Μελέτη Περιβάλλοντος (Δ΄ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Kεφάλαιο 4. Nέοι «δρόμοι» επικοινωνίας και ενημέρωσης
Πιο παλιά, όταν ο μπαμπάς ήταν παιδί,δεν μπορούσε να μιλά με ένα φίλο του που ήταν μακριά και ταυτόχρονα να τον βλέπει…Εγώ όμως μπορώ! Πώς γίνεται αυτό;
Σήμερα οι ειδήσεις και οι πληροφορίες «ταξιδεύουν» αστραπιαία σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε όλο και πιο εύκολα να αναζητούμε και να βρίσκουμε πληροφορίες.
ΕικόναΠώς βοήθησαν σ' αυτό εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και ο δορυφό­ρος;
Διαδίκτυο: Ένας απέραντος «κόσμος»
Συζητούμε για το διαδίκτυο. Φτιάχνουμε στο σημειωματάριό μας έναν πίνακα σαν τον παρακάτω και τον συμπληρώνουμε με τη βοήθεια του δασκάλου μας:
Τι μπορουμε να κάνουμε       Τι κινδύνους κρύβει
         στο διαδίκτυο                      το διαδίκτυο
Ο κατάλογος που ακολουθεί περιέχει αναγκαίους κανόνες ώστε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια το διαδίκτυο. Συζητούμε για αυτούς και, αν θέλουμε, τον συμπληρώνουμε και με δικούς μας.

                       Για να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο

α) Συζητώ με τους γονείς μου (στο σπίτι) ή με το δάσκαλό μου (στο σχολείο) και αποφασίζουμε μα­ζί: ποιες ιστοσελίδες επιτρέπεται να επισκέπτομαι και πόση ώρα θα χρησιμοποιώ το διαδίκτυο.
β) Δε δίνω προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου μου, όνομα σχολείου, κ.λπ.).
γ) Λέω στους γονείς μου πληροφορίες που συνάντησα και νομίζω ότι είναι ύποπτες.
δ) Δε συμφωνώ να συναντηθώ με κάποιον, ούτε και στέλνω τη φωτογραφία μου αν μου ζητηθεί, χωρίς πρώτα να το συζητήσω με τους γονείς μου.
......................................................................................................................................

ΕικόναΤον κατάλογο αυτόν μπορούμε να τον έχουμε στο σχολείο αλλά και στο σπίτι.
Με το διαδίκτυο δύο άνθρωποι μπορούν να συνομιλούν μέσω του υπολογιστή τους, όσο μακριά κι αν βρίσκονται, και ταυτόχρονα να βλέπει ο ένας τον άλλο.

ΕικόναΣυγκρίνουμε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας με άλλους τρόπους που γνωρίζουμε.
Με τη βοήθεια του δασκάλου μας μπαίνουμε στο διαδίκτυο και επιλέγουμε να αναζητήσουμε και να βρούμε ένα από τα παρακάτω:
Εικόναένα χάρτη κάποιου νομού που μας ενδιαφέρει
Εικόναδύο φωτογραφίες παραθαλάσσιων ή ορεινών περιοχών της Ελλάδας
Εικόνατη φωτογραφία ενός θρησκευτικού μνημείου της χώρας μας
Εικόναπληροφορίες για κάποιο ζώο ή φυτό του τόπου μας
Εικόναπροϊόντα του τόπου μας.
Συζητούμε τώρα και σημειώνουμε στο σημειωματάριό μας τα βήματα που ακολουθήσαμε στη διάρκεια της δραστηριότητας. Υπερσύνδεσμος
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε νέα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας (δορυφορική τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, διαδίκτυο). Έτσι, σήμερα ενημερωνόμαστε γρήγορα, βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα πληροφορίες που αναζητούμε και μαθαίνουμε ειδήσεις από πολλά και διαφορετικά μέσα.
Τα τελευταία χρόνια ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ένα μέσο που συνεχώς εξελίσσεται. Μία από τις δυνατότητες που μας προσφέρει είναι να συνδεόμαστε στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο μπορούμε να ερευνούμε και να μαθαίνουμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να επικοινω­νούμε με ανθρώπους όσο μακριά κι αν βρίσκονται, να βλέπουμε τόπους και χώρους που δεν μπορούμε να επισκεφθούμε, ν' ακούμε μουσική, να βρίσκουμε και να παίζουμε παιχνίδια με μακρινούς συμπαίκτες κ.ά.
Ταινία Ταινία Ταινία Ταινία Ταινία

εκπαιδευτικό παιχνίδι εκπαιδευτικό παιχνίδι