Έκφραση Έκθεση (Γ΄ Λυκείου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

Εικόνα

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Εικόνα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Το πράσινο στην πόλη της Θεσσαλονίκης*

Γυμνάσιο Πολίχνης
Τάξη: Γ2
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαρία Μανιδάκη, μαθηματικός

Στο πλαίσιο του θεσμού των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων το 2ο τμήμα της Γ' τάξεως του Γυμνασίου μας πραγματοποίησε μια έρευνα με θέμα: «Το πράσινο στην πόλη μας». Το θέμα αυτό το επιλέξαμε από μια σειρά θεμάτων που μας πρότεινε η υπεύθυνη καθηγήτριά μας. Το διαλέξαμε για δύο λόγους. Πρώτα πρώτα γιατί είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί κάθε πόλη σε όλες τις εποχές. Έπειτα γιατί μας άρεσε ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν η έρευνα. Οπωσδήποτε σαν παιδιά μας εντυπωσιάζει ο θόρυβος, το κυνηγητό πληροφοριών, η επαφή με τους ανθρώπους, η ιδέα της συλλογικής δουλειάς.

Για να θεμελιώσουμε την έρευνά μας, χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο της περιγραφικής στατιστικής. [Δειγματοληψία με τυποποιημένο ερωτηματολόγιο, και επιπλέον τοπογραφικά διαγράμματα, χάρτες, φωτογραφίες, διαφάνειες].

Επειδή το θέμα ήταν πολύπλευρο, χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας, κατά την κρίση μας. Καθεμία από αυτές είχε μια συγκεκριμένη αποστολή. Μια από τις ομάδες συναντήθηκε με το Νομάρχη, το Δήμαρχο, το Σχολικό Σύμβουλο, το Διοικητή στρατοπέδου Καρατάσου και άλλα υπεύθυνα πρόσωπα και μαγνητοφώνησε τις απόψεις τους στο θέμα μας. Μετά την έρευνα και την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα.

* Έρευνα στο πλαίσιο του θεσμού των πολιτιστικών δραστηριοτήτων(Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτιστικές Δραστηριότητες. ΟΕΔΒ, Αθήνα 1979, σελ. 115-120)

Επί 100 ερωτηθέντων απάντησαν 86, ενώ 14 δεν είχαν γνώμη.

Στο 1ο ερώτημα:

Ποια είναι η γνώμη σας για το πράσινο;

Α) χρειάζεται για διακόσμηση;
Β) είναι απαραίτητο για τη ζωή του ανθρώπου;

1 άτομο, δηλ. ποσοστό 1,2%, απάντησε ότι χρειάζεται μόνο για διακόσμηση.
20 άτομα, δηλ. ποσοστό 23,2%, απάντησαν ότι χρειάζεται για διακόσμηση και είναι απαραίτητο στη ζωή.

65 άτομα, δηλ. ποσοστό 75,6%, απάντησαν πως είναι απαραίτητο.
(βλέπε πίνακα και διάγραμμα 1)

Στο 2ο ερώτημα:

Νομίζετε ότι το πράσινο είναι

Α) αρκετό;
Β) λίγο;

86 άτομα, δηλ. ποσοστό 100%, απάντησαν ότι είναι λίγο.

Στο 3ο ερώτημα:

Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;

54 άτομα, δηλ. ποσοστό 62.8%, απάντησαν: να ενδιαφερθούν οι δημοτικές και δημόσιες αρχές.
15 άτομα, δηλ. ποσοστό 17.4%, απάντησαν: να ενδιαφερθούν οι πολίτες.
17 άτομα, δηλ. ποσοστό 19.8%, πρότειναν ανεφάρμοστες λύσεις.
(βλέπε πίνακα και διάγραμμα 2)

Ανάλυση δεδομένων:

  • Το ότι απάντησε το 86% των ερωτηθέντων δείχνει ότι το θέμα ενδιαφέρει σχεδόν το σύνολο των πολιτών.
  • Μεγάλο ποσοστό βλέπει το πράσινο περισσότερο ως στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή του ανθρώπου παρά ως διακοσμητικό στοιχείο, όπως φαίνεται από τον πίνακα I και το διάγραμμα I.

