Εικαστικά (Α και Β Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (εμπλουτισμένο)







      Eνότητα Γ



     Kαι άλλες ιδέες για δημιουργία.


Πολύχρωμα χαρτιά για τα κολάζ, σχέδια με μολύβια και κάρβουνα, πηλός και πλαστελίνη για τα μικρά γλυπτά, τυπώματα και στένσιλ με πλούσια χρώματα, παιχνίδια που κινούνται: Αυτές είναι οι προτάσεις μας για νέες δημιουργίες. Φαντάσου με πόσους τρόπους θα μπορούσες να φτιάξεις ένα λουλούδι, ένα πρόσωπο και όλο τον κόσμο γύρω σου.

Εικόνα


Εικόνα

Γ1. Στο εργαστήρι του Δημήτρη Μυταρά

Εικόνα

Ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς μας δέχτηκε στο εργαστήρι του. Ένα εργαστήρι πλημμυρισμένο από χρώματα, γεμάτο παλέτες, πινέλα, σχέδια και πίνακες. Μας έδωσε χρώματα και πινέλα και ζωγραφίσαμε μαζί του (εικ.1).
Μας είπε ότι στο εργαστήρι του, όταν δεν ζωγραφίζει, ακούει μουσική και διαβάζει ποιήματα. Μας έδειξε τις ζωγραφιές του, μιλήσαμε γι’ αυτές και μας ζήτησε να δώσουμε στα έργα του τους δικούς μας τίτλους (εικ. 2,3,4).
Εικόνα
1 ........................................ 2 ........................................ 3 ........................................
Είδαμε πολλούς πίνακες με σκύλους, μοτοσικλέτες, κοχύλια και γυναίκες. Τους έχει φτιάξει με καμπύλες γραμμές που μπλέκονται μεταξύ τους και πολλά έντονα χρώματα. Προσέξαμε ότι χρησιμοποιεί περισσότερο το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε.

Εικόνα

Εικόνα         Όταν λείπουν τα χρώματα
Ανάμεσα στους πολύχρωμους πίνακες ανακαλύψαμε και ασπρόμαυρα σχέδια. «Αυτά τα αγαπώ περισσότερο από τα χρώματα», μας είπε ο ζωγράφος (εικ.1,2).

Εικόνα
Εικόνα Είδαμε δύο έργα με κοχύλια. Το ένα με πολλά χρώματακαι το άλλο ασπρόμαυρο. «Πρώτα σχεδιάζω και μετά χρωματίζω», μας είπε (εικ. 3,4). Εικόνα
Παρατηρήσαμε τα σχέδιά του και τον ρωτήσαμε αν υπάρχει μολύβι που να μαυρίζει τόσο πολύ το χαρτί.
Εικόνα
Μαζί του γνωρίσαμε το κάρβουνο και μας πρότεινε να παίξουμε με αυτό. Φτιάξαμε έντονες γραμμές, μαυρίσαμε το χαρτί, σβήσαμε με τα δάχτυλά μας, μουντζουρωθήκαμε, δημιουργήσαμε τα δικά μας σχέδια και ευχαριστηθήκαμε αυτό το παιχνίδι (εικ. 5,6,7).

Εικόνα

Σχεδιαστικά παιχνίδια με το μαύρο και άσπρο

Σέρνουμε το κάρβουνο πάνω στο χαρτί και σχεδιάζουμεμε έντονες γραμμές τις μορφές που θέλουμε (εικ.1).

Εικόνα
Εικόνα Μαυρίζουμε όλο το χαρτί και με τα δάχτυλά μας και τις σβήστρες δημιουργούμε άσπρα περιγράμματα πάνω στο χαρτί (εικ. 2).
Εικόνα

Εικόνα Δοκιμάστε και εσείς αυτό το παιχνίδι με το κάρβουνο. Ξεχάστε για λίγο τα χρώματα, μαυρίστε, σβήστε και απλώστε με τα χέρια σας το κάρβουνο πάνω σε άσπρα χαρτιά (εικ. 3). Απολαύστε τις δημιουργίες σας και ας μουντζουρωθείτε...

Η επίσκεψη στο εργαστήρι του Δημήτρη Μυταρά ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Ανάμεσα στους πολύχρωμους πίνακες, τα σχέδια, τα χρώματα, τις παλέτες και τα πινέλα του δημιουργήσαμε με τις δικές του συμβουλές. Επισκεφτείτε και εσείς το εργαστήρι ενός ζωγράφου ή γλύπτη και δημιουργήστε μαζί του.