Το πολυφωνικό τραγούδι στην αφρικανική μουσική 

Τρια τραγούδια  της φυλής των Άκα από το Καμερούν. Στα δύο πρώτα, σόλο γυναικείες φωνές τραγουδούν κάνοντας χρήση της φωνητικής τεχνικής Yelli (όπως το yodeling), σε μια πολυρρυθμική-πολυφωνική αντίστιξη.  Στο τρίτο κομμάτι, ακούγονται σόλο φωνές και ομάδες φωνών και είναι σε 12/4, μέτρο που επιδέχεται πολυρρυθμικής επεξεργασίας. Ηχογράφηση του 1995.



Το ακόλουθο βίντεο είναι από ντοκυμαντέρ για το πολυφωνικό τραγούδι των Πυγκαίων Άκα, φυλής της νοτιο-δυτικής Κεντρικής Αφρικής.
Η μουσική τους  διαφέρει από αυτή των γειτονικών εθνοτήτων.  Η μουσική στους Άκα  παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες τελετετουργίες και τελετές του κύκλου της ζωής (π.χ. ενηλικίωση, κυνήγι κ.ά.) και οπωσδήποτε βοηθά στη συνοχή και στην διατήρηση των αξιών της κοινότητας.
Το εξαιρετικά πολύπλοκο πολυφωνικό τους τραγούδι είναι συνήθως τετράφωνο, με την έννοια των τεσσάρων ανεξάρτητων μελωδικών γραμμών για 4 σολίστες ή ομάδες τραγουδιστών. Αντίθετα με το πολυφωνικό τραγούδι της Δύσης που όλες οι νότες και η εξελιξη του έργου είναι προκαθορισμένες, στο πολυφωνικό τραγούδι των Άκα ενθαρρύνεται ο αυτοσχεδιασμός, όπως και οι παραλλαγές στη χροιά της φωνής και στην εκφρορά των λέξεων, που δίνουν την αίσθηση μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης μουσικής.
Ο χορός και η όλη τελετουργία συνήθως περιφέρεται γύρω από τους μουσικούς. Πρώτα μπαίνουν οι γηραιές κυρίες, και σταδιακά δίνουν τη θέση τους στους άντρες. Οι πιο ικανοί χορευτές μπορεί να βγαίνουν για λίγο έξω από το χορό και να επιδεινύουν άλλες, πιο εντυπωσιακές, χορευτικές φιγούρες. Υπάρχει συνοδεία από σταθερά ρυθμικά παλαμάκια, καθώς και από διάφορους τύπους κρουστών.