image

Διαφημιστικά Φυλλάδια

1. Επιλογή πληροφοριών

Το διαφημιστικό φυλλάδιο αποτελεί μορφή διαφήμισης που σας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε ευρύ κοινό με σκοπό να το ενημερώσετε για την επιχείρηση σας και τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Είναι ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων και προσέλκυσης του κοινού. Τα διαφημιστικά φυλλάδια καταλήγουν στα χέρια των υποψήφιων πελατών είτε μέσω ταχυδρομείου, είτε ως ένθετα εφημερίδων, είτε μέσω της διανομής με το χέρι.

Ιδιαίτερα σημαντικές για την επιτυχία του, είναι οι πληροφορίες που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο των διαφημιστικών φυλλαδίων. Αν και αποτελούν ισχυρά διαφημιστικά μέσα, η χωρητικότητα των διαφημιστικών φυλλαδίων είναι περιορισμένη. Μπορεί να είναι μονής ή διπλής όψεως. Το στυλ είναι καθαρά δική σας επιλογή και είναι αυτό που καθορίζει το χώρο στον οποίο θα διαφημίσετε τις υπηρεσίες σας.

Μια βασική προτεραιότητα είναι να καθορίσετε το περιεχόμενο και το μήνυμα του διαφημιστικού φυλλαδίου. Μπορεί να θέλετε να δώσετε έμφαση σε μια συγκεκριμένη πλευρά της επιχείρησης σας ή να πληροφορήσετε γενικά το κοινό σας. Αυτό που πρέπει αρχικά να κάνετε είναι να ετοιμάσετε ένα πρόχειρο σχέδιο του διαφημιστικού φυλλαδίου σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να επικεντρωθείτε στα στοιχεία του σχεδίου. Καθώς έχετε λίγο χώρο στη διάθεση σας, οι πληροφορίες πρέπει να είναι περιορισμένες. Καλό είναι το διαφημιστικό φυλλάδιο να μην παρουσιάζει περισσότερες από τέσσερις ή πέντε σημαντικές πληροφορίες ώστε να μην προκαλεί σύγχυση στους αναγνώστες βομβαρδίζοντας τους με περιττές πληροφορίες. Ουσιαστικά, στόχος των διαφημιστικών φυλλαδίων είναι να ενημερώνουν το κοινό για τις υπηρεσίες γρήγορα και αποτελεσματικά.

2. Σχέδιο και στυλ γραμματοσειράς

Αφού επιλέξετε τις πληροφορίες, πρέπει να σχεδιάσετε το διαφημιστικό φυλλάδιο. Αν πρόκειται να το φτιάξετε μόνοι σας, πρέπει να επιλέξετε γραμματοσειρά που θα επιτρέπει την εύκολη ανάγνωση. Παρόλο που μια περίτεχνη γραμματοσειρά είναι πιο ελκυστική, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του αναγνώστη. Οι περίτεχνες γραμματοσειρές ενδείκνυνται στις επικεφαλίδες και στις μεγαλύτερες εκτυπώσεις. Τα κείμενα που τυπώνονται με μικρότερες γραμματοσειρές είναι καλό να έχουν και απλές γραμματοσειρές. Αυτό είναι πολύ ξεκούραστο για το μάτι και θα διευκολύνει τον αναγνώστη όχι μόνο να βρει εύκολα τις πληροφορίες που ψάχνει, αλλά και να συνεχίσει την ανάγνωση χωρίς να δυσανασχετήσει.

Το χρώμα της γραμματοσειράς παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο σ’ ένα επιτυχημένο διαφημιστικό φυλλάδιο. Πρέπει να φροντίσετε ώστε το χρώμα του χαρτιού να ταιριάζει με το χρώμα της γραμματοσειράς. Καλό είναι να αποφύγετε τα πολύπλοκα σχέδια στο χαρτί καθώς κάνουν την ανάγνωση δύσκολη. Φροντίστε το κύριο χαρακτηριστικό του διαφημιστικού φυλλαδίου να είναι το κείμενο και όχι η εντυπωσιακή γραμματοσειρά. Μην ξεχνάτε πως ο σκοπός των διαφημιστικών φυλλαδίων είναι να πληροφορήσουν τον αναγνώστη, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο αν αυτά είναι ευανάγνωστα.

