|
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
|
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
Βασικές έννοιες μαθήματος
|
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
|
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
|
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
Βασικές έννοιες μαθήματος
|
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
|
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
Βασικές έννοιες μαθήματος
|
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
|
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
Βασικές έννοιες μαθήματος |
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
∗Δημογραφικός: αυτός που αφορά τον πληθυσμό (δήμος = λαός, πληθυσμός + γράφω). |
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
Βασικές έννοιες μαθήματος |
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
Εργασίες-δραστηριότητες 1. Σε ομάδες των 5-6 ατόμων να συγκεντρώσετε υλικό από τον τύπο και το διαδίκτυο για καθέναν από τους λόγους που έκαναν αναγκαία τη Διεθνή συνεργασία (ειρήνη, παγκοσμιοποίηση οικονομίας, έρευνας και τεχνολογίας, ανισότητες, ανθρώπινα δικαιώματα και περιβάλλον). 2. Να επικοινωνήσετε με την Unicef ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της (www.unicef.org) και να ενημερωθείτε για τον τρόπο που εξασφαλίζει τους πόρους της η Οργάνωση. Να συζητήσετε τη σκοπιμότητα της συμμετοχής σας στα προγράμματά της. 3. Το 1989 ο ΟΗΕ ψήφισε τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Με βάση τη Σύμβαση, όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση, την τροφή, την υγιεινή διαβίωση, την ασφάλεια και την προστασία. Γιατί τα παιδιά έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους; Να συγκεντρώσετε από τον τύπο παραδείγματα παραβιάσεων. Να μετατρέψετε σχόλια του τύπου σε σενάριο και να το παρουσιάσετε δραματοποιημένο ομαδικά στην τάξη. 4. πηγή Α: «Καθένας μας είναι υπεύθυνος για κάθε τι και για κάθε ανθρώπινο ον» Ντοστογιέφσκι πηγή Β: «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ξεκινούν από μικρά και κοντινά μέρη, τόσο μικρά και κοντινά που δε φαίνονται στο χάρτη» Ελεανώρ Ρούσβελτ α. Να δώσετε παραδείγματα για την ευθύνη μας σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άλλοι.Τι μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε και να προασπίσετε τα ανθρώπινα δικαιώματα; β. Να δώσετε παραδείγματα από «μικρά κοντινά μέρη» όπου ξεκινούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 5. Να αναζητήσετε την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να την αναρτήσετε στο σχολείο. Να επιλέξετε ένα από τα άρθρα της Διακήρυξης και να συγκεντρώσετε από τον τύπο υλικό για παραβιάσεις του διεθνώς. 6. «Ο καθένας έχει δικαίωμα ελευθερίας γνώμης και έκφρασης…» άρθρο 19 Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ. Πρέπει να υπάρχει ελευθερία λόγου; Στην απάντησή σας να αναφερθείτε σε εθνικά και διεθνή παραδείγματα παραβίασης του σχετικού δικαιώματος. 7. Να κάνετε μικρή έρευνα για τις οικονομικές δραστηριότητες και για τα αναπτυξιακά έργα (π.χ www.metro.gr, www.venizelosairport.gr, www.attikiodos.gr) που αναπτύσσονται στην τοπική σας κοινότητα και να την παρουσιάσετε στην τάξη. Να συνδέσετε την έρευνά σας με το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. |
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 14
Κριτήριο αυτοαξιολόγησης του μαθητή Α. Τελειώνοντας τη μελέτη και συζήτηση του κεφαλαίου και αφού κατανόησες τις έννοιες, θα πρέπει να μπορείς να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις. Όπου συναντάς δυσκολία, μπορείς να συμβουλευτείς το αντίστοιχο μάθημα. 1. Να αναφέρεις δύο λόγους για τους οποίους κρίνεται ότι είναι αναγκαία σήμερα η διεθνής συνεργασία και να τους υποστηρίξεις με παραδείγματα. 2. Ποιο χώρο ονομάζουμε διεθνή; 3. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι διεθνείς οργανισμοί; 4. Πότε τοποθετείται ιστορικά η γέννηση του Ο.Η.Ε. και ποιοι είναι οι σκοποί για τους οποίους δημιουργήθηκε; 5. Πάνω σε ποιους σκοπούς δραστηριοποιούνται σήμερα οι ΜΚΟ; 6. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι Οικουμενικά; 7. Τι σημαίνει για ένα κράτος η επικύρωση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων; 8. Ένα κράτος παραβιάζει το δικαίωμα των γυναικών στην ισότητα, απαγορεύοντας στις γυναίκες να ασκούν συγκεκριμένα επαγγέλματα, αν και έχει επικυρώσει τη Διεθνή Διακήρυξη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. Πού μπορούν να προσφύγουν οι γυναικείες Οργανώσεις; 9. Ποιοι παράγοντες ορίζουν το διεθνή ρόλο της Ελλάδας σήμερα; 10. Απόδημοι Ομογενείς της Διασποράς: Ποια κατηγορία Ελλήνων δηλώνει ο όρος; Β. Να βάλεις σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: 1. Στο σύστημα του ΟΗΕ δραστηριοποιούνται οργανώσεις όπως: α. Η Unicef β. Οι γιατροί χωρίς σύνορα γ. Η Greenpeace Γ. Συμπλήρωσε τις λέξεις που εξηγούν τα αρκτικόλεξα:
Δ. Να γράψεις στο κενό αριστερά της Α′ Στήλης δεδομένων, το γράμμα των δεδομένων της Β′ Στήλης που ταιριάζει:
Ε. Τώρα, χαρακτήρισε τις παρακάτω προτάσεις σωστές ή λανθασμένες, βάζοντας σε κύκλο το αντίστοιχο γράμμα (Σ για τις σωστές και Λ για τις λανθασμένες).
|