    Εικόνα

  • Οι πολίτες στο σύνολό τους έχουν αντιληφθεί ότι το πράσινο στην πόλη μας είναι λίγο.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών, 62.8%, πιστεύει ότι για τη βελτίωση της κατάστασης θα πρέπει να ενδιαφερθούν οι αρχές και μόνο ένα ποσοστό 17.4% έχει αντιληφθεί ότι δεν αρκούν μόνο οι αρχές, αλλά χρειάζεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της καταστάσεως.

Τέλος ένα ποσοστό 19.8%, είτε προτείνει ανεφάρμοστες λύσεις είτε πιστεύει ότι είναι πλέον αργά για οποιαδήποτε ενέργεια.

Προτείνουμε ως λύσεις:

  • Να δενδροφυτευτούν οι ρεματιές που υπάρχουν.
  • Να δημιουργηθεί ένα δεύτερο πευκοδάσος, σαν το δάσος "Χίλια Δένδρα" (Κεδρηνός λόφος) κάπου κοντά στη βιομηχανική περιοχή της πόλεως.
  • Να επιβληθεί υποχρεωτική δενδροφύτευση των ακάλυπτων χώρων των βιομηχανικών συγκροτημάτων.
  • Να δενδροφυτευτούν οι δρόμοι, όπου δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία.
  • Να μην οικοδομηθούν οι ακάλυπτοι χώροι του Δημοσίου.
  • Να γίνει διαφώτιση του κοινού και να τονιστεί ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει θετικά στην επέκταση του πρασίνου.
  • Να γίνουν συγκεκριμένες υποδείξεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει, να αναπτύξει και να συντηρήσει πράσινο στο χώρο που κατέχει (εξώστες, εσωτερικές και εξωτερικές αυλές, είσοδοι κτλ.).
  • Να ζητηθεί από διάφορα κοινωνικά σωματεία η προσφορά εθελοντικής εργασίας για δενδροφυτεύσεις.
  • Να γίνει ενημέρωση από την τηλεόραση.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, εμείς μάθαμε ένα τρόπο εργασίας (έρευνας) που έχει αντικείμενο της τη συγκέντρωση στοιχείων, την ταξινόμησή τους και την παρουσίασή τους με συστηματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να αναλυθούν και να εξηγηθούν, για να εξυπηρετήσουν διάφορους σκοπούς και τελικά να εξαχθούν κατάλληλα συμπεράσματα.
Συνειδητοποιήσαμε τη σημασία της συλλογικής εργασίας και της κοινωνικότητας. Η ανάγκη να συλλέξουμε στοιχεία μας έφερε σε επαφή με τον απλό πολίτη, το δημόσιο υπάλληλο και τους διαφόρους αρμοδίους, ακούσαμε γνώμες και λύσεις που προτάθηκαν και πεισθήκαμε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος και εποικοδομητικός.

Εικόνα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΠΟΛΥΤΗ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΕΚΑΤΟΣΤΙΑΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ 100.f/Σf

1. Το πράσινο χρειάζεται μόνο για διακόσμηση.

1

1. 2

2. Το πράσινο χρειάζεται για διακόσμηση και
είναι απαραίτητο για τη ζωή του ανθρώπου.

20

23. 2

3. Το πράσινο είναι απαραίτητο για τη ζωή του ανθρώπου.

65

75. 6

ΣΥΝΟΛΟ

86

100. 0

Διάγραμμα Ι

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ::ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΠΟΛΥΤΗ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

ΕΚΑΤΟΣΤΙΑΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ 100.f/Σf

1. Να ενδιαφερθούν οι δημόσιες και δημοτικές αρχές.

54

62. 8

2. Να ενδιαφερθούν οι πολίτες

15

17. 4

3. Ανεφάρμοστες προτάσεις.

