Στοιχεία Γεωπονίας & Αγροτικής Ανάπτυξης (Γ΄ Λυκείου) - (Βιβλίο Μαθητή)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

4.8 Κηπευτικές καλλιέργειες

Τα κηπευτικά αποτελούν μια ιδιαίτερα μεγάλη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για να παράγουν προϊόντα (καρπούς, φύλλωμα, βολβούς, ριζώματα, κονδύλους, στελέχη) χρησιμοποιούμενα στη διατροφή του ανθρώπου. Η θρεπτική τους αξία είναι τεράστια, γιατί περιέχουν βιταμίνες και άλλες ουσίες, απαραίτητες για την εξασφάλιση της καλής υγείας.

Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα καταναλωτή, σε συνδυασμό με την αναγνώριση της μεγάλης σημασίας των λαχανικών στη δίαιτα του αποτελούν ασφαλείς ενδείξεις για την ολοένα μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης σε τέτοιου είδους προϊόντα.

Ευνοϊκές προοπτικές διαγράφονται επίσης και στον εξαγωγικό τομέα, τόσο για τα νωπά, όσο και γα τα βιομηχανοποιημένα λαχανοκομικά προϊόντα (π.χ. τοματοπολτός). Ιδιαίτερα στον τομέα των νωπών κηπευτικών που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια (κηπευτικά εκτός εποχής) η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να παίξει, πρωτεύοντα ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο από άποψη ποιότητας παραγόμενων προϊόντων, όσο και από άποψη κόστους παραγωγής. Βασική προϋπόθεση αποτελούν οι υψηλές επενδύσεις στον κλάδο για σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούν εύκολα να γίνουν εκμεταλλεύσιμες με τη μορφή ενεργειακών πηγών σε σύγχρονες θερμοκηπιακές μονάδες, εξασφαλίζοντας χαμηλό κόστος παραγωγής και άρα χαμηλή τιμή διάθεσης των προϊόντων, που έτσι γίνονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά.

Από το πλήθος των λαχανικών σημαντικότερα για την ελληνική οικονομία θεωρούνται τα παρακάτω:


Πίνακας 1
Τα κυριότερα καλλιεργούμενα είδη λαχανικών

Κρεμμύδι
Λάχανο
Κουκιά
Πράσο
Κουνουπίδι
Μπάμια
Σκόρδο
Ρεπανάκι
Τομάτα
Σπαράγγι
Κολοκύθι
Μελιτζάνα
Γλυκοπατάτα
Αγγούρι
Πιπεριά
Σπανάκι
Πεπόνι
Σέλινο
Αγγινάρα
Καρπούζι
Καρότο
Μαρούλι
Φασόλι
 
Αντίδι
Μπιζέλι
 

ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ

Οι κυριότερες μορφές κατανάλωσης των λαχανικών είναι οι εξής:


  • Νωπά λαχανικά: χρησιμοποιούνται για σαλάτες και φαγητά είτε κατά τη διάρκεια της εποχής που συνήθως παράγονται ή και εκτός εποχής, οπότε προέρχονται από καλλιέργεια υπό κάλυψη (θερμοκήπια).
  • Κονσερβοποιημένα λαχανικά ή γενικά επεξεργασμένα όπως: κονσέρβες (φασολάκια, αρακάς, μπάμιες κ.λπ.), τα διάφορα τουρσιά κ.ά.
  • Κατεψυγμένα λαχανικά (φασολάκια, αρακάς, μπάμιες, πιπεριές κ.λπ.)
  • Ξηραμένα λαχανικά, όπως σκόνες για σούπες, κόκκινο πιπέρι, σκόνη σκόρδου, το ψιλοκομμένο και ξηραμένο κρεμμύδι, κ.λπ.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι προοπτικές του κλάδου της λαχανοκομίας διαγράφονται ιδιαίτερα ευνοϊκές και μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εισόδημα για τον Έλληνα παραγωγό.