Οικιακή Οικονομία - Βιβλίο Μαθητή
back next
4 ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡOΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

4.6 Ατυχήματα στο δρόμο – Κυκλοφοριακή Αγωγή

Στόχοι της υποενότητας αυτής είναι οι μαθητές:
  • Να ενημερωθούν για τη σημασία της Κυκλοφοριακής Αγωγής και του ρόλου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.K).
  • Να συνειδητοποιήσουν τα μέτρα πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων.

Λέξεις - κλειδιά:αυτοπεποίθηση, ευαισθητοποίηση, ασφάλεια, αμέλεια, απροσεξία, πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ζώνη ασφαλείας, σήματα, K.O.K., κράνος

εικόναΑγωγή των νέων με σκοπό την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

εικόνα
Εικ. 4.15 Ζώνη ασφαλείας εκτός από τον οδηγό
θα πρέπει να φορούν και οι συνεπιβάτες στα πίσω καθίσματα

Τα ατυχήματα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου, συνήθως σε άτομα ηλικίας έως 45 ετών. Καθημερινά διαπιστώνεται ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε κάποιο ατύχημα, είτε τροχαίο, είτε αεροπορικό, είτε σιδηροδρομικό, είτε θαλάσσιο.

Η ζώνη ασφαλείας είναι το σπουδαιότερο μέσο για την πρόληψη των ατυχημάτων. Ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να φορά τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός, αλλά και οι συνεπιβάτες στα πίσω καθίσματα.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, στα κράτη όπου εφαρμόζεται η χρήση των ζωνών ασφαλείας τα ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 25%. Σήμερα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν και αερόσακο για λόγους ασφαλείας.







Σύμφωνα με μελέτες, οι αιτίες που προκαλούν τα τροχαία ατυχήματα είναι: η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ, η κούραση των οδηγών, η απροσεξία των πεζών, η παράβαση του Κώδικα Oδικής Κυκλοφορίας (Κ.O.Κ.), οι αφύλακτες διαβάσεις και το κακό οδικό δίκτυο, η κακή σήμανση, η μη χρήση ζώνης, η έλλειψη αερόσακου και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά των νέων.

εικόνα
Εικ. 4.16 Πρόγραμμα Αγωγής Yγείας

Ο Δεκάλογος του καλού οδηγού

1. Φοράει ζώνη ασφαλείας και κράνος.

2. Ελέγχει και προσέχει την ταχύτητα.

3. Δεν καταναλώνει αλκοόλ.

4. Δε συνομιλεί στο κινητό τηλέφωνο.

5. Δεν αποσπά την προσοχή του και δε συζητά με τους συνεπιβάτες του.

6. Προσέχει τους πεζούς.

7. Βάζει τα παιδιά στο πίσω κάθισμα.

8. Προσέχει τα σήματα και τις οδηγίες των τροχονόμων.

9. Έχει πάντα μαζί του την άδεια οδήγησης.

10. Ελέγχει τακτικά την κατάσταση του αυτοκινήτου.

  ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡOΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οιπεζοί για την πρόληψη των ατυχημάτων:

  • Ακολουθούμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.
  • Βαδίζουμε στο πεζοδρόμιο.
  • Διασχίζουμε τις διαβάσεις προσεκτικά.
  • Κατά τις βραδινές ώρες φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και έχουμε μαζί μας φακό.

Τρία ενδεικτικά δικαιώματα του πεζού από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων

  • Τα άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται ειδικά μέτρα για να αναπτύσσουν την κινητικότητά τους, την κριτική τους σκέψη κ.ά.
  • Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον το οποίο θα του εξασφαλίζει σωματική και ψυχική υγεία.
  • Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε αστικά κέντρα πουδιαθέτουν υποδομή γι’ αυτόν.

εικόναΑγωγή των νέων με σκοπό την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

εικόνα
Εικ. 4.17 Τα σήματα με κόκκινο κύκλο είναι
απαγορευτικά, ενώ τα σήματα με τριγωνική
μορφή αναγγέλλουν κίνδυνο.

Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά από τη μικρή ηλικία θα πρέπει να μαθαίνουν τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και το ρόλο του Κώδικα Oδικής Κυκλοφορίας (Κ.O.Κ.) για την πρόληψη των ατυχημάτων. Σωστή Κυκλοφοριακή Αγωγή σημαίνει ευαισθητοποίηση, συνειδητοποίηση και εφαρμογή των σημάτων, των συμβόλων και των κανόνων του Κ.O.Κ.

