Η εμπορία ή όπως διεθνώς έχει επικρατήσει να λέγεται το "μάρκετινγκ" προϊόντων αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, όταν τα προβλήματα διάθεσης ορισμένων από αυτά έγιναν επιτακτικά και δύσκολα στην επίλυσή τους.
Οι δραστηριότητες του μάρκετινγκ ονομάζονται λειτουργίες και το αποτέλεσμά τους είναι η διανομή και η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων στους καταναλωτές και μάλιστα στο χρόνο, τον τόπο και τη μορφή που αυτοί επιθυμούν να το αγοράσουν.
Οι απασχολούμενοι στο χώρο του μάρκετινγκ διεκπεραιώνουν τις σχετικές δραστηριότητές που αναπτύσσονται και ονομάζονται φορείς του μάρκετινγκ. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται οι λιανέμποροι και χονδρέμποροι, οι εξαγωγείς και εισαγωγείς, οι αντιπρόσωποι, οι τοπικοί έμποροι, οι ενδιάμεσοι και οι πωλητές, οι επιχειρήσεις επεξεργασίας, μεταφορών, συσκευασίας, τυποποίησης και οι λοιποί οργανισμοί εμπορίας.
Το μάρκετινγκ των γεωργικών προϊόντων αποτελεί ένα ιδιαίτερο κλάδο, ο οποίος παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από τους υπόλοιπους κλάδους του μάρκετινγκ. Οι διαφορές αυτές οφείλονται κυρίως: στο βιολογικό χαρακτήρα της πρωτογενούς παραγωγής, στα χαρακτηριστικά των πρωτογενών προϊόντων, στα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του αγροτικού τομέα, στον προορισμό των περισσότερων πρωτογενών προϊόντων στην εξάρτηση της διάθεσης από τρίτους φορείς και στην περιορισμένη συμμετοχή του αγροτικού πληθυσμού στους ενδιάμεσους τομείς της μεταποίησης και εμπορίας.
Οι λειτουργίες του μάρκετινγκ διακρίνονται σε: ανταλλακτικές, όπως αγορά και πώληση, φυσικές, όπως αποθήκευση, μεταφορά, επεξεργασία ή μεταποίηση και διευκολυντικές, όπως τυποποίηση, συσκευασία, σήμανση, πληροφόρηση, έρευνα αγοράς, προβολή και προώθηση, ανάληψη κινδύνων.
Το μάρκετινγκ, μάνατζμεντ είναι μέρος του επιχειρησιακού μάρκετινγκ το οποίο ασχολείται κυρίως με τα προβλήματα μάρκετινγκ από την πλευρά της επιχείρησης.
Τα τρία βασικά στάδια του μάρκετινγκ, μάνατζμεντ είναι ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η αξιολόγηση. |