ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 1.2 Η φυσιογνωμία της ελληνικής γεωργίας Η Ελλάδα είναι η περισσότερο γεωργική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού στη γεωργία απασχολείται το 20,4% του συνόλου των απασχολουμένων, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 5,3% (στοιχεία του έτους 1995). Η ελληνική γεωργία χαρακτηρίζεται από το μεγάλο αριθμό μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η μέση ελληνική γεωργική εκμετάλλευση έχει έκταση χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης 43 στρέμματα, ενώ η αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 262 στρέμματα. Αλλά, παρά τη μεγάλη διαφορά στην έκταση, η ελληνική γεωργική εκμετάλλευση παράγει προϊόντα αξίας ίσης με το μισό της μέσης ευρωπαϊκής. Από το σύνολο των κατόχων γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ανέρχονται σε 847.000, το 70% δεν έχει άλλη απασχόληση εκτός από τη γεωργική. Από αυτούς που δεν έχουν άλλη απασχόληση, οι μισοί περίπου αξιοποιούν λιγότερο από το 50% του εργάσιμου χρόνου τους στη γεωργία, εξαιτίας της εποχικότητας της γεωργικής εργασίας. Το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδος ευνοεί την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας γεωργικών προϊόντων. Όμως, για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων είναι αναγκαία η άρδευση. Από το σύνολο των γεωργικών εκτάσεων της χώρας, περίπου το ένα τρίτο αρδεύεται και επιπλέον ένα σημαντικό ποσοστό των εκτάσεων βρίσκεται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, με σημαντικές κλίσεις και δύσκολες συνθήκες πρόσβασης. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, ταξινομημένα σε φθίνουσα σειρά, ανάλογα με την αξία τους, είναι τα ακόλουθα:
Σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση |
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προϊόντα αυτά είναι χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊόντα, όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα. Τα προϊόντα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ε.Ε., ενώ για την Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Στις εμπορικές ανταλλαγές με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι είναι μια χώρα με σημαντικό γεωργικό τομέα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις σημαντικές εισαγωγές κρεάτων και κυρίως μοσχαρίσιου κρέατος. Στις εμπορικές ανταλλαγές με άλλες χώρες (εκτός της Ε.Ε.) η Ελλάδα παρουσιάζει πλεόνασμα, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό να καλύψει το έλλειμμα με τις χώρες της Ε.Ε. και γι' αυτό το συνολικό ισοζύγιο της χώρας είναι αρνητικό στα γεωργικά προϊόντα. |