ΕΝΑ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΑΓΑΣ

Η Αλίκη στη χώρα του Μαύρου Θεάτρουimage

image

Εγινε κόμικς, έγινε ταινία -ξανά και ξανά-, έγινε και θέατρο επίσης, επαναληπτικά. Ηρθε η ώρα το ψυχαναλυτικό αριστούργημα του Λούις Κάρολ, «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», ένα ευφάνταστο ταξίδι στον κόσμο του υποσυνείδητου και της ψευδαίσθησης, να γίνει και Μαύρο Θέατρο, και μάλιστα από τον επίσημο «φορέα» του, το πολυβραβευμένο (στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στο Εδιμβούργο το 2002 αλλά και με το Fringe Report Award το 2003) Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας.

Και να ταξιδέψει έως και τη χώρα μας, μετά το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα, τις Βρυξέλλες, τη Ζυρίχη, το Τόκιο, την Τζακάρτα και το Ν. Δελχί.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η Αλίκη, μέσω των ψευδαισθησιακών τεχνικών του Μαύρου Θεάτρου, θα πραγματοποιεί το μαγικό ταξίδι της διά της κουνελότρυπας στο προαύλιο του Γυμνασίου στο Λουτράκι, στις 3 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο θέατρο «Σάρας» στο Μαρκόπουλο, στις 5 Σεπτεμβρίου στο Κάστρο «Κανήθου» στη Χαλκίδα, ενώ στις 6 του μηνός θα κάνει μια στάση στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας και στις 9 στο Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι.

Το Μαύρο Θέατρο, μια αυστηρή, υψηλής ακριβείας σκηνική τεχνική χωρίς πρόζα, είδος που ξεκίνησε στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας και εξελίχτηκε στη σύγχρονη εποχή αποκλειστικά στην τσέχικη πρωτεύουσα, συνδυάζοντας την κίνηση με την παντομίμα και τη μουσική, ίσως να είναι το παραστατικό είδος που να μπορεί να αναδείξει με τον ιδανικότερο τρόπο, ιδίως για τους μικρούς θεατές, τις παράλογες περιπέτειες της ηρωίδας τού Κάρολ.

Ψευδαίσθηση

Η κυριολεκτικά θαυματοποιός τεχνική του Μαύρου Θεάτρου, χάρη στην τσέχικη μετεξέλιξή της τη δεκαετία του '60 απ' το σκηνοθέτη Γίρι Σρνεκ (ο φωτισμός των κεριών έδωσε τη «σκυτάλη» σε ιωδίζουσα λάμπα φθορισμού, το περίφημο black light), βασίζεται, όπως και ο ασιατικός «πρόγονος» του είδους, στην ψευδαίσθηση που δημιουργούν τα μαύρα σώματα των ερμηνευτών ή των χειριστών των αντικειμένων, εντός ενός επίσης κατάμαυρου σκηνικού χώρου.

Χάρη στην απλή τεχνική του «μαύρου στο μαύρο» (όπου τα πάντα εκτυλίσσονταν και εκτυλίσσονται μέσα σε ένα μαύρο δωμάτιο ή ένα μαύρο κουτί) οι θεατές δεν μπορούν να εξηγήσουν την κίνηση, την εμφάνιση ή εξαφάνιση αντικειμένων και ηθοποιών.

Φανταστείτε λοιπόν πώς θα φαντάζει μέσα από το μαγικό πρίσμα των ασιατικών πρωτογενών θεατρικών τεχνικών του Μαύρου Θεάτρου, τις οποίες μάλιστα σήμερα ενισχύουν οι βίντεο προβολές και τα εφέ των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το ταξίδι της πιο διάσημης Αλίκης του κόσμου, μετά την πτώση της στη λαγότρυπα. Φανταστείτε πώς θα φαίνεται -είναι σαν πραγματική!- η αυξομείωση του μεγέθους της ηρωίδας, την ώρα που γύρω της αντικείμενα θα μετακινούνται μόνα τους, θα αιωρούνται, θα συρρικνώνονται ή θα εξαφανίζονται.

Για κάθε ηλικία

Φανταστείτε τη συνάντησή της με τον Λευκό Κούνελο, τον Γάτο του Τσεσάιρ, τον Τρελό Καπελά, την Κακιά Βασίλισσα-Ντάμα Κούπα με τους στρατιώτες τραπουλόχαρτα και τα Λουλούδια που μιλάνε.

Ο ρεαλισμός και το πραγματικό δεν έχουν καμία θέση στο σκηνικό σύμπαν που καταβροχθίζει μαζί με το κοινό εξ ολοκλήρου η ψευδαίσθηση. Φυσικά, η βαθύτητα και τα πολλαπλά επίπεδα της πρωτότυπης πρόζας είναι εξίσου μαγικά... εξαφανισμένα. Μπορεί η μαγεία που δημιουργεί το άρτιο σκηνικό να μην μπορεί να την αναπληρώσει, αλλά η παράσταση του Μαύρου Θεάτρου δεν παύει να είναι μακράν μια ανεπανάληπτη και συναρπαστική οπτικά εμπειρία. Για κάθε ηλικία. Και το σημαντικότερο: δεν είναι αιχμάλωτη μιας οθόνης. Αλλά σπαρταριστά ζωντανή, σε απόσταση αναπνοής απ' την πλατεία.

info: Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr, Public, Στοά Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου 39), τηλεφωνικά: 210 7234567. Τιμές ειτηρίων: 15, 18 και 12 ευρώ (παιδικό). Πληροφορίες: 210 9514779, 6948261212.

ΙΩ.Κ.

[πηγή: εφημ. Ελευθεροτυπία, 22/8/2011 <http://www.enet.gr>]

info