Αρχές Λογιστικής (Γ Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή
3.6.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟΝ

Πολλές φορές χρειάζεται ένας λογαριασμός να μεταφερθεί σε άλλον (κυρίως στο τέλος της χρήσης). Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο μεταφερόμενος λογαριασμός να εξισωθεί.

Η μεταφορά γίνεται με την ακόλουθη διαδικασία:

  1. Χρεώνουμε τον μεταφερόμενο λογαριασμό, με αιτιολογία «Για εξίσωση», με το άθροισμα της πίστωσης του και πιστώνουμε με το ίδιο ποσό και με αιτιολογία «μεταφορά από το λογαριασμό...» το λογαριασμό στον οποίο μεταφέρεται.
  2. Πιστώνουμε τον μεταφερόμενο λογαριασμό, με αιτιολογία «Για εξίσωση», με το άθροισμα της χρέωσης του και χρεώνουμε με το ίδιο ποσό και με αιτιολογία «μεταφορά από το λογαριασμό...», το λογαριασμό στον οποίο μεταφέρεται.

Παράδειγμα

Στα βιβλία μιας επιχείρησης έχουμε:

Εικόνα


Να γίνει η μεταφορά του λογαριασμού «Α» στο λογαριασμό «Β». Έχουμε:


Εικόνα

Για απλοποίηση γίνεται μεταφορά μόνο του υπολοίπου του μεταφερόμενου λογαριασμού. Έτσι στο παράδειγμα μας θα έχουμε:


Εικόνα

Ακόμη μπορεί να χρειαστεί να γίνει μεταφορά ενός μόνο ποσού από ένα λογαριασμό σε άλλον. Έστω ότι στο προηγούμενο παράδειγμα θέλουμε να μεταφέρουμε από τη χρέωση του λογαριασμού «Α» στη χρέωση του λογαριασμού «Β» το ποσό των 1.000 Ευρώ.

Θα έχουμε:

Εικόνα

Μέχρι τώρα ακολουθήσαμε την εξής διαδικασία:

  1. Άνοιγμα των λογαριασμών από τον αρχικό ισολογισμό
  2. Ανάλυση των λογιστικών γεγονότων
  3. Καταχώρηση των μεταβολών στους λογαριασμούς
  4. Σύνταξη τελικού Ισολογισμού από τα υπόλοιπα των λογαριασμών

Στους λογαριασμούς εμφανίζονται οι μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων κατά λογαριασμό. Επειδή όμως θέλουμε να γνωρίζουμε και κατά χρονολογική σειρά τις μεταβολές αυτές για να μπορούμε να τις ελέγχουμε, χρησιμοποιούμε το ημερολόγιο, με το οποίο θα ασχοληθούμε στο επόμενο Κεφάλαιο, στο οποίο καταχωρούμε τα λογιστικά γεγονότα και από αυτό στη συνέχεια ενημερώνουμε τους λογαριασμούς.