Φυσική Αγωγή (Γ και Δ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (εμπλουτισμένο)

Ο αθλητισμός και οι αγώνες στην Ελλάδα

 

Μινωική εποχή

 

Όλαήταν έτοιμα λοιπόν για να αρχίσει ο πατέρας του Λευτέρη τη διήγηση τηςιστορίας του αθλητισμού και των αγώνων στην Ελλάδα από τη μινωική μέχριτη σύγχρονη εποχή. Τον κοιτάζαμε στα μάτια και περιμέναμε με αγωνία.

-Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στον χρόνο γυρνώντας πίσω περίπου στο1600-1500 π.Χ. Θα πάμε στην πανέμορφη Κρήτη που, όπως λέει μιαμαντινάδα, «η λεβεντιά και η ομορφιά πάνε μαζί, αντάμα». Σ' αυτό τονησί την εποχή εκείνη είχε αναπτυχθεί ένας μεγάλος πολιτισμός, ο οποίοςονομάστηκε μινωικός, προς τιμή του βασιλιά Μίνωα. Από τις τοιχογραφίεςκαι τα διάφορα αγγεία, τα οποία βρέθηκαν εκεί, μαθαίνουμε ότι γίνοντανσπουδαίοι αθλητικοί αγώνες. Να θυμάστε, παιδιά μου, ότι, όταν σε μιαχώρα επικρατεί ειρήνη και οι άνθρωποι που ζουν στη χώρα αυτήαισθάνονται ασφαλείς και έχουν τα απαραίτητα για να ζουν καλά, τότεέχουν διάθεση να ασχοληθούν και με τον πολιτισμό και με τον αθλητισμό.Οι αγώνες οι οποίοι γίνονταν εκείνη την εποχή ήταν θρησκευτικοί, δηλαδήγίνονταν για να τιμήσουν ή να ευχαριστήσουν κάποιο θεό. Τα αγωνίσματαστα οποία συμμετείχαν οι αθλητές ήταν: το κυβίστημα, τα ταυροκαθάψια, ηπυγμή και η πάλη. Το κυβίστημα ήταν αγώνισμα μόνο για νέους άνδρες. Στηρίζονταν με τα χέρια στο έδαφος και εκτελούσαν ακροβατικά γυμνάσματα. Τα Ταυροκαθάψια ήταν κυβιστήματα πάνω από ταύρους που κινούνταν. Βίντεο

Οταύρος θεωρείτο ιερό ζώο. Στο αγώνισμα αυτό συμμετείχαν άνδρες καιγυναίκες. Για να λάβει κάποιος μέρος στα ταυροκαθάψια, έπρεπε να είναιπάρα πολύ καλά γυμνασμένος και να εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια καιτέλειο συντονισμό κάθε κίνηση. Η πυγμή και η πάλη, ταοποία σήμερα, όπως ίσως γνωρίζετε, περιλαμβάνονται στα Ολυμπιακάαγωνίσματα, ήταν πολύ δημοφιλή αγωνίσματα την εποχή εκείνη. Τααγωνίσματα αυτά, όπως φαίνεται από την τοιχογραφία με τους δύοπυγμάχους, που βρέθηκε στη Θήρα, γίνονταν και σε άλλες πόλεις, οιοποίες είχαν εμπορικές σχέσεις με την Κρήτη.

Φυσική Αγωγή
Ταυροκαθάψια: Τοιχογραφία από το ανάκτορο της Κνωσού. Μέσα του 15 ου αιώνα πΧ.
Ταυροκαθάψια: Τοιχογραφία από το ανάκτορο της Κνωσού. Μέσα του 15ου αιώνα πΧ. Εικόνα

Σχετικάμε τους ανθρώπους, τον πολιτισμό τους και τους αγώνες έχουμε συλλέξειπολλά στοιχεία από τοιχογραφίες, που έχουν βρεθεί. Ας παρατηρήσουμε τιςδύο αυτές τοιχογραφίες. Τι βλέπουμε;

- Τα μαλλιά των αθλητών, τόσο στα ταυροκαθάψια όσο και στη πυγμαχία ήταν μακριά, πολύ περιποιημένα και ομοιόμορφα.

- Πολύ σωστά, Κώστα. Τι άλλο παρατηρούμε;

Η Μυρτώ κοίταξε από κοντά τις εικόνες και είπε:

- Στην πυγμαχία τα αγόρια αγωνίζονται χωρίς παπούτσια, ενώ στα ταυροκαθάψια φοράνε παπούτσια.

-Πράγματι, Μυρτώ, φοράνε ειδικά παπούτσια, πιθανόν για να μη γλιστρούν,όπως κάνουν και σήμερα οι αθλητές της ενόργανης γυμναστικής. Στηντοιχογραφία με τους νεαρούς πυγμάχους παρατηρούμε επίσης, ότι φοράνεστο χέρι τους ένα γάντι. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι χρησιμοποιούσαν απότότε γάντια πυγμαχίας, όπως και τώρα.

Νεαροί πυγμάχοι. Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη. Γύρω στο 1550 πΧ. Αθήνα: Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο.
Νεαροί πυγμάχοι. Τοιχογραφία από τη Σαντορίνη.

Γύρω στο 1550 πΧ. Αθήνα, Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο.

Ητοιχογραφία αυτή βρέθηκε, όπως είπαμε, στη Θήρα. Επομένως, μπορούμε ναπούμε ότι τα μινωικά αγωνίσματα διαδόθηκαν σε όλο το χώρο του Αιγαίου,ενώ από το 1500 π.Χ. εμφανίζονται και στη Μυκηναϊκή Ελλάδα.