Sachs

Curt Sachs

Βιογραφικό

Ο Κουρτ Ζαξ (Curt Sachs) γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1881 στο Βερολίνο. Είναι περισσότερο γνωστός για τις έρευνές του στον τομέα της εθνομουσικολογίας, και κυρίως για το άρθρο που δημοσίευσε το 1914 μαζί με τον Έριχ Μόριτς φον Χορνμπόστελ στο «Εθνολογικό περιοδικό» [Zeitschrift für Ethnologie] με τίτλο «Συστηματική κατάταξη των Μουσικών Οργάνων. Μια προσπάθεια» [Systematik der Musikinstrumente. Ein Versuch], το οποίο τους έκανε ευρέως γνωστούς και τους καθιέρωσε έκτοτε στον τομέα της οργανολογίας. Η μελέτη αυτή, μετά από αλλεπάλληλες βελτιώσεις, αποτελεί την γνωστή «Συστηματική ταξινόμηση κατά Σαξ-Χόρνμποστελ» και, παρά τις αλλεπάλληλες κριτικές που έχει δεχτεί, εξακολουθεί να αποτελεί σίγουρα τα δημοφιλέστερο, και μάλλον και το πιο συνεπές, σύστημα ταξινόμησης ως σήμερα.

Σπούδασε Πιάνο, μουσική Θεωρία και Σύνθεση ιδιωτικά στο Βερολίνο και Ιστορία της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Παρόλα αυτά, η διπλωματική του εργασία (1904) ήταν στην Ιστορία της Τέχνης (για την γλυπτική του Verrocchio). Αρχικά εργάστηκε ως κριτικός και ιστορικός τέχνης, ενώ αργότερα έγινε διευθυντής της «Συλλογής παλαιών μουσικών οργάνων» [Staatliche Instrumentensammlung] του Κρατικού Πανεπιστημίου Μουσικής του Βερολίνου, την οποία προσπάθησε να κάνει γνωστή στη μουσικολογική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Εκεί ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως «οργανολόγος». Το 1913 εξέδωσε το «Λεξικό των Μουσικών Οργάνων» [Reallexicon der Musikinstrumente].

Το 1933 ο Ζαξ, όπως και ο Χορνμπόστελ, υποχρεώθηκε από το Ναζιστικό καθεστώς, λόγω της εβραϊκής του καταγωγής, να εγκαταλείψει τις εργασιακές του θέσεις. Κατέφυγε στο Παρίσι και αργότερα στη Νέα Υόρκη, όπου δίδαξε στο New York University από το 1937 έως το 1953, εργαζόμενος παράλληλα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη [Public Library] της Νέας Υόρκης. Το 1956 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου ενώ δόθηκε το όνομά του στην αίθουσα συναυλιών του Μουσείου Μουσικών Οργάνων.

Έγραψε βιβλία για το Ρυθμό, το Χορό και τα Μουσικά Όργανα. Σημαντικά του έργα:

Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 1959 στη Νέα Υόρκη. Το 1983 η American Musical Instrument Society θεσμοθέτησε το ομώνυμο βραβείο, που δίνεται ετησίως σε ερευνητές με σημαντικό έργο στον τομέα της οργανολογίας.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί παράφραση του κειμένου που βρίσκεται στο http://en.wikipedia.org/wiki/Curt_Sachs