3.2.Σχεδίαση του ενδύματος Για να γίνει οποιοδήποτε έργο
τέχνης, ο δημιουργός του αποτυπώνει συνήθως την αρχική του ιδέα σε
κάποια προσχέδια. Έτσι και στον χώρο του ενδύματος, ο σχεδιαστής
επεξεργάζεται την ιδέα του με σχέδια, προτού καταλήξει στο τελικό το
οποίο θα προχωρήσει στην παραγωγή (Εικ.3). 3.3. Ιστορική διαδρομή του ενδύματος και η μόδα Τα ενδύματα των πρωτόγονων ανθρώπων ήταν από δέρματα ζώων, φύλλα, φυτά,
φτερά πουλιών κ.ά. Τα κοσμήματά τους ήταν από κέρατα ζώων, όστρακα,
κεχριμπάρι κ.ά Με την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας
δημιουργήθηκαν υφάσματα από ζωικές και φυτικές ύλες, όπως μαλλί,
βαμβάκι και μετάξι.
Σκεφθείτε τα ενδύματα των αρχαίων Ελλήνων και περιγράψτε διαφορές που κατά την κρίση σας υπήρχαν στα ενδύματα αντρών και γυναικών.
|
3.4. Η μεταμφίεση και το θεατρικό κοστούμι Ανάλογα με το τι φοράει κάποιος αλλάζει
ο βηματισμός, οι κινήσεις και η συμπεριφορά του. Καταλαβαίνουμε λοιπόν
τη δύναμη της αμφίεσης, είτε στο καθημερινό και επίσημο ντύσιμο είτε
στις παραδοσιακές γιορτές είτε στο θέατρο, τον χορό και τον
κινηματογράφο.
|
3.5. Yλικά και
τεχνικές για την κατασκευή κοσμημάτων
Το πολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από αρχαιοτάτων χρόνων στην κοσμηματοποιία είναι ο χρυσός. Εξαιτίας της λάμψης του ταυτίστηκε με τον ήλιο και έγινε σύμβολο του Θείου. Ο άργυρος ήταν γνωστός από την εποχή του Χαλκού, ενώ από το 17ο αιώνα τον χρησιμοποιούσαν ως υποστήριγμα σε συνθέσεις με διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους. Εκτός από τα μέταλλα, άλλα πολύτιμα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι τα μαργαριτάρια, οι πολύτιμοι λίθοι (διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια, σμαράγδια) και οι ημιπολύτιμοι λίθοι (ήλεκτρο, κοράλλι). Η σύγχρονη κοσμηματοποιία χρησιμοποιεί και μη πολύτιμα μέταλλα (σίδερο, ορείχαλκο, χαλκό), καθώς και διάφορα άλλα υλικά (δέρμα, γυαλί, κεραμικό, ξύλο, πλαστικό). Κατασκευή καρφίτσας με πηλό που στεγνώνει χωρίς ψήσιμο: α) πλάθουμε τον πηλό να μαλακώσει, β) τον απλώνουμε, γ) διαμορφώνουμε το σχήμα που θέλουμε, δ) ζωγραφίζουμε, ε) κολλάμε την παραμάνα.
Κατασκευή κολιέ: δημιουργούμε τη σύνθεση περνώντας σε κυρωμένο σπάγκο ή δέρμα εναλλάξ χάντρες και λωρίδες από δέρμα, που από πριν έχουμε διπλώσει και δέσει με λεπτό σύρμα. Κατασκευή βραχιολιού: α) τυλίγουμε σύρμα σε κυλινδρικό δοχείο για να φορμαριστεί, β) λυγίζουμε τη μια άκρη καιπερνάμε διάφορες χάντρες μέχρι να γεμίσει το σύρμα.
|
ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3.Να σχεδιάσετε ένα κόσμημα διαλέγοντας ένα από τα θέματα:
αγάπη, ειρήνη, νερό, αθλητισμός, γιορτή, φωτιά.
|