εικόναΕντοπισμός επικίνδυνων σημείων και μέτρα αντιμετώπισης

O εντοπισμός και η καταγραφή των επικίνδυνων σημείων σε κάθε περιοχή και ιδιαίτερα στις αφύλακτες διαβάσεις και κοντά στους εθνικούς δρόμους συμβάλλουν στη μείωση των ατυχημάτων. Για τη μείωση των ατυχημάτων θα πρέπει να γίνεται συντήρηση των δρόμων, δημιουργία πεζοδρομίων και ενημέρωση όλων των κατοίκων από τη δημοτική αρχή για ενεργοποίηση και συμμετοχή σε δραστηριότητες με έμφαση στον πεζό, τον επιβάτη και τον οδηγό δικύκλου. Επίσης, οι επισκέψεις σε πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι απαραίτητες.

Ακόμα θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας, να στηριζόμαστε πάντα από τις χειρολαβές και να μη βγάζουμε το κεφάλι μας έξω από το μεταφορικό μέσο (τρόλεϊ, λεωφορείο, τρένο κ.ά.).

Η επιμόρφωση και η συνεργασία των γονέων, των καθηγητών και των μαθητών με το Δήμο, την Τροχαία και άλλους φορείς είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη.

εικόναΝέοι και μοτοσικλέτες

Στη χώρα μας συμβαίνουν πολλά ατυχήματα σε παιδιά, εφήβους και νέους που οδηγούν μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα (δίκυκλα). Τα δίκυκλα είναι επικίνδυνα, διότι ο οδηγός είναι περισσότερο εκτεθειμένος στον κίνδυνο. Oι νέοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση δικύκλων και να τηρούν αυστηρά τα σήματα οδικής κυκλοφορίας.

4 ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡOΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Για τη μείωση των κινδύνων και των ατυχημάτων με τη χρήση κυρίως μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και να τηρείται ο δεκάλογος των οδηγών.

εικόνα
Εικ. 4.18 Απαραίτητο εφόδιο
για την οδήγηση μοτοσικλέτας
είναι το κράνος

Οδηγίες για μοτοσικλετιστές:

  • Να φορούν, τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνεπιβάτες τους, κράνος, άνετα παπούτσια και δερμάτινα ενδύματα, που προστατεύουν σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την ημερομηνία λήξης του κράνους.
  • Να είναι προσεκτικοί και να έχουν πάντα την άδεια οδήγησης.
  • Να προσέχουν τους οδηγούς των αυτοκινήτων, τις λακκούβες των δρόμων, να αποφεύγουν τη μεγάλη ταχύτητα και να εφαρμόζουν τον Κ.Ο.Κ.
  • Να προσέχουν τις στροφές των δρόμων, τις στάσεις των λεωφορείων και τους φωτεινούς σηματοδότες.
  • Να ασκούνται στα πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής.
  • Να μην κάνουν άστοχες ακροβατικές κινήσεις (π.χ. «σούζες») οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα.
εικόνα
Εικ. 4.19 Για να χαιρόμαστε
τα οφέλη της ποδηλασίας πρέπει να
είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι

Οδηγίες για ποδηλάτες:

  • Να φορούν ειδικά κράνη.
  • Να γνωρίζουν τη νομοθεσία για τα ποδήλατα και να την εφαρμόζουν.
  • Να κάνουν σωστά νοήματα με τα χέρια.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύουν τα πόδια τους φορώντας επιγονατίδες.



























εικόνα

Ανακεφαλαίωση

Στην ενότητα της Αγωγής Yγείας αναπτύχθηκαν τα σπουδαιότερα θέματα που αφορούν τις αρχές της ατομικής υγιεινής για τη βελτίωση και προαγωγή της υγείας, σύμφωνα με τον ορισμό της Π.Ο.Y. Τονίστηκε η σημασία της καθαριότητας του σώματος, των μαλλιών, των επιμέρους οργάνων του σώματος και των ενδυμάτων στην υγεία του ανθρώπου. Επισημάνθηκαν οι καλές συνήθειες που θα πρέπει να καλλιεργούνται από μικρή ηλικία, καθώς και η σημασία της φροντίδας της στοματικής υγείας, η αποφυγή του καπνίσματος και του οινοπνεύματος και οι βλαβερές συνέπειές τους. Αναφέρθηκε η έννοια των φαρμάκων, οι τρόποι προμήθειάς τους, η σωστή χρήση τους και οι θετικές αλλά και οι αρνητικές επιδράσεις τους στον οργανισμό.

Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία του Κ.Ο.Κ., δόθηκαν βασικοί κανόνες για υπεύθυνη συμπεριφορά και για σωστή οδήγηση, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και επισημάνθηκε ο ρόλος των γονέων, των εκπαιδευτικών και των φορέων στην πρόληψη των ατυχημάτων.

Τα θέματα Αγωγής Yγείας και Κυκλοφοριακής Αγωγής παρουσιάζονται με ιδιαίτερες παιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές, εντός και εκτός του σχολείου, και έχουν στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αυτοπεποίθησης, κριτικής σκέψης, ευρηματικότητας και πρωτοβουλιών για σωστές καθημερινές συνήθειες από τη μικρή ηλικία, καθώς και τη μετάδοση θετικών μηνυμάτων.