Kεφάλαιο 2 Ξεπερνάμε τις δυσκολίες στην επικοινωνία Mε τον αδερφό της Μαρίνας που γεννήθηκε με προβλήματα στην ακοή, είμαστε φίλοι και παίζουμε συχνά όλοι μαζί.
Δυσκολευτήκαμε ποτέ να επικοινωνήσουμε; Για ποιους λόγους; Διηγούμαστε την ιστορία. Διηγούμαστε την ιστορία. Τι προβλήματα αντιμετωπίζει όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει:
Επιλέγουμε ένα από τα παραπάνω θέματα. Συζητάμε πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά. Οι άνθρωποι που δε βλέπουν, δεν μπορούν να διαβαάσουν ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό από αυτά που διαβάζουμε εμείς.Πώς πρέπει, λοιπόν, να τυπωθούν για να μπορούν να τα διαβάσουν αυτοί;
Κεφάλαιο 1 Τα άτομα που έχουν προβλήματα στην ακοή και στην ομιλία επικοινωνούν μαζί μας με τη νοηματική γλώσσα και διαβάζοντας τα χείλη μας. α) Κλείνουμε καλά τ’ αυτιά μας και προσπαθούμε να καταλάβουμε μία πρόταση που θα μας πει ένας συμμαθητής μας διαβάζοντας τα χείλη του. Πόσο εύκολο είναι; β) Παρουσιάζουμε στη νοηματική γλώσσα με το δακτυλικό αλφάβητο μία από τις παρακάτω λέξεις:
Kεφάλαιο 2 Κάποιοι συμμαθητές μας δυσκολεύονται, όταν προσπαθούν να διαβάσουν ή να γράψουν. Αυτό συμβαίνει, επειδή μπερδεύουν γράμματα που μοιάζουν στο άκουσμά τους. Ας μπούμε για λίγο στη θέση τους:
Αξίζει να διαβάσουμε Όταν κάποιοι από εμάς έχουμε προβλήματα στην όραση, την ακοή ή την ομιλία, δυσκολευόμαστε στην επικοινωνία. Άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία, αρκετές φορές, δεν μπορούν να καταλάβουν τη γλώσσα που μιλούν οι νέοι. Βρίσκουμε διάφορους τρόπους για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες αυτές. Μαθαίνουμε τη νοηματική γλώσσα και επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ακούσουν ή να μιλήσουν. Γράφουμε βιβλία με κατάλληλο τρόπο, όπως με το σύστημα «Μπράιγ», ώστε να μπορούν να τα διαβάζουν οι τυφλοί.
|