Μουσική A΄ Γυμνασίου - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
 Εικόνα
ΣΤ' ΕΝΟΤΗΤΑ:
ΧΟΡΕΥΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
2. Χορεύω Ευρωπαϊκά - Βαλς
Σκοπόs: Γνωριμία με το βαλς
Λέξειs Κλειδιά: Βαλς, Λαίντλερ, Άρπα, Γιόχαν Στράους II, "Στον ωραίο γαλάζιο Δούναβη".
Εικόνα

Βαλς (γερμ. waltz - γαλλ. valse). Χορός σε τριμερές μέτρο (συνήθως σε 3/4, αλλά κάποτε σε 3/8 ή 6/8). θεωρείται εξέλιξη του παραδοσιακού λαιντλερ. Το βαλς ως χορός, συνα ντάται στη λαϊκή παράδοση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής. Το βαλς αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο. Πολλοί συνθέτες χρησιμοποίησαν το ρυθμό του βαλς και σε μεγάλα συμφωνικά έργα. Το βιεννέζικο βαλς χρωστάει τη φήμη του στην αυστριακή οικογένεια Γιόχαν Στράους. Είναι έργο με πολλά θέματα στη σειρά (5-6) αργή εισαγωγή και coda (επίλογο). Youtube

Λαίντλερ. Παραδοσιακός χορός των Βαυαρικών Άλπεων σε τριμερές μέτρο. Youtube


Άρπα
ΕικόναΕίναι νυκτό όργανο, πολύ παλιάς προέλευσης, από την 5η χιλιετία π.Χ. (χρησιμοποιείτο στην αρχαιότητα: Αίγυπτο, Ασσυρία και αρχαία Ελλάδα). Χρησιμοποιείται στη Συμφωνική Ορχήστρα τα τελευταία 160 χρόνια. Έχει 47 χορδές και 7 πεντάλ. Με τη χρήση των πεντάλ παίζονται όλες οι νότες της χρωματικής κλίμακας.

AKΡΟΑΣΗ 3 Παρακολούθηση/Ακρόαση "Στον ωραίο γαλάζιο Δούναβη", έργο 1 34

Ηχος Youtube

Εικόνα
Συνθέτης. Γιόχαν Στράους II (Johann Strauss II, 1825-1899) (βλ. Ε' ενότητα)
Στον Ωραίο Γαλάζιο Δούναβη, έργο 134. Συμφωνικό βαλς. Αρχικά γράφτηκε για χορωδία και ορχήστρα (ανάθεση του έγινε από την "Ανδρική Χορωδία της Βιέννης". Έπειτα καθιερώθηκε να εκτελείται μόνο με ορχήστρα.
(α) Να παρακολουθήσετε απόσπασμα από το βαλς "Στον ωραίο γαλάζιο Δούναβη" του Γιόχαν Στράους II (Johann Strauss II) από την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, με χορογραφία.
ΧΟΡΕΥΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

(β) Να τραγουδήσετε μερικά από τα θέματα του βαλς "Στον ωραίο γαλάζιο Δούναβη" του Γιόχαν Στράους II (Johann Strauss II) όπως είναι γραμμένα πιο κάτω και μετά να ακούσετε απόσπασμα από το έργο, ενώ παρακολουθείτε την παρτιτούρα:

Εικόνα

Εικόνα

Χορεύω Ευρωπαϊκά - Βαλς
Εικόνα
Τραγούδι
Να τραγουδήσετε το πιο κάτω τραγούδι το οποίο είναι σε ρυθμό αργού βαλς, όπως τα παλιά Λαίντλερ. Youtube

Εικόνα

2. Φεύγουν τα καλύτερα μας χρόνια
κάποιος μας τα κλέβει μυστικά
χρόνια που περνούν που δεν θα ξαναρθούν
και κείνο που βλέπω να μένει τελικά
Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι...


Σταυρόλεξο με λέξεις-κλειδιά από την Ενότητα ΣΤ΄Άσκηση