Erich Moritz von Hornbostel

 Βιογραφικό

 

Ο Έριχ Μόριτς φον Χορνμπόστελ (Erich Moritz von Hornbostel) γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1877 στη Βιέννη της Αυστρίας, σε οικογένεια μουσικών. Σπούδασε Πιάνο, Αρμονία και Αντίστιξη, παρόλο που το Διδακτορικό του ήταν στη Χημεία. Εργάστηκε ως βοηθός του Carl Stumpf στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Βερολίνου, πραγματοποιώντας έρευνες στους τομείς της μουσικής ψυχολογίας και της ψυχοακουστικής.

Επέδρασε σημαντικά στην επιστήμη της εθνομουσικολογίας (τότε ονομαζόταν «συγκριτική μουσικολογία»), καθώς μαζί με τον Curt Sachs ανέπτυξαν (και δημοσίευσαν το 1914) ένα σύστημα για την ταξινόμηση των μουσικών οργάνων (βασισμένο σε προηγούμενο σύστημα του Victor-Charles Mahillon), στο οποίο το κριτήριο ταξινόμησης αφορά την φύση του παλλόμενου αντικειμένου. Επιπλέον, πραγματοποίησε πρωτοποριακές έρευνες για την αφρικανική και ασιατική μουσική, πραγματοποιώντας πολυάριθμες ηχογραφήσεις και αναπτύσσοντας ένα σύστημα που διευκόλυνε την καταγραφή τους σε παρτιτούρα.

Συνέβαλε επίσης στη δημιουργία του Φωνογραφικού Αρχείου του Βερολίνου, το οποίο διηύθυνε από το 1905 έως το 1933, οπότε και, λόγω της εβραϊκής του καταγωγής από τη μητέρα του, αναγκάστηκε από το Ναζιστικό καθεστώς να αναχωρήσει, αρχικά για την Ελβετία, αργότερα για τις ΗΠΑ και τελικά για το Cambridge της Αγγλίας, όπου και πέθανε, στις 28 Νοεμβρίου 1935.

Στους μαθητές και συνεργάτες του συγκαταλέγονται οι: Fritz Bose, Henry Cowell, George Herzog, Hans Hickmann, Heinrich Husmann, Mieczyslaw Kolinski, Jaap Kunst, Robert Lachmann, Curt Sachs και Marius Schneider.

 

Πηγές:

το παραπάνω άρθρο αντλεί πληροφορίες από το κείμενο που βρίσκεται στο:

http://en.wikipedia.org/wiki/Erich_von_Hornbostel