17

19. 8

ΣΥΝΟΛΟ

86

100. 0

Διάγραμμα ΙΙ

Με την ευκαιρία των Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων δοκιμάσαμε τη χαρά που δίνει η έρευνα στο προκαταρκτικό έστω στάδιο. Όλη μας την εργασία με λεπτομέρειες θα την παρουσιάσουμε στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου μας. Θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους με θέματα ανάλογα. Η έρευνά μας θα έχει ως αποτέλεσμα τη δενδροφύτευση του σχολείου μας το φθινόπωρο, με δένδρα που υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει το δασαρχείο Θεσ/νίκης. Όλα αυτά που σύντομα σας παρουσιάσαμε μας έκαναν να νιώσουμε τη χαρά ότι γίναμε μικροί ερευνητές και επεκτείναμε το πεδίο των γνώσεων και των ενδιαφερόντων μας.

image

2. Ο πνευματικός άνθρωπος:
Απόπειρα ορισμού και κοινωνικού προσδιορισμού του

Ο εικοστός αιώνας, αιώνας δύο παγκόσμιων πολέμων, πολύ προχωρημένων τεχνολογικών εξελίξεων, μεγάλων ιδεολογικών ανακατατάξεων, αξιοσημείωτων αντιφατικών δεδομένων, τραβάει προς τη λήξη του. Στο πέρασμά του άφησε αδιευκρίνιστα πολλά θέματα. Πολλοί, προπάντων, όροι της ζωής συχνά αντιμετωπίζονται με διαμετρικά αντίθετες τοποθετήσεις και η θεωρητική σκέψη του, κατά τα φαινόμενα, οικουμενικού πολιτισμού του αιώνα μας δεν αποδέχεται με ενιαίο τρόπο ό,τι θα προσδοκούσαμε να ενοποιεί ο κοινός παρονομαστής της ανθρώπινης λογικής· για παράδειγμα, οι έννοιες της δικαιοσύνης ή της ελευθερίας προσδιορίζονται με παραμέτρους που υπαγορεύει ομολογουμένη ή ανομολόγητη σκοπιμότητα.

Ανάμεσα στους όρους που περιμένουν ακόμη τη διευκρίνισή τους είναι και αυτοί της έννοιας του πνευματικού ανθρώπου*. Ο όρος είναι ένας νεολογισμός που δεν έχει πίσω του μεγάλη ιστορία. Κατά το Oxford English Dictionary εμφανίζεται στην αγγλόφωνη γραμματεία γύρω στα μέσα του 17ου αι., ενώ στην αντίστοιχη γαλλόφωνη, κατά το Vocabulaire philosophique του Lalande, προβάλλει δειλά προς το τέλος του 19ου αι. Στη νεοελληνική γραμματεία ο νεολογισμός, που με εκκρεμή ακόμη και τώρα απόδοση και με επαμφοτερίζουσα τάση ανάμεσα στους όρους διανοούμενος και πνευματικός άνθρωπος έρχεται να αντιστοιχήσει προς τους ξενόγλωσσους όρους, αρχίζει να χρησιμοποιείται γύρω στα μέσα του αιώνα μας.**

Η διερεύνηση του θέματος οδηγεί στη διαπίστωση ότι είναι ανεπαρκείς οι ορισμοί που προτάθηκαν σε έγκυρα λεξικά. Ας περιοριστούμε στη γαλλική λεξικογραφία· το Λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας (έκδ. 1935) ορίζει ως διανοούμενο (intellectuel) το πρόσωπο στο οποίο υπερισχύει η χρήση της διάνοιας σε αντίθεση με τον άνθρωπο που ασκεί χειρωνακτική εργασία· το Λεξικό Robert (έκδ. 1957) χαρακτηρίζει, με ορισμό περισσότερο περιοριστικό και περισσότερο επεκτατικό, ως διανοούμενο το πρόσωπο που έχει μια έκδηλη ή υπερβολική προτίμηση για τα πνευματικά ζητήματα· το μικρό Larousse (έκδ. 1961) αποδίδει την ιδιότητα του διανοουμένου στο πρόσωπο που ασχολείται από διάθεση ή επάγγελμα με τα πνευματικά ζητήματα.

