Β. Η ποσότητα ενός εκ των δύο αντιδρώντων είναι σε περίσσεια.
Δηλαδή, το ένα από τα αντιδρώντα είναι σε περίσσεια (περισσεύει), ενώ το άλλο καταναλώνεται πλήρως (περιοριστικό). Οι στοιχειομετρικοί υπολογισμοί στην περίπτωση αυτή στηρίζονται στην ποσότητα του περιοριστικού αντιδρώντος, όπως φαίνεται στο παράδειγμα που ακολουθεί.
Παράδειγμα 4.16
Διαθέτουμε 10 mol νατρίου (Na) και 8 mol χλωρίου (Cl 2) τα οποία αντιδρούν για να σχηματίσουν χλωριούχο νάτριο (NaCl). Πόσα mol NaCl θα σχηματιστούν;
ΛΥΣΗ
Στο πρόβλημα αυτό πρέπει αρχικά να ελέγξουμε ποιο από τα δύο αντιδρώντα θα αντιδράσει όλο. Γράφουμε τη χημική αντίδραση:
2Na+Cl 2→2NaCl
Από την αντίδραση βλέπουμε ότι 2 mol Na αντιδρούν με 1 mol Cl 2. Άρα τα 10 mol Na που διαθέτουμε χρειάζονται για να αντιδράσουν 5 mol Cl 2. Εμείς όμως διαθέτουμε 8 mol Cl 2. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι θα αντιδράσει όλο το νάτριο (10 mol) με 5 mol χλωρίου και θα παραχθούν με βάση τη στοιχειομετρία 10 mol NaCl, ενώ θα περισσέψουν 3 mol Cl 2. Δηλαδή, το χλώριο βρίσκεται σε περίσσεια.
Εφαρμογή
Πόσα γραμμάρια νερού θα παραχθούν αν αντιδράσουν 112 L Ο 2 μετρημένα σε STP με 10 g Η 2; Δίνονται οι τιμές των Ar: Η: 1, Ο: 16. (90 g)
3. Ασκήσεις με διαδοχικές αντιδράσεις
Υπάρχουν προβλήματα στοιχειομετρίας, στα οποία δεν έχουμε μόνο μια αντίδραση αλλά μία σειρά διαδοχικών αντιδράσεων. Διαδοχικές αντιδράσεις έχουμε, όταν το προϊόν της πρώτης αντίδρασης αποτελεί αντιδρών της δεύτερης αντίδρασης, κ.ο.κ. Ο τρόπος που επιλύονται αυτού του είδους τα προβλήματα επιδεικνύεται στα παραδείγματα που ακολουθούν.
Παράδειγμα 4.17
13 g ψευδάργυρου (Ζn) αντιδρούν με περίσσεια διαλύματος υδροχλωρίου. Το αέριο που παράγεται αντιδρά πλήρως με οξυγόνο και παράγεται νερό. Να υπολογιστεί η μάζα του νερού. Δίνονται οι τιμές των Ar: Ζn: 65, Η: 1, Ο: 16.
ΛΥΣΗ
Οι διαδοχικές αντιδράσεις είναι οι εξής:
Zn+2HCl→ZnCl2+H2 (1) |