Μελέτη Περιβάλλοντος (Δ΄ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Kεφάλαιο 2. Διαβάζουμε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία
«Τόσες εφημερίδες μόνο για σήμερα;» είπε η Αριάδνη περνώντας από το περίπτερο. Και ρίχνοντας μια ματιά στο διπλανό βιβλιοπωλείο αναρωτήθηκε: «Γιατί και για ποιον τόσα πολλά βιβλία;»
A. Eφημερίδεεες! Ταινία
Ταινία
A.Σχολιάζουμε τις παρακάτω προτάσεις. Σημειώνουμε X σε όσες προτάσεις ταιριάζουν περισσότερο στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Για τις προτάσεις που ταιριάζουν και στην τηλεόραση και στις εφημερίδες και στο ραδιόφωνο, αφήνουμε το κουτάκι κενό.
α) Είμαστε αναγνώστες. Διαβάζουμε όποιες ειδήσεις μάς ενδιαφέρουν και με τη σειρά που εμείς θέλουμε.
β) Διαβάζουμε, ξανά και ξανά, ό,τι μας ενδιαφέρει.
γ) Μελετάμε έναν καινούριο νόμο ή μια ομιλία του πρωθυπουργού, όπως ακριβώς την είπε.
δ) Ενημερωνόμαστε για όσα συμβαίνουν σε χώρες μακρινές.
Άσκηση Flash Applet
ε) Ενημερωνόμαστε για τα αθλητικά γεγονότα.
ζ) Διαβάζουμε ό,τι θέλουμε, όσο θέλουμε και όπου θέλουμε.
η) Μπορούμε να κόβουμε τα κείμενα (αποκόμματα) ή τις φωτογραφίες που μας ενδιαφέρουν, να τα συγκεντρώνουμε σ' ένα δικό μας φάκελο ή να τα καρφιτσώνουμε κάπου στο δωμάτιό μας.
θ) Ενημερωνόμαστε για τις θεατρικές παραστάσεις ή τις συναυλίες που θα γίνουν.

Β. Συζητούμε τους λόγους για τους οποίους κάποιος προτιμά να ενημερώνεται από τον τύπο, δηλαδή από τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
B. Bιβλία
Υπάρχουν πολλών ειδών βιβλία. Βιβλία με περιπέτειες, με ποιήματα, με αστείες ιστορίες, με παρα­μύ­­θια, με διηγήματα, με ταξίδια, βιβλία για τη φύση, για τις εφευρέσεις, για το διάστημα, για τον αθλη­­­τισμό, για την ιστορία του τόπου μας, της χώρας μας ή άλλων χωρών, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες …
Α*. Ερευνούμε τι είδη βιβλίων υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.
B. Τι είδους βιβλία μάς αρέσει να διαβάζουμε; Για ποιους λόγους; Ταινία
Συγκρίνουμε πώς παρουσιάζεται η ίδια είδηση σε διαφορετικές εφημερίδες.
Πού θα ψάξουμε; Σχεδιάζουμε τα βήματά μας. Δραστηριότητα Html
Υπερσύνδεσμος
Οι καθημερινές εφημερίδες περιγράφουν, σχολιάζουν και εξηγούν τα γεγονότα που συμβαίνουν στο δήμο μας, στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να φτάσει μια εφημερίδα στα χέρια μας, είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών επαγγελματιών.
Τα περιοδικά μπορεί να είναι εβδομαδιαία, μηνιαία κ.λπ. Oι εφημερίδες και τα περιοδικά μόλις τυπώνονται μοιράζονται στα σημεία πώλησης, όπως στα περίπτερα, από όπου τα αγοράζουμε. Όσοι είμαστε συνδρομητές, έχουμε δηλαδή πληρώσει από πριν την αξία τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα λαμβάνουμε ταχυδρομικά στο σπίτι ή στο χώρο της εργασίας μας.
Τα βιβλία τα αγοράζουμε συνήθως από τα βιβλιοπωλεία. Διαβάζοντας βιβλία μπορεί κανείς να ταξιδέψει με τη φαντασία του σε χώρες μακρινές, να γνωρίσει συνήθειες άλλων ανθρώπων, να μελετήσει άγνωστα ζώα… Οδηγοί και συνταξιδιώτες στις περιπλανήσεις μας με τα βιβλία είναι οι συγγραφείς.
Κυκλοφορούν πάρα πολλά βιβλία και πολλά από αυτά είναι κατάλληλα για την ηλικία μας. Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να μας αρέσουν όλα τα βιβλία που θα διαβάσουμε. Όμως δε σταματάμε να ανα­ζη­τούμε κάθε φορά το βιβλίο που μας είναι απαραίτητο και μας αρέσει.
Υπερσύνδεσμος