Στοιχεία Γεωπονίας & Αγροτικής Ανάπτυξης (Γ΄ Λυκείου) - (Βιβλίο Μαθητή)

4.9 Δενδρώδεις καλλιέργειες

Με τον όρο δενδρώδεις καλλιέργειες εννοούμε μια μεγάλη κατηγορία πολυετών φυτών, τα οποία εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος για παραγωγή καρπών. Στη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία μπορούμε να περιλάβουμε, με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη και πιο ομοιόμορφη διάκριση, δύο ακόμα μικρότερες ομάδες ανάλογα με το είδος ανάπτυξης του καλλιεργούμενου φυτού: α) τα καρποφόρα δένδρα και β) τους καρποφόρους θάμνους. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα δέντρα που παράγουν νωπούς καρπούς (οπωροφόρα) ή ξηρούς καρπούς (ακρόδρυα) και στη δεύτερη τα φυτικά είδη, όπως το αμπέλι, το βατόμουρο, το φραγκοστάφυλο, το ακτινίδιο κ.ά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

Πίνακας 1
Σημαντικά είδη καρποφόρων δένδρων και θάμνων

ΜΗΛΟΕΙΔΗ (ΓΙΓΑΡΤΟΚΑΡΠΑ)
ΑΚΡΟΔΡΥΑ
Μηλιά
Αμυγδαλιά
Αχλαδιά
Φυστικιά
Κυδωνιά
Φουντουκιά
Μουσμουλιά
Καρυδιά
 
 
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ
ΔΙΑΦΟΡΑ
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Ροδακινιά
Ελιά
Πορτοκαλιά
Βερικοκιά
Αμπέλι
Μανταρινιά
Δαμασκηνιά
Συκιά
Λεμονιά
Κερασιά
Ακτινίδιο
Γκρέιπ - Φρουτ
Βυσσινιά
Χαρουπιά
Νεραντζιά
 
Αβοκάντο
Κιτριά;
 
Μπανάνα
Λιμεττιά
 
 
Κουμ-Κουάτ
 
 
Φράπα

Η καλλιέργεια τους αποτελεί για τη χώρα μας ένα σημαντικό κλάδο του αγροτικού τομέα της οικονομίας. Οι σπουδαιότεροι παράγοντες που ευνόησαν την ανάπτυξη του είναι:

  • Η μεγάλη θρεπτική αξία των καρπών που συνδυάζεται σε πολλές περιπτώσεις με ευχάριστη γεύση και άρωμα.
  • Η δυνατότητα αξιοποίησης ποικιλίας εδαφών, όπως για παράδειγμα επικλινή εδάφη ή μικρής γονιμότητας (καλλιεργώντας π.χ. αμπέλια, ελιές κ.ά.)
  • Το ευνοϊκό εδαφοκλιματικό περιβάλλον, που επιτρέπει την παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας.

Τα φυτά αυτά χαρακτηρίζονται από το μεγάλο μέγεθος αλλά και τη δυνατότητα να ζουν πολλά χρόνια. Το ριζικό σύστημα είναι εκτεταμένο και εισδύει σε μεγάλο βάθος, αφενός για να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στη μεγάλη όγκου υπέργεια επιφάνεια και αφετέρου για εκμετάλλευση όσο το δυνατό μεγαλύτερου όγκου εδάφους για την απορρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, αφού τα δένδρα είναι οργανισμοί που

ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ

είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στην ίδια θέση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Το μέλλον στη δενδροκομία

Μέσα σε ένα κλίμα διεθνούς ανταγωνισμού είναι ευνόητο ότι η ελληνική δενδροκομία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μεταβάλλοντας προσανατολισμούς. Στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι υψηλές απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού για παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας, ελκυστικά και προπαντός με χαμηλό κόστος διάθεσης. Η επίτευξη των παραπάνω μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Καλλιέργεια νάνων ποικιλιών που θα επιτρέπουν πυκνή φύτευση και άρα αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων. Πέραν αυτού το χαμηλό σχήμα διευκολύνει σημαντικά τις καλλιεργητικές εργασίες, όπως κλάδευμα, αραίωμα, συγκομιδή, καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών κ.ά, με σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Καλλιέργεια ειδών και ποικιλιών που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού.
  • Προώθηση ειδών που εισέρχονται γρήγορα σε καρποφορία, έχουν υψηλές αποδόσεις και εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε σημαντικές προσβολές.
  • Φύτευση σε αποστάσεις που θα επιτρέπουν την εκμηχάνιση των καλλιεργητικών φροντίδων και άρα ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής.
  • Εφαρμογή της στάγδην άρδευσης για οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση του νερού.
  • Άριστη τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων έτσι ώστε να καταστούν πιο ελκυστικά στο καταναλωτικό κοινό.
  • Στροφή προς παραγόμενα προϊόντα με βιολογικές μεθόδους.