3. Στυλ

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών στυλ. Μπορεί να θέλετε να τυπώσετε μονόφυλλο έντυπο, αναδιπλούμενο διαφημιστικό φυλλάδιο με παράθυρο με ή χωρίς τα στοιχεία επικοινωνίας του παραλήπτη, ενώ οι όψεις του διαφημιστικού φυλλαδίου μπορεί επίσης να ποικίλλουν. Ουσιαστικά το είδος του στυλ του διαφημιστικού φυλλαδίου που επιλέγετε, εξαρτάται από το πώς θέλετε να προσεγγίσετε το κοινό σας.

Αν σκοπεύετε να μοιράζετε τα φυλλάδια με το χέρι, τότε πρέπει να προτιμήσετε τα μονόφυλλα έντυπα (flyers). Αυτά μπορεί να είναι ένθετα σε εφημερίδες και περιοδικά και να τα μοιράζετε σε υποψήφιους πελάτες. Καθώς είναι μονόφυλλα, δεν είναι αναδιπλούμενα και επιτρέπουν τη γρήγορη ανάγνωση των πληροφοριών που φέρουν. Τα έντυπα αυτά μπορεί αν είναι σχεδιασμένα με ελκυστικές εικόνες, γραφικά και φωτογραφίες ώστε να προσελκύουν την προσοχή του αναγνώστη.

Αν θέλετε να ταχυδρομείτε τα διαφημιστικά φυλλάδια σας, πρέπει να τα σχεδιάζετε έτσι ώστε να μπορείτε στη συνέχεια να προσθέτετε διευθύνσεις. Το διαφημιστικό φυλλάδιο διπλώνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να φαίνεται το προσχεδιασμένο κενό παράθυρο με τα στοιχεία του παραλήπτη. Η δημιουργία διαφημιστικού φυλλαδίου με κενό παράθυρο για τα στοιχεία του παραλήπτη διευκολύνει την προσθήκη διευθύνσεων και την αποστολή των διαφημιστικών φυλλαδίων με ταχυδρομείο. Το διαφημιστικό φυλλάδιο με το κενό παράθυρο για τα στοιχεία του παραλήπτη καταλαμβάνει πολύ χώρο στο φυλλάδιο, γι’ αυτό δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις που θέλετε να καταχωρήσετε πολλές πληροφορίες στο διαφημιστικό φυλλάδιο.

Ανάλογα με το στυλ που επιθυμείτε, το βασικό αναδιπλούμενο διαφημιστικό φυλλάδιο μπορεί να διπλωθεί στο μισό, στο ένα τρίτο ή στο ένα τέταρτο. Αν πρόκειται να βάλετε τα διαφημιστικά φυλλάδια σε φακέλους και να τα ταχυδρομήσετε, πρέπει να επιλέξετε αναδιπλούμενα διαφημιστικό φυλλάδια που θα ταιριάζουν στους φακέλους που θα χρησιμοποιήσετε. Αν τα διαφημιστικό φυλλάδια διπλώνονται σε τρία ή τέσσερα μέρη, θα ταιριάζουν σε ένα συνηθισμένο επαγγελματικό φάκελο.

4. Σχέδιο και θέμα

Το σχέδιο και το θέμα του διαφημιστικού φυλλαδίου πρέπει να ταιριάζουν με τις πληροφορίες που θέλετε να μεταδώσετε. Για παράδειγμα, αν διαφημίζετε μια Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που οργανώνει η εταιρία σας, ένα καλό θέμα για το διαφημιστικό φυλλάδιο θα ήταν κάτι που έχει σχέση με τα Χριστούγεννα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βασικά χρώματα του θέματος τα κλασικά χριστουγεννιάτικα χρώματα πράσινο, κόκκινο, χρυσό και ασημί, ή να εισάγετε χριστουγεννιάτικα γραφικά, εικόνες και φωτογραφίες. Το θέμα σας πρέπει να ταιριάζει οπωσδήποτε με τις πληροφορίες.

Αν το διαφημιστικό φυλλάδιο σας περιέχει γενικές πληροφορίες για την επιχείρηση σας, ίσως σας φανεί λίγο δύσκολο να βρείτε ένα θέμα. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ως βάση τα χρώματα ή το λογότυπο της εταιρίας σας. Σε περίπτωση που φτιάξετε το φυλλάδιο μόνοι σας, το θετικό είναι ότι μπορείτε να δοκιμάσετε ένα συγκεκριμένο θέμα, και να το αλλάξετε όποτε θέλετε. Είναι σημαντικό να είστε ικανοποιημένοι με το θέμα πριν την εκτύπωση. Αν σταλεί στο τυπογραφείο και στη συνέχεια το αποτέλεσμα δε σας ικανοποιεί θα πρέπει να πάρετε όλα τα φυλλάδια που έχουν ήδη τυπωθεί. Αν όμως κάνετε εσείς την εκτύπωση, έχετε τη δυνατότητα να τυπώσετε ένα για να αξιολογήσετε την τελική εμφάνιση και αν χρειαστεί, να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές.

