Η Ντάουνινγκ Στριτ

H Ντάουνινγκ Στριτ αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από τους πλέον διάσημους δρόμους στο κεντρικό Λονδίνο, αφού στο σπίτι με το Νούμερο 10 βρίσκεται η οικία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Eίναι ουσιαστικά αποκλεισμένος για τους πολίτες και τους τουρίστες, αφού στην αρχή της Ντάουνινγκ Στριτ υπάρχει μια τεράστια μαύρη καγεκλόπορτα που απαγορεύει την είσοδο.

Βρίσκεται πάντως σε απόσταση αναπνοής από το Κοινοβούλιο και σχετικά κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκινχαμ.

Δημιουργός του υπήρξε ο σερ Τζορτζ Ντάουνιγκ (1632-1689), στρατιώτης και διπλωμάτης στην υπηρεσία του Όλιβερ Κρόμγουελ και του βασιλιά Καρόλου Β. Ο τελευταίος τού έδωσε αυτό το κομμάτι γης, στο οποίο τελικά δημιουργήθηκε ο δρόμος.

Στα δεξιά του βρίσκεται το νούμερο 10, το οποίο αποτελεί την οικία του πρωθυπουργού, ενώ ακριβώς δίπλα, στο νούμερο 11, βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών (Chancellor of the Exchequer). Στο νούμερο 12 στεγάζεται το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην πολιτική ιστoρία της χώρας υπήρξαν αρκετές διαφοροποιήσεις σχετικά με το ποιος έμενε πού. Σε ορισμένες περιπτώσεις το Νούμερο 11 ήταν η κατοικία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κυβερνήσεων συνεργασίας.

Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις πρωθυπουργών, όπως του Ουίλιαμ Γκλάντστοουν, ο οποίος στη διάρκεια της τελευταίας θητείας του (1881) μετακόμισε και στα τρία κτίρια με όλη την οικογένειά του. Φρόντισε, πάντως, εκτός από πρωθυπουργός να είναι και υπουργός Οικονομικών.

[πηγή: in.gr <archive.in.gr>]

info