Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1 

Ιστορικό νομοθετικών ρυθμίσεων και θεσμών που αφορούν την τεχνολογική εκπαίδευση

1.1. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ (1959-1993)

[...]

(1977) 

Με το Ν. 576/7.4.77 η Ανωτέρα Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση παρέχεται από τις Ανώτερες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές και ανήκει στην τρίτη Βαθμίδα Εκπαίδευσης.

Παύουν να λειτουργούν μεμονωμένα Ανώτερες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές. Εντάσσονται και συγκροτούν τα Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕΕ). Με τον ίδιο νόμο ιδρύονται τα ΚΑΤΕΕ Πειραιά και Χαλκίδας, ενώ τα ήδη λειτουργούντα ΚΑΤΕ ανάγονται σε ΚΑΤΕΕ.

Σχολές που μπορεί να έχει ένα ΚΑΤΕΕ είναι:
1. Τεχνολόγων Μηχανικών
2. Τεχνολόγων Κλωστοϋφαντουργίας
3. Τεχνολόγων Γεωπονίας και Αρδεύσεων - Δασοπονίας - Κτηνοτροφίας - Ιχθυοκομίας
4. Τεχνολόγων Τροφίμων
5. Τεχνολόγων Στελεχών Επιχειρήσεων
6. Τεχνολόγων Στελεχών Γραφικών & Διακοσμητικών Τεχνών
7. Τεχνολόγων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

Κάθε Σχολή μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα Τμήματα Ειδικότητας και κάθε Τμήμα Κατευθύνσεις Εξειδίκευσης.

Για τις ισοτιμίες ισχύουν οι διατάξεις του Ν. 298/76.

Οι πτυχιούχοι τμημάτων των ΚΑΤΕΕ εγγράφονται (με κατατακτήριες εξετάσεις και ως ένα ποσοστό σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες):
α) Οι 2ετούς φοίτησης στο 1ο έτος ΑΕΙ και
β) Οι 3ετούς φοίτησης στο 2ο έτος ΑΕΙ

Με τον ίδιο νόμο δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των Σχολών Εργοδηγών 3ετούς φοίτησης (που καταργήθηκαν), εφόσον έχουν και απολυτήριο εξαταξίου γυμνασίου, να φοιτήσουν σε ετήσιας διάρκειας τμήματα συνιστώμενα εφάπαξ στα ΚΑΤΕΕ και να αποκτήσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους της Ανωτέρας Σχολής Τεχνολόγων Μηχανικών ΚΑΤΕΕ.

Με βάση τις μέχρι τότε ισχύουσες διατάξεις, εκδόθηκε το Π.Δ. 906/1979 για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Ανωτέρων Σχολών Τεχνολόγων Μηχανικών ειδικότητας Δομικών Έργων, Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων και Τοπογράφων, το οποίο όμως ακυρώθηκε με την 3372/1980 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί εκδόθηκε χωρίς την απαιτούμενη γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Με την 222/1982 Γνωμοδότηση του τμήματος Γ΄ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τεχνολόγων Μηχανικών Δομικών Έργων, Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων και Τοπογράφων των ΚΑΤΕ, εξακολουθούν, μέχρι να εκδοθεί το προβλεπόμενο από το Ν. 298/76 Π.Δ/γμα, να διέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 336/1973 και δεν μπορούν να έχουν παράλληλα και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πολιτικών υπομηχανικών (Β.Δ. 769/72), γιατί ο Ν. 298/76 θεσπίζει μεν την ισοτιμία και ισοδυναμία των πτυχίων, αλλά δεν τους παρέχει αμέσως και ευθέως και ισότητα επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά παραπέμπει τον καθορισμό τους σε Π.Δ/γμα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2371/84 και 4694/84 έκρινε ότι το άρθρο 2 του Π.Δ. 336/73 (Επαγγ. δικαιώματα Τεχνολόγων Μηχανικών Δομικών Έργων ΚΑΤΕ) πρέπει να θεωρηθεί ότι καταργήθηκε και ότι με την ισότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που θεσπίζει ο Ν. 298/76, η έκδοση Π.Δ/τος δεν αφορά τις υφιστάμενες, κατά τη δημοσίευση του νόμου, κατευθύνσεις ή ειδικότητες, για τις οποίες υπάρχει σχετική αντιστοιχία, όπως εδώ (περί οικοδομικών κατασκευών), αλλά τις τυχόν νέες θεσπιζόμενες.

[...]

(1983) 

Με το Ν. 1404/22.11.83 ιδρύονται τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), τα οποία ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

[...]

Με το νόμο αυτό καταργούνται τα ΚΑΤΕΕ. Τα πτυχία των ΚΑΤΕΕ και τα ισότιμα προς αυτά μπορούν να αναγνωρισθούν ως ισότιμα προς τα πτυχία των ΤΕΙ με όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες που ρυθμίζονται με Π.Δ/τα που εκδίδονται με πρόταση του υπουργού Παιδείας και γνώμη του ΙΤΕ.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΚΑΤΕΕ ή ισότιμων σχολών, των ειδικοτήτων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα Π.Δ/τα του Ν. 576/77, καθορίζονται με Π.Δ/τα που εκδίδονται με πρόταση του υπουργού Παιδείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού μετά από γνώμη του ΣΤΕ.

Με την ισχύ του νόμου αυτού (1404/83) καταργείται ο Ν. 576/77 σε ό,τι αφορά την Ανώτερη Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση αρμοδιότητας ΥΠΕΠΘ. Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις (άρθρο 51, παρ. 1) για την ισοτιμία πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

[...]

[πηγή: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας <http://portal.tee.gr> ]

info