Μουσική A΄ Γυμνασίου - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)

E' ΕΝΟΤΗΤΑ:
ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Εικόνα

1α. Ταξίδι στο παρελθόν
1β. Ταξίδι στο παρελθόν
2. Στη χώρα του παραμυθιού
 Εικόνα
E' ΕΝΟΤΗΤΑ:
ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
1α. Ταξίδι στο παρελθόν 1
Σκοπόs: Εξάσκηση και εμπέδωση της αντίληψης του τριμερούς μέτρου.
Λέξειs Κλειδιά: Τριμερές μέτρο, σύζευξη διαρκείας και σύζευξη προσωδίας, λειτουργία, Φραντς Σούμπερτ, χορωδία, είδη φωνών, κιθάρα.

Τριμερές Μέτρο. Είναι το μέτρο εκείνο στο οποίο σε κάθε τρεις ρυθμικούς παλμούς, ο πρώτος είναι ισχυρότερος από τους άλλους.

Τραγούδι 1
Να τραγουδήσετε το κυκλαδίτικο τραγούδι "Του γάμου" και να κινηθείτε ελεύθερα στο χώρο, στο ρυθμό του τραγουδιού. Youtube

Εικόνα

Ταξίδι στο παρελθόν 1

Εικόνα

Τραγούδι 2
Να τραγουδήσετε τον ύμνο "Δόξα στ' όνομά Του" ("Άγιος" - γερμ. Heilige) από τη Γερμανική Λειτουργία (Deutsche Messe) D872 του Φραντς Σούμπερτ (Franz Schubert). Youtube

Εικόνα

(Συνθέτης. Φραντς Σούμπερτ (Franz Schubert) (Αυστριακός, 1797-1828). Από μικρός, ως μέλος της Παιδικής Χορωδίας της Bιέvvης, απέκτησε μεγάλη μουσική εμπειρία. Το όνομά του συνδέθηκε με διάφορες εύθυμες δημιουργίες συγκεντρώσεις, γνωστές ως Σουμπερτιάδες. Ο Φραvτς Σούμπερτ ήταν ο συνθέτης που οδήγησε το είδος του γερμανικού "λιηντ" (γερμ. lied, τραγούδι), σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και κατάφερε να δέσει απόλυτα την ποίηση με τη μουσική. Έγραψε 634 τραγούδια σε στίχους 100 ποιητών. Οι μελωδίες του καθρεφτίζουν τη γλυκύτητα, την ευαισθησία, το χιούμορ, την ειλικρίνεια και την αγνότητα του χαρακτήρα του. Ήταν πολυγραφότατος συνθέτης και έγραψε εκτός από λίηντερ (lieder) 9 συμφωνίες, Λειτουργίες και ιδιαίτερα αξιόλογα έργα Μουσικής Δωματίου.

Γερμανική Λειτουργία (Deutsche Messe), D872, για Χορωδία, Ορχήστρα και Εκκλησιαστικό όργανο. Ο Φραντς Σούμπερτ έγραψε τη Γερμανική Λειτουργία το 1827, ένα χρόνο πριν το θάνατο του, για τετράφωνη μικτή χορωδία, ορχήστρα και εκκλησιαστικό όργανο. Η Λειτουργία D872 του Σούμπερτ ονομάζεται "Γερμανική" επειδή το κείμενο είναι γραμμένο στη γερμανική γλώσσα αντί στη λατινική (όπως είναι τα κείμενα της Λειτουργίας της Καθολικής Εκκλησίας). Είναι ένα από τα πιο αγαπητά εκκλησιαστικά έργα που έγραψε ο Σούμπερτ. Η Γερμανική Λειτουργία του Φραvτς Σούμπερτ αποτελείται από οκτώ ύμνους και ένα επίλογο. Youtube

Εικόνα

ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Εικόνα

Σημ. Το "Δόξα στ' όνομά Του", πιο πάνω, είναι γραμμένο σε κλίμακα για μελέτη.

Ενορχήστρωση
Να εκτελέσετε με μουσικά όργανα την πιο κάτω ενορχήστρωση του ύμνου "Δόξα στ' όνομά Του" από τη Γερμανική Λειτουργία του Φραvτς Σούμπερτ, στη Σολ μείζονα. Να δώσετε σημασία στα σημεία έκφρασης.

Εικόνα

Ταξίδι στο παρελθόν 1
Τραγούδι 3
Να τραγουδήσετε το Έντελβάϊς από την κινηματογραφική ταινία "Η Μελωδία της Ευτυχίας" (The Sound of Music) του Ρίτσαρντ Pότζερς (Richard Rodgers).

Εικόνα

Έντελβάϊς*
από την κινηματογραφική ταινία
"Η μελωδία της ευτυχίας" (The Sound of Music)

Συνθέτης: Ρίτσαρντ Ρότζερς (Richard Rodgers, Αμερικανός, 1902-1979)
Στιχουργός: Όσκαρ Χαμμερσταϊν II (Oscar Hammerstein II, Αμερικανός,1895-1960).
Απόδοση στα Ελληνικά: Μαρία Κουτσουπίδου Youtube Youtube

Εικόνα

*Άσπρο αγριολούλουδο των Άλπεων.

ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Κιθάρα
ΕικόναΈγχορδο νυκτό μουσικό όργανο αρχαίας προέλευσης. Είναι το κύριο λαϊκό μουσικό όργανο της lσπανίας και της Λατινικής Αμερικής. Από τα μέσα του 19ου αι., η κιθάρα έπαψε να χρησιμοποιείται μόνο ως ένα απλό λαϊκό μουσικό όργανο. Οι συνθέτες την χρησιμοποίησαν σε έργα μουσικής δωματίου, συμφωνικά κοντσέρτα αλλά και σε έργα για σόλο κιθάρα με υψηλές δεξιοτεχνία απαιτήσεις.

AKΡΟΑΣΗ Να ακούσετε το "Δόξα στ' όνομά του" από τη Γερμανική Λειτουργία του Φραντς Σούμπερτ και το Έντελβάις" από την κινηματογραφική ταινία "Η μελωδία της ευτυχίας" (The Sound of Music) του Ρίτσαρντ Pότζερς (Richard Rodgers) και να τα συγκρίνετε μεταξύ τους στο Τετράδιο Εργασιών σας. Ηχος
Κανόνας
Τραγουδήστε τον πιο κάτω κανόνα. Youtube

Εικόνα