Η ανεπάρκεια των ορισμών αυτών οφείλεται κυρίως σ' έναν αντικειμενικό παράγοντα· στη φύση της ανθρώπινης υπόστασης, στη λειτουργία του ανθρώπου ως λογικού όντος. Η διανοητική λειτουργία, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, είναι αναμφισβήτητο χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων και θα αποτελούσε αναίρεση του βασικού στοιχείου της ανθρώπινης φύσης η αυθαίρετη άρνηση της απόδοσής του σε κάποιους, λίγους ή πολλούς, ανθρώπους που οι απασχολήσεις τους δίνουν την εντύπωση μηχανιστικής λειτουργίας με ή χωρίς τη χρήση μηχανών και οπωσδήποτε με την καταβολή μικρής ή μεγάλης μυϊκής δύναμης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την τεχνολογικά προχωρημένη εποχή μας, αφού αυτή ακόμη και την καλλιέργεια της γης, που για αιώνες ήταν συνδεδεμένη με την καταβολή σωματικών δυνάμεων, την αποδέσμευσε σε μεγάλο βαθμό από ό,τι μακροχρόνιο εθισμό χαρακτηρίζουμε χειρωναξία. Άλλωστε και σε παλιότερες περιόδους της εξελικτικής πορείας του ανθρώπινου γένους, όπως είναι η γεωργική, δεν έλειψε από τους ανθρώπους η λειτουργία του πνεύματος· μαρτυρία αδιάψευστη αποτελεί η θυμοσοφία των διάφορων λαών, που με θαυμαστή λειτουργία της συλλογικής διανόησης αποτύπωσε με απαράμιλλη επιγραμματικότητα τα κατασταλάγματα της συλλογιστικής, που πήγαζε από τη βιωματική εμπειρία της ζωής.

Η ανεπάρκεια των συζητούμενων ορισμών οφείλεται, ακόμη, στη συσχέτιση της έννοιας του πνευματικού ανθρώπου με τη διάθεση που δείχνει για πνευματικά θέματα και με τις διανοητικές δραστηριότητες του. Αναμφισβήτητα υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα στην ανθρώπινη ζωή, θέματα πνευματικών, ηθικών, κοινωνικών, πολιτικών, φιλοσοφικών κ.ά. προσανατολισμών, που στέκονται μπροστά σε κάθε εποχή ως εκκρεμούσα ύλη και την προκαλούν να πάρει θέση έναντι προγενέστερων διερευνήσεών της, να δώσει την τεκμηριωμένη κατάφασή της σε παλιές προτάσεις ή την τεκμηριωμένη αναθεώρηση παλαιότερων εκτιμήσεων. Η ζωή πάντως βρίσκεται σε αδιάκοπη μεταβολή («πάντα ρει» κατά τη διατύπωση του φιλοσόφου Ηρακλείτου) και δεν είναι μόνο τα διαχρονικά προβλήματα που επιζητούν μια απάντηση από κάθε εποχή, αλλά και πλήθος από άμεσα πρακτικά προβλήματα που περιμένουν τη διεκπεραίωσή τους από την καθοριστική συμβολή του ανθρώπινου πνεύματος. Έτσι το ανθρώπινο πνεύμα μοιράζει, με αναλογία μη προσδιοριζόμενη, το ενδιαφέρον του ανάμεσα στα θεωρητικά και στα πρακτικά προβλήματα της ζωής. Απλώς κατά περιπτώσεις το ενδιαφέρον αυτό λειτουργεί συνδυαστικά με μικρότερη ή με μεγαλύτερη απόκλιση προς αυτά ή προς εκείνα και είναι στα όρια του αναπόδεικτου μια τομή που να δείχνει την αποκλειστική προσήλωση του ανθρώπου σ' αυτά ή σ' εκείνα.

