Νεοελληνική Λογοτεχνία (Γ΄ Λυκείου Γενικής Παιδείας) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

Γιάλμαρ Γκούλμπεργκ

Δελφοί 1927

Τo Ποιημα Ανηκει στην τελευταία ποιητική συλλογή του Σουηδού ποιητή Γιάλμαρ Γκούλμπεργκ με τίτλο Μάτια, χείλη (1950) και αναφέρεται στην παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη στo αρχαίο θέατρο των Δελφών το 1927 στο πλαίσιο των Δελφικών Εορτών που οργάνωσε ο Σικελιανός*.

Παρασκήνιο. Η αναβίωση του αρχαίου δράματος. Δελφικές γιορτές 1927 (βίντεο) [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]  Φωτογραφικό Αρχείο Ε.Λ.Ι.Α. (ψηφιακή συλλογή). Στο πεδίο ελεύθερης αναζήτησης πληκτρολογώντας «Δελφικές Εορτές 1927» μπορείτε να συλλέξετε οικείο φωτογραφικό υλικό.

Εκείνη τη φορά που ο Σικελιανός, της αδελφότητας

τελετουργός των ύμνων στο βωμό,

τους λαούς της γης προσκάλεσε στης γης τον ομφαλό*,

τους Δελφούς, κι ο Προμηθέας Δεσμώτης

(χωρίς κρατική επιχορήγηση*) ανέβηκε στο θέατρο

δεν ήταν οι ενδιαφερόμενοι πολλοί.

 

Αλλά απ' του Παρνασσού το βάραθρο ήρθαν αετοί

πετώντας πάνω από τον χώρο. Και για τον ποιητή μας

ήταν αρκετό: ένα σημάδι κάτω απ' τον ήλιο,

προβολέας πάνω απ' τους Δελφούς, τιμητικός χαιρετισμός

από ψηλά, κατανόηση, επικύρωση...

μτφρ.: Βασιλης Σαμπατακακης

Κ.Γ. Καρυωτάκης, «Δελφική εορτή»


Η «Δελφική Ιδέα» ήταν ένα μυστικό (= μυστικιστικό) και οικουμενικό όραμα του Σικελιανού. Ο ποιητής οραματίστηκε τη δημιουργία μιας θρησκευτικής και πνευματικής ενότητας των λαών με κέντρο τους Δελφούς. Στον Πρόλογο του Λυρικού Βίου, αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό, λέει ότι στερεώθηκε μέσα του «η ιερή λαχτάρα για την ίδρυση μιας κοσμικά συνθετικής πνευματικής εστίας», στην οποία θα συμμετέχουν αυθόρμητα οι λαοί σε ένα είδος πνευματικής ενότητας. Το 1927 για πρώτη φορά και το 1930 για δεύτερη, οργάνωσε στους Δελφούς με τη γυναίκα του, την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ τις διεθνείς Δελφικές Γιορτές με παραστάσεις αρχαίου δράματος που συνοδεύονταν από αθλητικούς αγώνες στο στάδιο και άλλες εκδηλώσεις.

στης γης τον ομφαλό: για τους αρχαίους οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός, δηλαδή το κέντρο της γης.

χωρίς κρατική επιχορήγηση: τις δαπάνες για τις εκδηλώσεις κάλυψε με την περιουσία της η Εύα.

Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Το ποίημα θεμελιώνεται σε μια αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη στροφή. Αφού μελετήσετε προσεκτικά το ποίημα και τα σχόλια να απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις: α) ποια είναι η αντίθεση β) ποια είναι τα ποιητικά και ρεαλιστικά στοιχεία του ποιήματος και γ) πώς δικαιώνει ο Σουηδός ποιητής τις Δελφικές Γιορτές του Σικελιανού;