συμβουλευτείς το αντίστοιχο μάθημα. 1. Από ποιους πολίτες αποτελείται το εκλογικό σώμα; 2. Ποιο εκλογικό σύστημα είναι πιο αντιπροσωπευτικό; Ποιο είναι το μειονέκτημά του; 3. Τι σχέση έχουν τα πολιτικά κόμματα με τη δημοκρατία; 4. Σε ποιες εκλογές συμμετέχει ο έλληνας πολίτης; 5. Ποιές είναι οι βασικές λειτουργίες των ΜΜΕ στην υπηρεσία της κοινωνίας πολιτών; 6. Να αναφέρεις δύο παραδείγματα δραστηριοποίησης του ενεργού πολίτη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. 7. Με ποιο τρόπο διασφαλίζει το Σύνταγμα τον πολίτη από τον κίνδυνο παραπληροφόρησης μέσω των ΜΜΕ; Β. Να βάλεις σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1. Το εκλογικό δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές έχουν: α. Όλοι οι Έλληνες πολίτες β. Όλοι οι Έλληνες πολίτες άνω των 18 ετών γ. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στην Ελλάδα δ. Όλοι όσοι διαμένουν στην Ελλάδα Γ. Να χαρακτηρίσεις τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, βάζοντας σε κύκλο το αντίστοιχο γράμμα (Σ για τις σωστές Λ για τις λανθασμένες).
|