Μουσική Γ΄ Γυμνασίου - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

Πέτρα που κυλάει δε χορταριάζει

Από το γκόσπελ μέχρι το ροκ της δεκαετίας του ‘70
Ο Τζέιμς Μπράουν (James Brown), θεωρείται από πολλούς ο βασιλιάς της σόουλ μουσικής.

Ο Τζέιμς Μπράουν (James
Brown), θεωρείται από πολ-
λούς ο βασιλιάς της σόουλ
μουσικής.

Τα τραγούδια της δουλειάς, το γκόσπελ και τα σπιρίτσουαλς στις αρχές του 20ου αι. διαμορφώνουν νέα είδη μουσικής, τα οποία επηρεάζουν την εξέλιξη της μουσικής παγκοσμίως.

Τα μπλουζ και η τζαζ ανοίγουν το δρόμο σε νέες μορφές σύνθεσης.

Πολλοί μουσικοί και συγκροτήματα αρχίζουν να αποκτούν τεράστια φήμη. Ηχος

 

Το «Ρυδμ εν Μπλουζ» (Rhythm ‘n’ Blues) είναι ένα είδος μουσικής που συνδυάζει τη τζαζ, το γκόσπελ και τα μπλουζ και αρχικά εκτελούνταν από Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες.
Η «Σόουλ» (Soul) συνδυάζει το ρυδμ εν μπλουζ και το γκόσπελ, σε χορευτικές φόρμες. Κυριότερος εκπρόσωπος της μουσικής αυτής θεωρείται ο Ρέι Τσάρλς (Ray Charles). Ηχος


εικόνα

Για πρώτη φορά η λέξη «Ροκ εν ρολ» αναφέρεται στην ταινία «Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα» του 1955, όπου ακούγεται το τραγούδι του Μπιλ Χάλεϋ (Bill Haley) «Rock Around The Clock». Ηχος

Το «Ροκ εν Ρολ» (Rock ‘n’ Roll) εμφανίστηκε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 και αμέσως διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο. Αρχικά η λέξη ήταν συνώνυμη του ρυδμ εν μπλουζ. Ηχος

Το «Ροκαμπίλι» (Rockabilly) είναι ένα μίγμα ροκ εν ρολ και κάντρι (country) μουσικής.

 

 

Η «Ροκ» (Rock) μουσική αποτελεί εξέλιξη των παραπάνω ειδών. Χρησιμοποιεί κυρίως φωνητικά, κιθάρα, μπάσο και ντραμς.

 

Ρόλλινγκ Στόουνς

Ρόλλινγκ Στόουνς  Ηχος

Χαρακτηριστικά της ροκ μουσικής είναι:
- οι έντονοι ρυθμοί,
- οι μελωδίες που εύκολα μπορούν να τραγουδηθούν,
- τα επαναλαμβανόμενα ρυθμικά και μελωδικά
  σχήματα και
- η απλή αρμονική συνοδεία.
  Μέσα από διάφορα στάδια και με έντονες επιδράσεις σε νέα διαμορφωμένα είδη, η μουσική ροκ εξελίσσεται και φτάνει μέχρι σήμερα.
Ηχος Ηχος

 

εικόνα
Ηχος

εικόνα

 

Η «Χαρντ Ροκ» (Hard Rock) αναφέρεται σε διάφορα είδη ροκ μουσικής με πιο έντονους ρυθμούς και ηχοχρώματα, έχοντας ως σκοπό να ξεχωρίσει από την ποπ. Χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές κιθάρες με παραμόρφωση, μπάσο πλήκτρα και ντραμς.
Η «Χέβι Μέταλ» (Heavy Metal) μουσική χαρακτηρίζεται από ηλεκτρικές κιθάρες με παραμόρφωση που παίζουν σε μεγάλη ένταση, έντονους ρυθμούς, πυκνούς ήχους από το μπάσο και τα ντραμς και ζωηρά φωνητικά.
Τα χαρακτηριστικά της «Πανκ» (Punk) μουσικής, που εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70, είναι οι δυνατές κραυγές από τους τραγουδιστές, τα σύντομης διάρκειας τραγούδια (περίπου 2 λεπτά) και ο στίχος με κοινωνικό περιεχόμενο.

 

Η χορευτική μουσική από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα

Από τη δεκαετία του ´70 και μετά, η χορευτική μουσική αποκτά πολλούς φανατικούς νέους οπαδούς. Με ονόματα όπως: Φάνκι (Funky), Ντίσκο, Ποπ κ.ά., υπάρχει μέχρι σήμερα και βρίσκει εκφραστές πλήθος τραγουδιστών και συγκροτημάτων.