Εικόνα

Διανοητικές δραστηριότητες μπορούμε να αναγνωρίσουμε κυρίως στις ακόλουθες κατηγορίες ανθρώπων.
Α. Στους επιστήμονες· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι με σπουδές ανώτατου επιπέδου έχουν εξειδικευτεί σ' έναν τομέα επιστημονικής δραστηριότητας και εργάζονται ερευνητικά σε εργαστήρια ή σε σπουδαστήρια για την προώθηση επιστημονικών δεδομένων.
Β. Στους πτυχιούχους ανώτατων και ανώτερων σχολών· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι εφαρμόζουν με επιστημονικές μεθόδους εξειδικευμένες γνώσεις κάποιου επιστημονικού χώρου, χωρίς αναγκαστικά να περιορίζονται στην απλή εφαρμογή κερδισμένων γνώσεων – συχνά μπορεί να έχουν προωθητικές εμπνεύσεις.
Γ. Στους καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, μουσικούς κ.ά.)· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι με συστηματικές σπουδές ή, σπανιότερα, αυτοδίδακτοι παράγουν καλλιτεχνικό έργο επενδύοντας σ' αυτό τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους ή συναιρώντας σ' αυτό αντίστοιχα συλλογικά στοιχεία.
Δ. Στους λογοτέχνες (ποιητές, πεζογράφους, θεατρογράφους, σεναριογράφους κ.ά.)· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι ασχολούνται με την καλλιτεχνική διατύπωση του λόγου και τροφοδοτούν τον κοινωνικό χώρο με έργα που αναπαράγουν διάφορες μορφές ζωής με την ιδιοτυπία της προσωπικής ευαισθησίας τους.
Ε. Στους κριτικούς· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι ασχολούνται με την κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών δημιουργημάτων ή και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων της κοινωνικής ζωής με πρόθεση την ανύψωση των κριτηρίων των ανθρώπων.
ΣΤ. Στους συντελεστές του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, του θεάτρου σκιών, του κουκλοθεάτρου· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλοι όσοι μετέχουν στην παραγωγή καλλιτεχνικού θεάματος (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι κ.ά.), που αποσκοπεί παράλληλα στην αισθητική και πνευματική ωφέλεια των θεατών.
Ζ. Στους δημοσιογράφους· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι με εξειδικευμένες, συχνά, σπουδές ασχολούνται με την καθημερινή και με την εποχική επικαιρότητα, όταν βέβαια δεν περιορίζονται στην καταγραφή της, αλλά προχωρούν στην ανάλυσή της και διαφωτίζουν για τα αίτια, τις συσχετίσεις και τα αποτελέσματα των κοινωνικών γεγονότων.
Η. Στους κληρικούς· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι, ταγμένοι με ιδιαίτερο ζήλο στην υπηρεσία κάποιας θρησκείας, δεν περιορίζονται στα τελετουργικά καθήκοντά τους, αλλά με ευρύτερη δραστηριότητα ερεθίζουν θετικά την ηθική ευαισθησία των ανθρώπων.
Θ. Στους πολιτικούς· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι με θυσία, συχνά, των προσωπικών βιοποριστικών προοπτικών τους ελαύνονται από τη φιλοδοξία να υπηρετήσουν την κοινωνία τους με τις παραμέτρους που προσδιορίζει η ιδεολογική ένταξή τους σε διαμορφωμένους ή σε διαμορφούμενους πολιτικούς σχηματισμούς.
I. Στους φιλοσοφούντες· στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι ανάγονται σε μια ευρεία εποπτεία της ανθρώπινης ζωής και διατυπώνουν στοχαστικές θεωρήσεις των δεδομένων της, αναζητώντας καθολικές απαντήσεις στα προβλήματα του ανθρώπου ως πνευματικού και ψυχικού όντος.

Η κατηγοριοποίηση που έχει προηγηθεί είναι αναγκαστικά περιοριστική και ίσως θα μπορούσε να διευρυνθεί περιλαμβάνοντας και άλλες κατηγορίες ανθρώπων που δείχνουν διάθεση για πνευματικά θέματα και για διανοητικές δραστηριότητες. Οπωσδήποτε στον κοινωνικό χώρο αναπτύσσουν ωφέλιμη πνευματική δραστηριότητα πολλοί άνθρωποι που δε θα ήταν εύκολο να ενταχθούν σε μια από τις παραπάνω δέκα κατηγορίες· υπάρχουν, αναμφισβήτητα, πολλοί άνθρωποι που βάζουν σε κίνηση τη σκέψη τους παρακολουθώντας με αξιοσημείωτο βαθμό προσοχής τα δεδομένα της κοινωνικής ζωής. Ωστόσο λειτουργεί κάποια σιωπηρή κοινωνική συναίνεση να αποδίδεται η ιδιότητα του πνευματικού ανθρώπου σ' όσους ανήκουν σ' ένα από τα λειτουργήματα των κατηγοριών που έχουν σημειωθεί.

