Πληροφορική (Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Ανακεφαλαίωση

Ο υπολογιστής έχει διεισδύσει στην καθημερινή μας ζωή. Μας βοηθά να πραγματοποιήσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες πιο εύκολα και άνετα. Είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για αρκετές εργασίες.

Η χρησιμότητα του εκτείνεται από το σπίτι και το σχολείο μέχρι τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τα ερευνητικά κέντρα.

Στις μέρες μας ζούμε μία νέα τεχνολογική επανάσταση ανάλογη σε μέγεθος με τη βιομηχανική. Η νέα εποχή της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας έχει ξεκινήσει.

Το Διαδίκτυο παρομοιάζεται με «υπερλεωφόρο» (superhighway) των πληροφοριών, όπου καθημερινά διακινείται ένα πλήθος δεδομένων επιτρέποντας μας την πρόσβαση σε πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης.Πολλές δραστηριότητες μας μπορούν να πραγματοποιηθούν από το σπίτι μας χωρίς να υπάρχει το εμπόδιο της απόστασης.

Όλα αυτά ίσως ακούγονται ιδανικά, αλλά δεν είναι. Παραφράζοντας το «ουδέν κακόν αμιγές καλού» των αρχαίων προγόνων μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι και καθετί καλό συνοδεύεται αναπότρεπτα από προβλήματα. Η υπερπληροφόρηση, η αποξένωση, η μείωση του ελευθέρου χρόνου, το ψηφιακό χάσμα και η παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων είναι μερικά από τα σύγχρονα προβλήματα που συνοδεύουν τη χρήση των υπολογιστών. Ο κόσμος αλλάζει, γι’ αυτό και η ανθρωπιστική παιδεία σε συνδυασμό με τη βαθιά γνώση των νέων μέσων είναι το μόνο όπλο, για να αντισταθούμε στα προβλήματα των καιρών και να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες που ο τεχνικός πολιτισμός μάς παρέχει.

ΕικόναΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

1. Χαρακτηρίστε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λάθος σημειώνοντας στα αντίστοιχα κελιά Σ ή Λ. Στην περίπτωση που πιστεύετε ότι είναι λανθασμένες σκεφτείτε ποια θα μπορούσε να είναι η αντίστοιχη σωστή πρόταση.

  Προτάσεις Σωστού-Λάθους Σ ή Λ
1 Οι υπολογιστές υποστηρίζουν τις καθημερινές μας συναλλαγές.
2 Σε πολλές συσκευές, με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά, κρύβονται υπολογιστές.
3 Μία Τράπεζα μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά και χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
4 Το Διαδίκτυο σε αντίθεση με την τηλεόραση μας δίνει το δικαίωμα της επιλογής των πηγών πληροφόρησης.
5 Με τη βοήθεια του Διαδικτύου μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα από το σπίτι μας.
6 Με την βοήθεια του Διαδικτύου όλοι οι επαγγελματίες μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους.
7 Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα, το φύλο, την οικονομική κατάσταση έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές.

εικόναΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Κεφάλαιο 15: Χρήσεις του υπολογιστή στην καθημερινή ζωή

1. Εκτός από το παραδοσιακό Πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), που παρέχει σπουδές από απόσταση. Επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο (www.eap.gr) του Ε.Α.Π. Πιοσυγκεκριμένα βρείτε:

  • Πώς μπορεί κανείς να σπουδάσει σ’ αυτό;
  • Ποια αντικείμενα σπουδών υπάρχουν στο Ε.Α.Π.;

2. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο, για να επικοινωνείτε με τους καθηγητές σας. Ρωτήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του καθηγητή Πληροφορικής. Στείλτε του ένα μήνυμα με τις απαντήσεις των ερωτήσεων αυτοαξιολόγησης του Κεφαλαίου.

3. Επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο www.e-yliko.gr και επιλέξτε το «Υποστηρικτικό Υλικό». Βρείτε επιπρόσθετο υλικό που θα σας βοηθήσει στα μαθήματα σας.

4. Επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο www.medlook.net/kids και επιλέξτε ένα θέμα για την καθημερινή υγιεινή που σας ενδιαφέρει.

5. Επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο www.dpa.gr/faq.htm και ενημερωθείτε για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση τι είναι τα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα»;

 

ΕικόναΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

1. Η σύγκριση ανθρώπου-υπολογιστή πάντα θα ενδιαφέρει τους επιστήμονες. Ο υπολογιστής θα εκτελεί όλο και περισσότερες ενέργειες, που ως τώρα εκτελούσε μόνον ο άνθρωπος. Όμως είναιαμφίβολο, αν θα κατασκευαστεί υπολογιστής που θα φαντάζεται, θα ονειρεύεται, θα απολαμβάνει ένα ζωγραφικό πίνακα, θα ξεκαρδίζεται στα γέλια με ένα ανέκδοτο ή θα δακρύζει με μια φωτογραφία. Αν ο σκοπός του ανθρώπου είναι να επεξεργάζεται δεδομένα και να παράγει πληροφορίες, τότε ο υπολογιστής θα τον αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό. Ένας υπολογιστής, όμως, ποτέ δεν θα αποκτήσει ψυχή, ό,τι και να σημαίνει αυτή η λέξη για τον καθένα μας.»Με αφορμή το παραπάνω κείμενο ανοίξτε συζήτηση στην τάξη, για το αν θα μπορούσατε να έχετε φίλο έναν υπολογιστή.

2. Καταγράψτε σε ένα χαρτί διάφορες καθημερινές σας δραστηριότητες στις οποίες συναντάτε υπολογιστές. Σκεφτείτε ότι αρκετές φορές οι υπολογιστές μπορεί να μη βρίσκονται σε φανερή θέση ή να έχουν άλλη μορφή από τη συνηθισμένη. Φτιάξτε στον πίνακα του εργαστηρίου Πληροφορικής του σχολείου σας έναν κατάλογο με τα ευρήματά σας.