ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ
8.2 Τρόπος διαστασιολόγησης 8.2.1 Μορφή διαστάσεων Γενικά, η μορφή των διαστάσεων στο σχέδιο αποτελεί αντικείμενο κανονισμών ακολουθεί τις κατά περίπτωση ιδιαιτερότητες που απαιτεί το είδος του σχεδίου στο οποίο αναφέρονται.
Κάθε διάσταση αποτελείται από:
Η τιμή της διάστασης αναφέρεται υποχρεωτικά σε μέτρα, με την προσθήκη δύο δεκαδικών ψηφίων (έστω και μηδενικών) χωρίς όμως την αναγραφή ένδειξης των μονάδων. Ειδικά για τις μεταλλικές κατασκευές, και πολλές φορές και για τις ξύλινες, η τιμή αναφέρεται σε χιλιοστά και πάλι χωρίς αναγραφή μονάδων. Στις αγγλοσαξωνικές χώρες οι διαστάσεις αναφέρονται σε ίντσες (π.χ. 2"), πόδια (ft) ή κλάσματα της ίντσας (π.χ. 3/4"). 8.2.2 Τοποθέτηση διαστάσεων Γενικά, σε κάθε σχήμα θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τρία είδη διαστάσεων:
Η διαστασιολόγηση διέπεται από ορισμένες αρχές, τις οποίες καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη σε κάθε περίπτωση. Συγκεκριμένα: 1. Οι διαστάσεις να καλύπτουν όλα τα στοιχεία της μορφής χωρίς επαναλήψεις. 2. Οι διαστάσεις να είναι ευανάγνωστες και να διακρίνεται το στοιχείο στο οποίο αναφέ- ρονται. 8.2.3 Παραδείγματα διαστασιολόγησης Τα παραδείγματα διαστασιολόγησης απλών επίπεδων σχημάτων που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν στη διαστασιολόγηση άλλων, συνθετότερων μορφών. Διαστασιολόγηση ορθογωνίου (εικ. 8.8). εικ. 8.8 ![]() Διαστασιολογηση κύκλου (εικ. 8.9). α. με την ακτίνα και β. με τη διάμετρο εικ. 8.9 ![]() Η διαστασιολόγηση ενός τόξου δε διαφέρει σε τίποτε από τη διαστασιολόγηση του αντίστοιχου κύκλου. Διαστασιολόγηση γωνίας (εικ. 8.10). εικ. 8.10 ![]() Κατά τη διαστασιολόγηση καταβάλλουμε προσπάθεια να μη διασταυρώνονται οι γραμμές των διαστάσεων (εικ. 8.11): εικ. 8.11 ![]()
Διαστασιολόγηση με αναφορά σε δύο άξονες (εικ. 8.12). εικ. 8.12 ![]() Διαστασιολόγηση με χρήση αξονικής γραμμής, η οποία δηλώνει συμμετρία ως προς άξονα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων διαστάσεων (εικ. 8.13). εικ. 8.13 ![]()
|