Γωνιακή ταχύτητα
Ας θεωρήσουμε το σχήμα της εικόνας (Εικ. 7) όπου φαίνεται ένας δίσκος που περιστρέφεται και τα σημεία του κάνουν ομαλή κυκλική κίνηση. Έστω τρία σημεία A, Β και Γ του δίσκου που βρίσκονται πάνω στην ίδια ακτίνα. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, τα τρία σημεία βρίσκονται στις θέσεις A′, Β′ και Γ′ αντίστοιχα και έχουν διαγράψει την ίδια γωνία θ. Ωστόσο τα μήκη των αντίστοιχων τόξων ΑΑ′, ΒΒ′, ΓΓ′ είναι διαφορετικά μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι γραμμικές ταχύτητες των σημείων Α, Β, Γ, διαφέρουν (Εικ. 7).
Στην ομαλή κυκλική κίνηση λοιπόν, εκτός από την ταχύτητα (γραμμική) που δίνει το ρυθμό με τον οποίο διανύει το κινητό διαστήματα, χρειαζόμαστε και ένα άλλο μέγεθος που να δείχνει με τι ρυθμό η επιβατική ακτίνα διαγράφει γωνίες. Γι' αυτό ορίζουμε ένα νέο φυσικό μέγεθος που λέγεται γωνιακή ταχύτητα και συμβολίζεται με ω.
Γωνιακή ταχύτητα στην ομαλή κυκλική κίνηση ενός κινητού, ονομάζουμε ένα διανυσματικό μέγεθος του οποίου:
•
Η τιμή είναι ίση με το σταθερό πηλίκο της γωνίας θ που διαγράφηκε από την επιβατική ακτίνα σε χρονικό διάστημα t διά του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος. Δηλαδή (Εικ. 8):
ω = θt 6
•
Η διεύθυνση είναι κάθετη στο επίπεδο της τροχιάς.
•
Η φορά καθορίζεται με τον κανόνα του δεξιού χεριού όπως στην εικόνα. Το διάνυσμα ω→ έχει τη φορά, του αντίχειρα του δεξιού χεριού όταν η φορά περιστροφής του κινητού συμπίπτει με τη φορά των υπόλοιπων δακτύλων.
Στην ομαλή κυκλική κίνηση σε χρόνο μίας περιόδου Τ η επιβατική ακτίνα θα έχει διαγράψει γωνία 2·π rad.
Αρα η σχέση (6) γράφεται:
ω = 2·πΤ 7
Επειδή 1T = f η σχέση (7) γράφεται: ω = 2·π·f.
Μονάδα γωνιακής ταχύτητας
Ως μονάδα γωνιακής ταχύτητας, σύμφωνα με τη σχέση (6), χρησιμοποιούμε το ακτίνιο ανά δευτερόλεπτο (1rad/s).
Σχέση μεταξύ της γραμμικής και της γωνιακής ταχύτητας
Για να βρούμε τη σχέση που συνδέει τη γραμμική με τη γωνιακή ταχύτητα αντικαθιστούμε στη σχέση (5) το πηλίκο 2·π/Τ με το ω, οπότε προκύπτει:
υ = ω·R 8 |