εικόνα
Η «Ντίσκο » (Disco) είναι ένα είδος χορευτικής μουσικής που βρήκε ιδιαίτερη άνθιση τη δεκαετία του ’70. Αποτελεί εξέλιξη των χορευτικών ρυθμών. Ηχος Ηχος Ηχος Ηχος
Ο όρος «Ποπ μουσική» (Pop music) πρωτοεμφανίζεται τη δεκαετία του ’60 για να περιγράψει τη δημοφιλή στους νέους μουσική. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι οι χορευτικοί ρυθμοί και η εμπορικότητα. Έγινε ακόμα πιο δημοφιλής από τα τέλη της δεκαετίας του ´70, κάτι που εξακολουθεί να είναι και σήμερα. Ηχος Ηχος Ηχος
Τα «Ραπ» (Rap) είναι τραγούδια που ο εκτελεστής αφηγείται ρυθμικά τους στίχους. Έχουν έντονο ρυθμό και ομοιοκαταληξία. Τον εκτελεστή συνοδεύει αυθεντική μουσική, ήχοι «σκρατς» από δίσκους βινιλίου (καθώς ο ντι τζέϊ (DJ) γρατζουνάει το δίσκο με τη βελόνα του πικάπ), ή κομμάτια από τραγούδια άλλων. Αυτό το είδος μουσικής, σε συνδυασμό με τις χορευτικές φιγούρες που τη συνοδεύουν (μπρέικ-ντανς: break-dance), το στυλ της εμφάνισης και το γκράφιτι, ονομάζεται «Χιπ-Χοπ» (Hip-hop).
εικόνα                  Κούλιο (Coolio) εικόνα
Η μουσική «Χάουζ» (House) είναι ηλεκτρονική χορευτική μουσική που εμφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Έχει επηρεαστεί από τη σόουλ, τη φάνκ και το χορευτικό στυλ της ντίσκο. Ηχος Ηχος Ηχος
Η «Τέκνο» (Techno) είναι η ηλεκτρονική μουσική του τέλους της δεκαετίας του ’80. Στη δεκαετία του ’90 εξελίχθηκε στη μουσική «Τρανς» (Trance). Χαρακτηριστικό της είναι ο γρήγορος ρυθμός, οι επαναλαμβανόμενες μουσικές φράσεις και μια μουσική φόρμα που «χτίζεται» σε όλη τη διάρκεια ενός κομματιού. Καλλιτέχνης είναι πλέον ο ντι τζέϊ (DJ) και τις περισσότερες φορές το τραγούδι φτιάχνεται μέσω υπολογιστή. Youtube
εικόνα

Youtube Youtube

 

Η εξέλιξη της ροκ και άλλα είδη μουσικής σήμερα

Τη δεκαετία του ’80 εμφανίζεται το λεγόμενο «εναλλακτικό ροκ» (alternative rock ή αργότερα indie). Πρόκειται για τη ροκ ανεξάρτητη μουσική σκηνή που δεν εξαρτάται από επώνυμες παραγωγές και εμπορικές δισκογραφικές εταιρείες.
  Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 το εναλλακτικό ροκ μετονομάζεται σε «γκραντζ» (grunge). Χαρακτηριστικό της μουσικής αυτής είναι οι ηλεκτρικές κιθάρες με παραμόρφωση, οι εναλλαγές στην ένταση και οι μελαγχολικοί στίχοι.

Από πάνω προς τα κάτω: Έκο εντ δε Μπάνιμεν, Δε Κιούρ, Ρεντ Χοτ Τσίλι Πέπερς,Γκαλέξικο, Οέισις

Youtube Youtube
Το «Πανκ-ποπ» (Punk-pop) είναι συνδυασμός πανκ-ροκ και ποπ μουσικής της δεκαετίας του ’90.
Η λέξη «Ίμο» (Emo) προέρχεται από τον όρο «emocore» (=emotional, hardcore, δηλ. συναισθηματικός, σκληροπυρηνικός). Η μουσική Ίμο έχει κοινά στοιχεία με την πανκ.
Σήμερα, ο όρος αναφέρεται σε συναισθηματική και λυρική μουσική κυρίως παιγμένη από κιθάρες.

Η μουσική δημιουργία όμως δε σταματά εδώ. Πάντα υπάρχουν ανήσυχα πνεύματα που αναζητούν νέους τρόπους έκφρασης.

εικόνα