5. Επαγγελματικό σχέδιο φυλλαδίου

Ένα επαγγελματικό διαφημιστικό φυλλάδιο πρέπει να τηρεί ορισμένες προδιαγραφές, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε κι εσείς αν το φτιάξετε μόνοι σας. Αν πρόκειται να δημιουργήσετε αναδιπλούμενο διαφημιστικό φυλλάδιο, πρέπει να έχει μια εμπρόσθια όψη, η οποία είναι το πρώτο πράγμα που θα δει ο υποψήφιος πελάτης. Η εμπρόσθια όψη πρέπει να ικανοποιεί αισθητικά το μάτι. Λειτουργεί ως πρόσκληση για το κοινό και σκοπός της είναι να του προσελκύσει την προσοχή ώστε να διαβάσει το φυλλάδιο. Οι πληροφορίες που περιέχονται στην εμπρόσθια όψη του διαφημιστικού φυλλαδίου πρέπει να είναι περιορισμένες. Μπορείτε να βάλετε μια ελκυστική εικόνα μαζί με λίγες πληροφορίες για την επιχείρηση σας. Μπορείτε επίσης να περιορίσετε τις πληροφορίες στο όνομα της επιχείρησης και να συμπεριλάβετε τις υπόλοιπες στο εσωτερικό του αναδιπλούμενου διαφημιστικού φυλλαδίου.

Αν αποφασίσετε να κάνετε αναδιπλούμενο διαφημιστικό φυλλάδιο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την οπίσθια όψη για πληροφορίες. Οι πληροφορίες στην οπίσθια όψη πρέπει να είναι περιορισμένες. Ουσιαστικά, οι σημαντικές πληροφορίες πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του διαφημιστικού φυλλαδίου. Το αναδιπλούμενο διαφημιστικό φυλλάδιο είναι σαν ένα βιβλίο. Το κυρίως κείμενο βρίσκεται στη μέση, η εμπρόσθια όψη λειτουργεί ως η σελίδα με τον τίτλο και η οπίσθια όψη είναι το μέρος όπου αναγράφονται τα στοιχεία του τυπογραφείου. Οι βασικές πληροφορίες δεν πρέπει να μπαίνουν στο πίσω μέρος του διαφημιστικού φυλλαδίου γιατί οι αναγνώστες πολλές φορές δεν τις διαβάζουν.

6. Διαμόρφωση φυλλαδίου

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι διαμόρφωσης ενός διαφημιστικού φυλλαδίου και πολλά προγράμματα software που σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο, και να το διαμορφώσετε με βάση τις συγκεκριμένες σας ανάγκες. Στις μέρες μας ο σχεδιασμός των διαφημιστικών φυλλαδίων, των εντύπων και των ένθετων είναι πολύ πιο εύκολος από ποτέ. Πολλά προγράμματα επεξεργασίας κειμένου προσφέρουν πρότυπα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ελκυστικών διαφημιστικών φυλλαδίων, ενώ υπάρχουν ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε και να εκτυπώσετε φυλλάδια. Τα χρώματα, οι εικόνες, τα γραφικά και οι πληροφορίες αποτελούν στοιχεία διαμόρφωσης.

Αν προσλάβετε επαγγελματία γραφίστα, πρέπει να συζητήσετε μαζί του την διαμόρφωση του διαφημιστικού φυλλαδίου. Είναι πιθανόν να έχει πρότυπα ή έτοιμα σχέδια από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε και επίσης μπορείτε να συζητήσετε προσωπικά τα στοιχεία διαμόρφωσης για να καθορίσετε τα σχέδια των διαφημιστικών φυλλαδίων σας. Στην περίπτωσης αυτή, το κόστος θα είναι φυσικά μεγαλύτερο.

7. Σχέδιο και κόστος

Σε περίπτωση που προσλάβετε επαγγελματία, θα πρέπει να πληρώσετε τον ίδιο και την εκτύπωση. Αντιθέτως, αν κάνετε μόνοι σας το σχεδιασμό και την εκτύπωση, όχι μόνο αποφεύγετε τα ενδιάμεσα έξοδα του σχεδιασμού αλλά μειώνετε και το κόστος της τιμής του χαρτιού και των μελανιών.

