Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Kεφάλαιο 46ο

 

Ο ελληνισμός της διασποράς
 

 

 

 

εικόνα για τους Έλληνες, που κατοικούν σε πολλά
σημεία του κόσμου

 

 

εικόνα

Εικόνα 46.1: Η πορεία του Μ. Αλεξάνδρου εικόνα


Η παραπάνω εικόνα παρουσιάζει στοιχεία για την εξάπλωση του ελληνισμού στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ας συζητήσουμε μαζί γι’ αυτή την ικανότητα της ελληνικής φυλής να αναζητά το νέο και να δημιουργεί σε κάθε σημείο του πλανήτη μας.

Από την εποχή του Ιάσονα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι Έλληνες αναζητούσαν νέους τόπους για να εγκατασταθούν. Εκεί ίδρυαν πόλεις, ανέπτυσσαν το εμπόριο και τις τέχνες και μετέδιδαν στοιχεία του πνεύματος και του πολιτισμού τους στους γειτονικούς λαούς. Ακόμη και σήμερα, όταν οι Έλληνες εγκαθίστανται σε άλλα κράτη, αναπτύσσουν επιχειρήσεις, έχουν επιτυχημένη επιστημονική και κοινωνική σταδιοδρομία και εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας. Κατά την τελευταία δεκαετία, σχεδόν πέντε εκατομμύρια πατριώτες μας ζουν έξω από την πατρίδα. Αυτοί είναι οι Έλληνες της διασποράς ή οι Απόδημοι Έλληνες. εικόνα


εικόνα
Συζητήστε μεταξύ σας σε ποιες χώρες γνωρίζετε ότι κατοικούν Έλληνες. Μιλήστε για τους συγγενείς σας που πιθανόν έχετε σε μία άλλη χώρα.

εικόνα
Kεφάλαιο 46ο

 

Οι σημερινοί Έλληνες της διασποράς, οι ομογενείς μας, αποτελούνται και από Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Είναι τα παιδιά και τα εγγόνια των Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πολύ κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας και οι πολιτικές διαφωνίες που επικρατούσαν, τους οδήγησαν στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Αμερική, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες. εικόνα


εικόνα

Εικόνα 46.2: Έλληνες στη Νότια Αφρική

εικόνα

Εικόνα 46.3: Έλληνες στην Αγγλία διαδηλώνουν για το Κυπριακό


Μπορεί οι ομογενείς μας να έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες των χωρών που εγκαταστάθηκαν, δεν ξεχνούν όμως ποτέ τη μητέρα-πατρίδα. Η Ελλάδα σε κάθε δύσκολη στιγμή έχει συμπαραστάτες τα παιδιά της που ζουν μακριά. Με διαδηλώσεις, με ισχυρές παρεμβάσεις στις κυβερνήσεις των χωρών τους, δυνατότητα την οποία έχουν λόγω της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής θέσης τους, βοηθούν τη χώρα μας να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που πολλές φορές παρουσιάζονται. Κύριος οργανισμός που συντονίζει την επικοινωνία με τους Έλληνες της Διασποράς και τις δραστηριότητές τους είναι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. εικόνα


Ας συζητήσουμε μαζί με ποιους τρόπους η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τους ομογενείς μας, ώστε και οι επόμενες γενιές να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους.

εικόνα

Εικόνα 46.4: 25η Μαρτίου στο Γιοχάνεσμπουργκ


εικόνα
Συζητήστε μεταξύ σας ποια από τα μαθήματα που κάνετε εσείς στο σχολείο σας θα πρέπει να διδάσκονται στα Ελληνόπουλα της διασποράς.

εικόνα
Kεφάλαιο 46ο

 

εικόνα

Εικόνα 46.5: Κατανομή του Απόδημου Ελληνισμού στις ηπείρους εικόνα


εικόνα
Oμαδική δραστηριότητα (προαιρετική)

Παρατηρούμε την εικόνα 46.5 και ερευνάμε τους λόγους, για τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό του Απόδημου Ελληνισμού είναι συγκεντρωμένο στην αμερικανική ήπειρο. Εκτός από τις πηγές που θα μας προτείνει η δασκάλα ή ο δάσκαλός μας, ας ζητήσουμε και τη βοήθεια των παππούδων ή των γιαγιάδων μας.

 

 

Aν θέλεις, διάβασε κι αυτό... εικόνα

Ο ελληνισμός του Πόντου στην αρχαιότητα

Οι Έλληνες πριν από τον 8ο αιώνα π.Χ. αψηφώντας τους κινδύνους πέρασαν στον
Εύξεινο Πόντο και έφθασαν στις παράλιες περιοχές του αναζητώντας πολύτιμα μέταλλα,
όπως το χρυσάφι. Εκεί δημιούργησαν μεγάλες πόλεις-αποικίες, την Ηράκλεια,
την Τραπεζούντα, τη Σινώπη, την Κερασούντα, την Αμισό, τα Κοτύωρα κ.ά..

Οι πόλεις ιδρύθηκαν κατά μήκος ενός παράλιου δρόμου και απετέλεσαν κέντρα
εμπορίου με το εσωτερικό της Μικράς Ασίας, με τους λαούς των παραλίων του
Εύξεινου Πόντου και τους Έλληνες της Ελλάδας. Περικυκλωμένες από βαρβαρικά
ιθαγενή φύλα απέκρουαν κάθε τόσο τις επιθέσεις τους χάρη στη δύναμη των όπλων
και στην αίγλη του ανώτερου πολιτισμού τους.


                                                   «Ο ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας» , Επτά Ημέρες

 

εικόνα