Ο χαρακτηρισμός του πνευματικού ανθρώπου, με οποιοδήποτε περιορισμό ή επέκταση των κατηγοριών που σημειώθηκαν, εντοπίζεται σε μια περιορισμένη στατιστικά μειονότητα σε κάθε χώρα.*** Είναι από την άποψη αυτή ευδιάκριτη κοινωνική αναφορά και σαφής αξιολογική κοινωνική διάκριση. Ο χαρακτηρισμός πάντως δε δημιουργεί κατοχυρωμένα δικαιώματα, ενώ διαμορφώνει σαφείς υποχρεώσεις ηθικής τάξης. Η καταγραφή των υποχρεώσεων αυτών στοιχειοθετεί τον κοινωνικό προσδιορισμό του πνευματικού ανθρώπου. Η ανταπόκρισή του σ' αυτές είναι που δικαιώνει το χαρακτηρισμό αυτό, όχι η απλή ένταξή του σε μια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες με βάση τα εξωτερικά στοιχεία λειτουργίας.

Οι κυριότερες από τις υποχρεώσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
α. Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να συναισθάνεται το ρόλο του μέσα στον κοινωνικό χώρο. Από κάποια ιδιαιτερότητα που οφείλεται σε φυσικές διεργασίες (για παράδειγμα, αυξημένος δείκτης νοημοσύνης), σε κοινωνικές συνθήκες (για παράδειγμα, άνεση για σπουδές και για κοινωνική ανάδειξη) και σε προσωπικό μόχθο έχει φθάσει σε υψηλό, σε σύγκριση πάντα με το μέσο επίπεδο των άλλων μελών της κοινωνίας του, επίπεδο πνευματικής καλλιέργειας· είναι συνεπώς σε καλύτερη θέση να αντιληφθεί τη λειτουργία της κοινωνικής ζωής, να διαγνώσει τις ανάγκες της και στο μέτρο των δυνάμεών του να συμβάλει σε αποτελεσματική κάλυψή τους.
β. Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να στρατευθεί και να υπηρετήσει το συγκεκριμένο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτιστικής θέσης του· η στράτευση αυτή είναι τόσο πιο σημαντική, όσο μπαίνει στην εξυπηρέτηση σκοπών που καλύπτουν ευρύτατες κοινωνικές ανάγκες και δεν περιορίζονται σε στενά πλαίσια, που συχνά εξυπηρετούν ενδιαφέροντα ή συμφέροντα κάποιου ή κάποιων μικρών υποσυνόλων του κοινωνικού συνόλου· η στράτευση αυτή δικαιώνεται ηθικά, όταν έχει απρόσωπο χαρακτήρα, δηλ. όταν αποδέκτης της προσφοράς του είναι ένα ευρύ κοινωνικό σύνολο άμεσο ή εν όψει.
γ. Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να αναζητά την αλήθεια και να κρίνει· κατά τη λατινική διατύπωση homo spiritualis omnia judicat (= ο πνευματικός άνθρωπος κρίνει τα πάντα)· η κρίση είναι ιδιαίτερα προσιδιάζουσα πράξη του πνευματικού ανθρώπου και έχει περισσότερο φιλοσοφική παρά ηθική φύση· η απροκατάληπτη έρευνα για αποκάλυψη της αλήθειας είναι πνευματική ανάγκη όχι λιγότερο από δεοντολογική αρχή.
δ. Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να φωτίζει τον κοινωνικό περίγυρό του· η ανακάλυψη της αλήθειας πρέπει να οδηγεί στην αποκάλυψή της· αυτό μπορεί να γίνεται σε δύο επίπεδα: και με τη μορφή της ανακοίνωσης στους εξειδικευμένα παράλληλους και με τη μορφή της εκλαΐκευσης για το ευρύτερο κοινό· δισταγμοί και υστεροβουλίες δεν πρέπει να είναι κατευθυντήρια στοιχεία της δραστηριότητας του πνευματικού ανθρώπου.
ε. Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να αναλαμβάνει ενεργητικούς ρόλους μέσα στην κοινωνική ζωή· η φωνή του πρέπει να ακούγεται σταθμισμένη και διεγερτική· δεν μπορεί να είναι αμέριμνος θεατής δραστηριοτήτων που αντιλαμβάνεται ότι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα βλάπτουν την κοινωνία των ανθρώπων είτε σε περιορισμένο χώρο είτε σε οικουμενικό επίπεδο.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της μικρής αυτής μελέτης μπορούμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία που έχουν: η καθολίκευση και η διεύρυνση της παιδείας, ώστε ο χώρος των πνευματικών ανθρώπων να μη μείνει κλειστό άθροισμα περιορισμένων αριθμητικά μονάδων (ένας numerus clausus)· η συνειδητοποίηση του ρόλου των διανοουμένων στο σύγχρονο κόσμο, ώστε να αποτρέπεται η παράλογη χρήση των επιτεύξεων της ανθρώπινης λογικής· και η εκούσια στράτευση του σκεπτόμενου ανθρώπου, ώστε να προωθείται φιλοσοφημένα και η ατομική και η συλλογική ζωή. Και είναι ανάγκη να τονίσουμε ότι για τους πνευματικούς ανθρώπους προβάλλει ως ηθικό αίτημα πως δεν πρέπει να τιμούνται από τη θέση που έχουν, αλλά να τιμούν τη θέση που έχουν στην κοινωνική ζωή.