Σε περίπτωση που αναλάβει επαγγελματίας τη δημιουργία των διαφημιστικών φυλλαδίων σας, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα έγχρωμα φυλλάδια είναι πολύ πιο ακριβά από τα ασπρόμαυρα, διότι τα έγχρωμα μελάνια είναι πολύ πιο ακριβά. Φυσικά, τα έγχρωμα φυλλάδια είναι πολύ πιο ελκυστικά από τα ασπρόμαυρα και οι αναγνώστες είναι πιο ανοιχτοί στο να τα διαβάσουν σε σχέση με τα ασπρόμαυρα.

Αν κάνετε τα διαφημιστικά φυλλάδια μόνοι σας, μπορείτε να βρείτε μια καλή ισορροπία ανάμεσα στη χρήση των έγχρωμων και των ασπρόμαυρων μελανιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγχρωμα στοιχεία μόνο στο εξώφυλλο του αναδιπλούμενου διαφημιστικού φυλλαδίου ή του ένθετου ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιλεγμένα γραφικά για τις εικόνες ώστε να ελαχιστοποιήσετε το ποσό των έγχρωμων μελανιών που χρησιμοποιείτε. Έτσι, θα πετύχετε το αισθητικό αποτέλεσμα των έγχρωμων μελανιών μειώνοντας κατά πολύ το συνολικό κόστος εκτύπωσης του φυλλαδίου.

8. Διαφημιστικά φυλλάδια και software

Πριν επενδύσετε σε software για να σχεδιάσετε τα διαφημιστικά σας φυλλάδια, πρέπει να ελέγξετε αν ο υπολογιστής σας ήδη το διαθέτει. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προγράμματα με πρότυπα σχεδιασμού διαφημιστικών φυλλαδίων που είναι εύκολα στη χρήση. Αν τελικά διαπιστώσετε ότι ο υπολογιστής σας έχει software για σχεδιασμό φυλλαδίου αλλά ότι προσφέρει περιορισμένα πρότυπα, μπορείτε να συνδεθείτε online και να ‘κατεβάσετε’ ορισμένα. Αν ωστόσο ο υπολογιστής σας δε διαθέτει software για σχεδιασμό διαφημιστικού φυλλαδίου, υπάρχουν ιστοσελίδες στο internet όπου μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα πρότυπα, να εισάγετε εικόνες, γραφικά και πληροφορίες ώστε να φτιάξετε διαφημιστικό φυλλάδιο απευθείας στο internet.

Ίσως μάλιστα αποφασίσετε να αγοράσετε software για σχεδιασμό διαφημιστικών φυλλαδίων. Οι τιμές διαφέρουν και μπορεί να ποικίλλουν από οικονομικές μέχρι ακριβές, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν σκοπεύετε να φτιάχνετε διαφημιστικά φυλλάδια σποραδικά, μια τέτοια επένδυση δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική. Αν αντιθέτως επιθυμείτε να το κάνετε σε μόνιμη βάση, είναι λογικό να διαθέσετε ένα ποσό για την αγορά ενός ποιοτικού προγράμματος για το σχεδιασμό διαφημιστικών φυλλαδίων.

9 . Συμβουλές για να φτιάχνετε μόνοι σας τα φυλλάδια

Αν φτιάχνετε μόνοι σας τα διαφημιστικά φυλλάδια, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου κάποια βασικά στοιχεία. Πρώτον, εφόσον μεταδίδετε πληροφορίες, αυτές πρέπει να είναι ξεκάθαρες και σωστά διατυπωμένες. Αν θέλετε να περάσετε το μήνυμα σας, η γλώσσα πρέπει να είναι σύντομη, σαφής και κατανοητή. Πολλοί από τους μελλοντικούς σας πελάτες δε συμπαθούν ιδιαίτερα το διάβασμα, επομένως το κείμενο πρέπει να είναι όσο πιο απλό γίνεται.

Βεβαιωθείτε πως τα χρώματα που έχετε επιλέξει ταιριάζουν και είναι ξεκούραστα στο μάτι. Τα φωσφορούχα χρώματα, η χρήση πάρα πολλών χρωμάτων και τα χρώματα που δεν ταιριάζουν, λειτουργούν αποτρεπτικά για τον αναγνώστη. Η επιλογή των χρωμάτων πρέπει συνεπώς να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή.

Τέλος, μην ξεχάσετε να επιλέξετε καλής ποιότητας χαρτί. Το χαρτί πρέπει να είναι ανθεκτικό και να έχει ένα σχετικό βάρος. Καλό είναι επίσης να αποφύγετε το γυαλιστερό χαρτί καθώς μπορεί να κάνει την ανάγνωση δύσκολη.

[πηγή: <http://www.localpages.gr>]

info