Σενάι / Shehnāī

Credits / Αναφορές

Πνευστό κωνικού σχήματος που φτιάχνεται από μονοκόμματο ξύλο μήκους περίπου 40-50 cm, στην κάτω άκρη του οποίου προσαρμόζεται συνήθως μια μεταλλική καμπάνα. Έχει συνήθως επτά τρύπες για τα δάκτυλα και παίζεται με διπλή γλωττίδα, η οποία προσαρμόζεται σε έναν στενό σωλήνα που με τη σειρά του εισέρχεται στο πάνω μέρος του οργάνου. Είναι το αντίστοιχο με τον μεσογειακό ζουρνά.

Αρχικά ήταν λαϊκό όργανο, που έπαιζε σε γάμους, πανηγύρια και γενικά υπαίθριες εκδηλώσεις. Συνοδεύεται πάντα από κάποιο αντίστοιχο όργανο ισοκρατήματος, όπως ένα άλλο Śehnāī ή Sur (Śehnāī χωρίς τρύπες ή με βουλωμένες τις τρύπες με κερί) που παίζουν την τονική, ή επαναλαμβάνουν κάποιες σταθερές φράσεις του σολίστα για να τον ξεκουράσουν. Συνοδεύεται επίσης από το κρουστό Tikārā. 

Η κομπανία αυτή
των τριών μουσικών ρόλων (σολίστας + συνοδοί + κρουστός) παλαιότερα ήταν γνωστή με τα ονόματα Nahabat ή Naubat και εμφανιζόταν σε εορταστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ οι πιο σπουδαίες από τις κομπανίες έπαιζαν κάθε τρεις ώρες στις Αυλές των Μαχαραγιάδων. Σήμερα όμως, μονάχα κάποιοι ναοί σε πόλεις όπως Mathura, Vrndāvana και Vārānasī απασχολούν τέτοια συγκροτήματα, που παίζουν κάθε τρεις ώρες κατάλληλους Rāga.

Πλέον, η κομπανία αυτή ονομάζεται "Roshan Caukī (Ροσσάν Τσόοκι)" ή "Party" (αγγλικός όρος) και τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τη θέση της σε κοντσέρτα Ινδικής κλασικής μουσικής, ιδίως μέσα από το έργο του περίφημου Bismillah Khan. Ο ήχος του Śehnāī θεωρείται "ευοίωνος", γι' αυτό και παίζει πάντα πρώτο στα κοντσέρτα.

Πηγή: http://www.musicking.gr/%C5%9Aehn%C4%81%C4%AB/?lang=el