(Θ. Μαυρόπουλος)

* βλ.Βodin, Les intellectueles, Les presses Universitaires de France, No 1001 στη σειρά Que sais je?
(ελλην. Μετ. Γ. Ζωγραφάκη, εκδ. I. Ζαχαροπούλου, Αθήνα 1965, σ. 10)

** Πβ. Ε. Π. Παπανούτσου. Πρακτική φιλοσοφία. Εκδόσεις Δωδώνης. Αθήνα 1973. σελ. 316 - 317.

*** βλ. στατιστικούς πίνακες 1 - 4 για την κατάσταση των "διανοητικών επιτευγμάτων στη Γαλλία, στην Ε.Σ.Σ.Δ. και στις Η.Π.Α." στη μελέτη του L. Bodin, Les intellectueles ό.π. στις σελ. 13, 66-67 και στις σελ. 89-90 της ελληνικής μετάφρασης.

Το διάγραμμα της μελέτης

α. Γενικευμένος λόγος για τη σύγχυση όρων στην εποχή μας.
β. Αναφορά στην ιστορία του όρου πνευματικός άνθρωπος,
γ. Ενδείξεις για την ανεπάρκεια των προτεινόμενων ορισμών του όρου.
δ. Διερεύνηση των αιτίων για την ανεπάρκεια των ορισμών του όρου.
ε. Κατηγοριοποίηση των διανοητικών δραστηριοτήτων.
στ. Υποχρεώσεις των ανθρώπων που αναπτύσσουν διανοητικές δραστηριότητες.
ζ. Συμπεράσματα.

Επιλογή βιβλιογραφίας

Α. Στα αγγλικά

  • Curti, Μ. Intellectuals and other people, American historical journal, 60 (2), Ιανουάριος 1955, p. 259-282.
  • Krieger, L., The intellectuals and European society, Political science quarterly. 67 (2), June 1972, p. 225-247.
  • Lipset, S. M., American intellectuals, their politics and status. Daedalus, Journal of the American Academy of Arts and Sciences. Summer 1959, p. 466-486.
  • Mannheim, K., 1956. Essays of the sociology of culture. Rontledge and Kegan Paul, London.
  • Michels, R., Intellectuals. Encyclopaedia of Social Sciences. Vol VIII p. 112-126.
  • Wilson, F., G., Public opinion and the intellectuals. American political science review. 48 (2), June 1954, p. 321-339.

Β. Στα γαλλικά:

  • Aron, R., 1955. L' opium des intellectuals, Colmann – Levy, Paris.
  • Labedz, L., Structure de I'intelligentsia sovietique, La revue Socialiste (152), April 1962, p. 367-382.
  • Sartre, J.P., 1948, Situations II. Gallimard, Paris, p. 203-204.

Γ. Στα γερμανικά:

  • Geiger, J. Der intellectuele in der europaischer gesellschavon Rente, Acta sociologica I (1), 1955, p. 62-74.

Δ. Στα ιταλικά:

  • Sartori, G., Intellectuali e intelligentsia. Studi politici, II, 1953, p. 29-53.